Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

Τα δύο τηλεφωνήματα του Ανδρουλάκη, η διαγραφή Κασσελάκη, η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ και ο Κ. Μπακογιάννης για δήμαρχος

 


Το ΠΑΣΟΚ ψάχνει την επιστροφή την ώρα που διαλύεται ο ΣΥΡΙΖΑ

Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλες και όλους. Θα ξεκινήσω σήμερα από τις εσωκομματικές εκλογές του πρώτου γύρου στο ΠΑΣΟΚ, και πώς να έκανα διαφορετικά, όπου υπήρχε συμμετοχή, σε καμία περίπτωση εντυπωσιακή, και ένα μήνυμα πως το άλλοτε κραταιό κόμμα που πέρασε από σαράντα κύματα ψάχνει την επιστροφή στο επίκεντρο του πολιτικού παιχνιδιού.

Την ίδια ώρα, στον ΣΥΡΙΖΑ διαλύονται σε ζωντανή σύνδεση με όσα τραγελαφικά συμβαίνουν, ενώ στη ΝΔ κινούνται στους ρυθμούς μιας ακόμα απουσίας. Ας ξεκινήσουμε.

«Ό,τι καλύτερο…»

Μετά το τελικό αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ πήρα κορυφαίο παράγοντα της Νέας Δημοκρατίας, ώστε να μου κάνει μία αποτίμηση του αποτελέσματος. Μου είπε επί λέξει: «Ήταν ό,τι καλύτερο για εμάς στη ΝΔ το αποτέλεσμα». Στο ΠΑΣΟΚ έκαναν εκλογές για να ξαναβγεί πάλι ο Νίκος Ανδρουλάκης τον όποιο τον αμφισβήτησαν άλλοι πέντε υποψήφιοι, ενώ στις ευρωεκλογές δεν λέμε ότι αποδοκιμάστηκε η πολιτική του, αλλά σίγουρα δεν επιδοκιμάστηκε. Και από την άλλη στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπαθούν με κάθε ευφάνταστο τρόπο να εκπαραθυρώσουν τον Στέφανο Κασσελάκη, γιατί γνωρίζουν ότι θα τους πάρει το κόμμα από τα αποδυτήρια. Δηλαδή την επόμενη ημέρα, αν τα καταφέρουν, θα βγουν στα τηλεοπτικά παράθυρα και θα μιλούν ότι θα είναι ο αντίπαλος πόλος απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη – τη στιγμή που δεν θα είναι ικανοί να αντιπαρατεθούν με τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Μιλάμε για τρελά πράγματα στην πολιτική σκηνή του τόπου.

Το ΠΑΣΟΚ ψάχνει την επιστροφή

Αυτό που ακούστηκε αρκετά στις χθεσινές εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ ήταν να χαρακτηρίζεται εντυπωσιακή η συμμετοχή και να στέκονται στα περισσότερα από 70.000 νέα μέλη που εγγράφηκαν στο κόμμα. Το δεύτερο χαροποίησε πολλούς στο ΠΑΣΟΚ. Για το πρώτο, προσωπικά δεν διαβάζω έτσι ακριβώς τη συμμετοχή. Μόλις λίγες δεκάδες χιλιάδες παραπάνω από τις εκλογές του 2021 δεν είναι εντυπωσιακή συμμετοχή – ειδικά όταν ζούμε τη διάσπαση, που φέρνει τη διάλυση, της τωρινής αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ένα έμπειρο στέλεχος του κόμματος, με μακρά διαδρομή από το 1974, μου είπε: «Είμαστε τελικά εφτάψυχοι, γιατί αυτό το comeback κανείς δεν το περίμενε, ούτε ο πιο αισιόδοξος». Νομίζω πως το μεγαλοποίησαν το θέμα της συμμετοχής. Η κοινωνία δεν ενδιαφερόταν για τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ, ενώ υπάρχει πολιτικό κενό στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ευγενική χορηγία ΣΥΡΙΖΑ

Κατά τη χθεσινή εκλογική μέρα πέρασα από κάποια εκλογικά τμήματα, για να πάρω κλίμα και να δω τι γίνεται. Αυτό που κατάλαβα ήταν πως είχε γίνει πολύ μεγάλη κινητοποίηση από πάρα πολλά στελέχη, για να προσέλθουν πολίτες στις κάλπες. Και όπως μου έλεγαν από όλα τα επιτελεία, κυρίως των τεσσάρων βασικών υποψηφίων, Νίκου Ανδρουλάκη, Παύλου Γερουλάνου, Χάρη Δούκα και Άννας Διαμαντοπούλου, αυτό που έγινε οφείλεται και στο ήπιο σχετικά πολιτικά κλίμα των ημερών, αλλά και στη διάλυση επί της ουσίας του ΣΥΡΙΖΑ που απογοήτευσε πολλούς.

Η εκτίμηση του Σημίτη

Ο Κώστας Σημίτης πήγε και ψήφισε στο εκλογικό τμήμα που είχε στηθεί στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Οι κάμερες έπεσαν επάνω του. Έκανε και δήλωση, αλλά το ενδιαφέρον είναι πως σε πηγαδάκι που είχε εκτίμησε πως το ΠΑΣΟΚ έχει όλα τα φόντα πλέον και τις δυνατότητες να μπει σύντομα σε τροχιά εξουσίας. Και δεν το έλεγε απλώς για να χαϊδέψει αυτιά, αλλά το πίστευε.

Οι νέοι πράσινοι ψηφοφόροι

Πάντως αυτό που κυριάρχησε στη χθεσινή ψηφοφορία ήταν και οι νέοι ψηφοφόροι που γράφτηκαν ως φίλοι ή ως μέλη. Να θυμίσω ότι το μητρώο φίλων του 2021 έχει καταστραφεί, ενώ μου είπαν πως αρκετά πρόσωπα δεν έβρισκαν το όνομά τους στο μητρώο μελών. Πάντως δεν μπορούσε να πει κανείς με ακρίβεια εάν πήγαν παλαιοί πασόκοι που είτε ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ είτε ΝΔ τα τελευταία χρόνια και είπαν να επιστρέψουν στην πατρογονική πολιτική στέγη.

Η πραγματική μάχη του Ανδρουλάκη

«Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, με τον Νίκο αρχηγό», φώναζαν ενώ περίμεναν τον Νίκο Ανδρουλάκη να φτάσει στη Χαριλάου Τρικούπη για τη δήλωση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Ο Ανδρουλάκης βγήκε πρώτος, αλλά απέναντί του έχει τρεις υπολογίσιμες δυνάμεις – με ποσοστό 20%. Δεν είναι εύκολος ο δεύτερος γύρος. Ο Ανδρουλάκης πέτυχε αυτό που περίμεναν και έλεγαν όλοι: ήρθε πρώτος στον πρώτο γύρο. Τώρα είναι αληθινή μάχη για τον ίδιο. Και δεν είναι εύκολη.

Τα δύο τηλεφωνήματα

Ο Νίκος Ανδρουλάκης πριν κάνει τις δηλώσεις από τη Χαριλάου Τρικούπη, επικοινώνησε και με τον Παύλο Γερουλάνο και με την Άννα Διαμαντοπούλου. Έψαξα να μάθω τι ειπώθηκε σε αυτά τα δύο τηλεφωνήματα που έγιναν. Ο ένας ή η μία ζήτησε να έχει έναν αυτόνομο ρόλο και ουσιαστικά να μείνει κατά κάποιον τρόπο αμέτοχος ή αμέτοχη, ενώ ο/η άλλος υποψήφιος του δήλωσε ότι, αν συμφωνήσουν στη θέση του γραμματέα του κόμματος και στη θέση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, το συζητάνε.

Η πίκρα του Γερουλάνου

«Τι ατυχία είναι αυτή», «Ένα βήμα πριν πιούμε νερό», «Έχω περάσει και καλύτερα». Αυτές ήταν οι φράσεις που άκουσα από τους συνεργάτες και υποστηρικτές του Παύλου Γερουλάνου λίγα λεπτά πριν από τη δήλωσή του και ενώ η ώρα είχε φτάσει 12:49 – και πλέον ήταν ξεκάθαρο ότι στο νήμα έχασε το «πέρασμα» στον δεύτερο γύρο. Απογοήτευση και μούδιασμα αποτυπωμένο στα πρόσωπά τους. «Περιμέναμε άλλα εκλογικά κέντρα και άλλα βγήκαν», σημείωνε μια από τις υποστηρίκτριές του. Πέντε λεπτά πριν από τη 1 τα ξημερώματα έκανε τη δήλωσή του ο Παύλος Γερουλάνος πλαισιωμένος εκτός κάμερας από πολλούς υποστηρικτές του, οι οποίοι του χάρισαν δυνατό χειροκρότημα υπερήφανοι για τη στάση του, καθώς δεν αμφισβήτησε το αποτέλεσμα.

Η απογοήτευση της Διαμαντοπούλου

Ιδιαίτερα φιλική με τους δημοσιογράφους που είχαν μαζευτεί για να καλύψουν την υποψηφιότητά της ήταν χθες η Άννα Διαμαντοπούλου. Γύρω στις 20:30 έφτασε στο στρατηγείο της στην οδό Αθανασίου Διάκου 1, δίπλα στους στύλους Ολύμπιου Διός, συνοδευόμενη από τον σύζυγό της. Συνομίλησε με τους δημοσιογράφους για αρκετή ώρα, εξέφρασε την ικανοποίησή τους για την προσέλευση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, ενώ όπως τόνισε θα ήθελε να είχε περισσότερο χρόνο για να περιοδεύσει σε όλες τις περιφέρειες. Οι συνεργάτες της μάλιστα μία περίπου ώρα μετά παρήγγειλαν πίτσες και πρόσφεραν στους πολιτικούς ρεπόρτερ, ευχαριστώντας τους που ήταν εκεί. Η κινητικότητα ήταν μεγάλη. Συνεργάτες έμπαιναν και έβγαιναν και, όσο περνούσε η ώρα και διαμορφωνόταν το αποτέλεσμα, αποτυπωνόταν στα πρόσωπά τους η απογοήτευση για το γεγονός ότι δεν κατάφερε να καταγράψει ποσοστό που θα την έστελνε στον δεύτερο γύρο. Η ίδια στις δηλώσεις της λίγο μετά τις 23:30, όπως αναμενόταν, δεν αποκάλυψε και ποιον θα στηρίξει την επόμενη Κυριακή.

Κατρίνης και Γιαννακοπούλου

Ο Μιχάλης Κατρίνης πήρε 4.000 ψήφους παραπάνω από τις υπογραφές που κατέθεσε στην υποψηφιότητά του. Γύρισε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά δεν κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερους φίλους του ΠΑΣΟΚ και αυτό είναι ήττα. Ο άξιος βουλευτής από την Ηλεία ήθελε διψήφιο ποσοστό. Και με ένα 7-8% θα ήταν καλά. Το 5,5% δύσκολα θα το κεφαλαιοποιήσει στο μέλλον, καθώς δεν άλλαξε τίποτα στην εικόνα του. Τέλος, η Νάντια Γιαννακοπούλου έλαβε τη θέση που περίμενε και η ίδια. Έκανε θόρυβο, την έμαθαν άνθρωποι που ενδεχομένως να μην την είχαν προσέξει, αλλά εκτιμώ πως η εικόνα της περισσότερο αποδυναμώθηκε παρά δυνάμωσε.

Ο Κώστας Μπακογιάννης για δήμαρχος

Δεν μπορώ, θα το πω. Ο πολιτικός που προβληματίστηκε περισσότερο από τον καθένα κατά τη διάρκεια της χθεσινής βραδιάς ίσως και να είναι ο Κώστας Μπακογιάννης. Ο πρώην δήμαρχος είδε πως ο δήμαρχος που τον εκτόπισε είναι τρίτη δύναμη στην Αθήνα και τέταρτη στην Αττική. Είχα την πληροφόρηση από τις αρχές του Σεπτέμβρη πως ο Κ. Μπακογιάννης θα κατέβει εκ νέου για να διεκδικήσει τη δημαρχία της Αθήνας. Νομίζω πως μετά τα χθεσινά, δεν υπάρχει κάτι άλλο στο μυαλό του.

Ψήφισε και Κύρτσος και Καϊλή

Να δώσω όμως και μερικά χαλαρά στιγμιότυπα, από τα πάρα πολλά που καταγράφηκαν. Το ένα ήταν στο Ψυχικό όπου ψήφισε η πρώην ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή, με την κόρη της και προσπάθησε να περάσει απαρατήρητη χωρίς να μιλήσει με πολύ κόσμο. Από την άλλη έμαθα ότι ψήφισε και ο πρώην ευρωβουλευτής, Γιώργος Κύρτσος. Δεν το πίστεψα στην αρχή, αλλά μπήκα στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το έγραψε ότι ήταν στα Καμένα Βούρλα για ψάρι και πήρε τον εγγονό του 5,5 ετών και πήγαν και ψήφισαν.

Η πρώτη πράσινη κάλπη

Πάντως η πρώτη κάλπη που έκλεισε ήταν στο Μεγανήσι. Στο όμορφο νησάκι απέναντι από τη Λευκάδα, οι κάλπες έκλεισαν στις τέσσερις το απόγευμα και πρώτος βγήκε ο Παύλος Γερουλάνος με διπλάσια διαφορά από τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Κασσελάκης εδώ!

Και να πάμε στον Στέφανο Κασσελάκη που κατέθεσε τελικά ή δεν κατέθεσε την υποψηφιότητά του; Αυτό είναι το ερώτημα που πλανάται στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά χθες ο Κασσελάκης πήγε στο Ηράκλειο της Αττικής έχοντας μαζί του και τον Ευάγγελο Αντώναρο και άκουσε το σύνθημα από πολύ κόσμο: «Στέφανε, θυμήσου, η βάση είναι μαζί σου». Εκεί με τον «έκπτωτο» ήταν και ο διευθυντής της Κ.Ο., Θάνος Μοραΐτης, η γραμματέας της Κ.Ο., Θεοδώρα Τζάκρη, και η βουλευτής Ραλλία Χρηστίδου.

«Διαλυόμαστε»

Δεν μπορούσα να μην περάσω και από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, μια ακόμα φορά, το περασμένο Σάββατο και να δω ένα κλίμα χειρότερο από ποτέ. Και μπορώ να σας πω με πάσα ειλικρίνεια ότι 8 στα 10 στελέχη όταν μιλούσες κατ’ ιδίαν σου έλεγαν πως το κόμμα διαλύεται, άσχετα σε ποιον επιρρίπτουν ευθύνες. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι πλέον κυρίαρχη είναι η αντίληψη πως ο ΣΥΡΙΖΑ βαίνει ολοταχώς σε διάλυση με ό,τι αυτό σημαίνει. Και αυτό το έλεγαν και τουλάχιστον επτά βουλευτές.

Δύσκολο να φτάσουν στο συνέδριο

Και όσα είδα ενίσχυσαν την εκτίμησή μου πως ο ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως πάει, όχι στις κάλπες θα φθάσει για να εκλέξει αρχηγό, αλλά ούτε και στο συνέδριο. Η Θ. Τζάκρη σε μια αποστροφή της ομιλίας της, είπε ενώπιον των μελών της ΚΕ ότι «οι δρόμοι μας χωρίζουν εδώ».

Φωνές στους διαδρόμους

Πολλή ταραχή όμως και ανακατωσούρα στην ΚΕ, αφού έως και στους διαδρόμους φώναζαν οι κασσελίστας που αποχώρησαν καταγγέλλοντας τα όσα γίνονται. «Καταρράκωσαν τις διαδικασίες, τσαλαπάτησαν το καταστατικό», φώναζε μέλος της επιτροπής που έβγαινε από την πίσω πόρτα της αίθουσας μαζί με μια παρέα 25-30 ατόμων.

Η διαγραφή Κασσελάκη

Αυτό που έχει ενδιαφέρον και δεν έχει δοθεί η απαραίτητη σημασία είναι η εμμονή των «87» να διαγραφεί ο Κασσελάκης και έτσι να μην είναι υποψήφιος. Μάλιστα, ανέλαβαν δράση ο Γιάννης Μπουλέκος (της ομάδας Διονύση Τεμπονέρα που δεν συμμετέχει, αλλά έχει τον άνθρωπό του στην ΚΕ), ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο Κώστας Ζαχαριάδης που έθεσαν θέμα καταδίκης (και όχι μόνο) της αναφοράς Κασσελάκη μέσα από το προ τριημέρου βίντεό του σε «συνιστώσα διαπλοκής». Την ίδια ώρα διέρρεε, όλως τυχαίως, ότι κατατέθηκε αίτημα παραπομπής του Στ. Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής του από τον σκηνοθέτη/μέλος της ΚΕ, Θέμη Μουμουλίδη, στην παράσταση του οποίου βρέθηκαν μεσοβδόμαδα πολλά από τα στελέχη των «87» με κυρίαρχο πρόσωπο την Όλγα Γεροβασίλη που απάντησε στη Θ. Τζάκρη στην ΚΕ ότι δεν είναι υποψηφιότητα αυτή που κατέθεσε διά αντιπροσώπου.

Η απουσία του Μεϊμαράκη

Στη ΝΔ βλέπουν μπροστά και δεν θέλουν να δώσουν συνέχεια στην απουσία του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά από την εκδήλωση γιορτής για τα 50 χρόνια του κόμματος έξω από το ιστορικό κτίριο της Ρηγίλλης. Αυτό που συζητήθηκε στο εσωτερικό του κόμματος, δίχως να πάρει διάσταση στα ΜΜΕ, ήταν η απουσία και του πρώην προέδρου, Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Η φωτογραφία Μητσοτάκη – Δένδια

Την επομένη της γιορτής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε στα Χανιά στη βάση της Σούδας, για να παραστεί σε προγραμματισμένη από τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Δένδια, επίσκεψη – ενημέρωση αμερικανών γερουσιαστών. Ήταν μια καλή ευκαιρία για τον πρωθυπουργό να δείξει στη βάση πως το κόμμα είναι ενωμένο. Και πώς θέλησε να γίνει αυτό; Με μια φωτογραφία με τον Ν. Δένδια.

Το μπαράζ διεθνών υποχρεώσεων του πρωθυπουργού

Με μια βαλίτσα στο χέρι θα βρίσκεται συνεχώς ο πρωθυπουργός τις επόμενες ημέρες, αφού τα προγραμματισμένα ταξίδια είναι αλλεπάλληλα. Παρόλο που έχει ξεκινήσει περιοδείες στο εσωτερικό για την παρουσίαση των σχεδίων του στις 13 περιφέρειες της επικράτειας, το βλέμμα του είναι στραμμένο ταυτόχρονα και στο εξωτερικό. Με τη γεωπολιτική κατάσταση να κλιμακώνεται, η ατζέντα του είναι ασφυκτικά γεμάτη. Ας τα πάρουμε με τη σειρά σύμφωνα με τις πληροφορίες που έρχονται από το Μαξίμου: Την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, αναμένεται να βρίσκεται στο Ντουμπρόβνικ για τη Σύνοδο Ουκρανίας – Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Δύο μέρες αργότερα, θα βρεθεί στην Πάφο της Κύπρου για τη Σύνοδο EU-MED9, όπου θα συναντηθούν οι ηγέτες των μεσογειακών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακολουθεί στις 16 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες η συνάντηση Ε.Ε. – Συμβουλίου Συνεργασίας του Περσικού Κόλπου, ενώ το διήμερο 17 και 18 Οκτωβρίου θα λάβει μέρος στην κρίσιμη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η ένταση σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή καθιστά την παρουσία του πρωθυπουργού στις διεθνείς αυτές συναντήσεις προφανώς επιτακτική και αυτά όπως μαθαίνουμε είναι τα βασικά ταξίδια, καθώς θα ακολουθήσουν κι άλλα μέσα στον μήνα.

Συνεχίζονται με ταχείς ρυθμούς οι επενδύσεις για τη ΔΕΗ

Χωρίς διακοπή στον δρόμο της απολιγνιτοποίησης κινείται η ΔΕΗ. Σύμφωνα με το business plan του ομίλου, το 2026 η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ που θα διαθέτει θα διπλασιαστεί σε σχέση με σήμερα και θα φτάσει τα 8,9 GW, αποτελώντας το 68% του συνόλου της εγκατεστημένης ισχύος. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου ΔΕΗ θα αυξηθεί το 2026 στα 13,1 GW από 10,7 GW σήμερα, παρά τη σταδιακή απόσυρση μονάδων λιγνίτη, αερίου και πετρελαίου συνολικής ισχύος 2,8 GW. Η μεγέθυνση του χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ του ομίλου ΔΕΗ συντελείται τόσο μέσω οργανικής ανάπτυξης όσο και μέσω εξαγορών και στρατηγικών συνεργασιών τις οποίες υλοποιεί, προκειμένου να φτάσει στον στόχο που έχει θέσει.

Κλείνει ο κύκλος της εθελούσιας για την Alpha

Την Παρασκευή που μας έρχεται ολοκληρώνεται το πρόγραμμα εθελούσιας που κάνει η Alpha Bank, σκοπεύοντας να ανανεώσει το έμψυχο δυναμικό της. Όπως σας είχα πει, κάτι αντίστοιχο κάνει και η Πειραιώς, καθώς οι τράπεζες θέλουν να αλλάξουν πλήρως τον χάρτη της στρατηγικής τους, φέρνοντας νέους σε ηλικία ανθρώπους στο εσωτερικό τους. Η αποζημίωση για αποχώρηση από την Alpha Bank είναι έως και 180.000 ευρώ, ενώ για περιπτώσεις εργαζομένων που επιλέγουν μακροχρόνια τριετή ή εξαετή άδεια μετ’ αποδοχών, το ποσό της αποζημίωσης θα φτάνει έως και τις 260.000 ευρώ.

Νέα ξενοδοχεία ετοιμάζει η Four Seasons στην Ελλάδα

Πολύ στενά «σκανάρει» ο ξενοδοχειακός κολοσσός της Four Seasons την Ελλάδα. Και όπως είμαι σε θέση να ξέρω, δεν θα μείνει μόνο στον Αστέρα Βουλιαγμένης, τη διαχείριση του οποίου έχει αναλάβει. Κοιτάζει και άλλες περιοχές της Ελλάδας. Μάλιστα, άνθρωπος της ξενοδοχειακής αγοράς μου έλεγε ότι η χώρα μας αποτελεί προορισμό προτεραιότητας και υψηλού ενδιαφέροντος για τη Four Seasons, μαζί με άλλες χώρες όπως είναι η Ιταλία. Τα επόμενα χρόνια και όχι πολύ μακριά από σήμερα, θα δούμε σίγουρα και άλλες κινήσεις. Άλλωστε η παγκοσμίου βεληνεκούς αλυσίδα δεν έχει κάνει προς το παρόν καμία κίνηση στα νησιά ή τη Θεσσαλονίκη.

Κρητικός: Πλώρη για το 1 δισεκατομμύριο

Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Κρητικός οδεύει να ξεπεράσει σε τζίρο το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Το 2023 ο τζίρος της ήταν 703 εκατομμύρια ευρώ και το 2024 αναμένεται ότι θα είναι κοντά στα 800 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τις προβλέψεις της διοίκησης που είμαι σε θέση να γνωρίζω. Η άλλοτε μικρομεσαία αλυσίδα σούπερ μάρκετ έχει επεκταθεί με πολλές εξαγορές τα τελευταία χρόνια. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Οι εξαγορές από μόνες τους δεν αρκούν. Γιατί μπορεί να προσφέρουν ανάπτυξη σε τζίρο, ωστόσο όπως γνωρίζω η οικογένεια Κρητικού αλλά και ο διευθύνων σύμβουλός της, Άγγελος Κρητικός, βρίσκονται συνεχώς από πάνω, συμμετέχοντας σε όλα τα στάδια της δουλειάς τους. Το ελληνικό σούπερ μάρκετ απαιτεί διαρκή παρακολούθηση και επαγρύπνηση. Αντίστοιχη είναι και η περίπτωση του Σκλαβενίτη, όπου οι ιδιοκτήτες της επίσης βρίσκονται συνεχώς κοντά και καθημερινά στα πεπραγμένα της. Γι’ αυτό και οι δύο επιχειρήσεις αναπτύσσονται κάθε χρόνο με διψήφιο ποσοστό σε τζίρο. Τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Γιατί δεν έγινε το deal ΑΒ – Mart για τα ENA Cash & Carry

Πριν από λίγο καιρό η ΑΒ Βασιλόπουλος είχε βγάλει προς πώληση στην αγορά τα καταστήματα χονδρικής ΕΝΑ Cash & Carry. Η πλευρά του Αριστοτέλη Παντελιάδη που έχει τα Metro Cash & Carry έχει ευρύτατη εξάπλωση σε πανελλαδική βάση με πολλά καταστήματα και δεν ενδιαφέρθηκε. Συζητήσεις επί ουσιαστικής βάσης υπήρξαν με τον Λεωνίδα Θεόκλητο, διευθύνοντα σύμβουλο της Τhe Mart, η οποία ανήκει στον όμιλο Σκλαβενίτη. Ωστόσο και αυτές δεν ευδοκίμησαν. Ο Θεόκλητος ήθελε να πάρει κάποια από τα καταστήματα της ΕΝΑ και όχι όλα, γιατί αρκετά από αυτά αλληλοκαλύπτουν δικά του καταστήματα στις ίδιες περιοχές. Ωστόσο ο Βασιλόπουλος ήθελε να πουλήσει ολόκληρο το μαγαζί και όχι μεμονωμένα καταστήματα. Γι’ αυτό και το deal έμεινε μόνο στις κουβέντες. Κάπως έτσι η ΕΝΑ παραμένει στα χέρια της ΑΒ Βασιλόπουλος, η οποία έχει δηλώσει διά στόματος του διευθύνοντος συμβούλου της, Νίκου Λαβίδα, ότι θέλει να επενδύσει πλέον σε αυτήν.

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου