Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024

Μεξικό: Ο κυκλώνας Μίλτον απειλεί τη χερσόνησο Γιουκατάν πριν κατευθυνθεί προς τη Φλόριντα

 


Ο κυκλώνας Μίλτον έχει ενισχυθεί στην ανώτατη κλίμακα, κατευθυνόμενος προς τη χερσόνησο Γιουκατάν στο Μεξικό, λίγο πριν την προγραμματισμένη άφιξή του στη Φλόριντα, την Τετάρτη το βράδυ. Πρόκειται για μια περιοχή που μόλις πρόσφατα είχε πληγεί από τον φονικό κυκλώνα Ελίν.

Μετά την καταστροφική διέλευση του Ελίν, που άφησε πίσω του τουλάχιστον 230 νεκρούς στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ, ανάμεσά τους και 15 στη Φλόριντα, ο Μίλτον πλησιάζει ως κυκλώνας κατηγορίας 5. Η πολιτική αντιπαράθεση που ακολούθησε δεν πέρασε απαρατήρητη, με τους Ρεπουμπλικανούς να καταλογίζουν ευθύνες στους Δημοκρατικούς για την καθυστέρηση του κρατικού μηχανισμού.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, ο Μίλτον αναμένεται να είναι ο πιο καταστροφικός κυκλώνας που θα πλήξει την Τάμπα εδώ και έναν αιώνα, εάν δεν αλλάξει πορεία. Οι προγνώσεις προβλέπουν πως θα επηρεάσει τη Φλόριντα από το βράδυ της Τετάρτης, έχοντας πρώτα σαρώσει τη βόρεια ακτή της Γιουκατάν με ανέμους που αγγίζουν τα 285 χλμ/ώρα. Οι ειδικοί προειδοποιούν για «καταστροφικά κύματα» στην περιοχή.

Η πρόεδρος του Μεξικού, Κλαούδια Σέινμπαουμ, μέσω ανάρτησής της στα κοινωνικά δίκτυα, προειδοποίησε τους κατοίκους της Γιουκατάν για επικίνδυνες βροχοπτώσεις, με τους ανθρώπους να λαμβάνουν μέτρα προστασίας. Στη Φλόριντα, λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά το πέρασμα του Ελίν, οι κάτοικοι είναι και πάλι σε επιφυλακή, ανήσυχοι για τις επερχόμενες συνέπειες του νέου κυκλώνα. «Η προηγούμενη καταιγίδα μας πλημμύρισε, αλλά αυτή φαίνεται να φέρνει χειρότερους ανέμους», δήλωσε κάτοικος του Τρέζουρ Άιλαντ.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις, κάλεσε τους πολίτες των περιοχών που βρίσκονται σε κίνδυνο να απομακρυνθούν άμεσα, παρέχοντας δωρεάν διέλευση από τους σταθμούς διοδίων για να διευκολυνθεί η εκκένωση. Με 51 από τις 67 κομητείες της πολιτείας να έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι κάτοικοι της Φλόριντα προετοιμάζονται για την έλευση του κυκλώνα, με σκηνές ουρών σε σημεία διανομής σακιών με άμμο να καταγράφονται στο Ορλάντο.

Παράλληλα, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, επέκρινε τον Ντόναλντ Τραμπ για «πολιτικά παιχνίδια», σχετικά με τις κατηγορίες του για την κυβερνητική απόκριση στον κυκλώνα Ελίν, υπογραμμίζοντας πως είναι ανεύθυνο να πολιτικοποιείται μια κρίση τέτοιας σοβαρότητας.

enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου