Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

«Απόβαση» θηροφυλάκων με ελικόπτερο σε νησίδα για συλλήψεις λαθροκυνηγών

 


Με… αεραπόβαση κατάφεραν θηροφύλακες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας να συλλάβουν λαθροθήρες και να σταματήσουν την καταστροφική λαθροθηρία σε ευαίσθητο νησιωτικό σύμπλεγμα του Αιγαίου.

Ήταν η πρώτη φορά στα χρονικά επιχειρήσεων κατά της λαθροθηρίας που χρησιμοποιήθηκε ιδιωτικό ελικόπτερο, το οποίο ναύλωσε ειδικά για την περίσταση η Κυνηγετική Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδας (Δ΄ Κ.Ο.Σ.Ε.), ύστερα και από συνεννόηση με τις υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος που ενδιαφέρθηκαν και παρακολούθησαν στενά την εξέλιξη της επιχείρησης.

Όλα ξεκίνησαν πριν από λίγες ημέρες, όταν με μέσα υψηλής τεχνολογίας που χρησιμοποιούνταν για τη διεξαγωγή σχετικής επιστημονικής έρευνας, διαπιστώθηκε ότι στη νήσο «Χριστιανά», που βρίσκεται 10 μίλια ΝΔ της Σαντορίνης,

άτομα που είχαν κατασκηνώσει εκεί, διεξήγαγαν παράνομο κυνήγι ορτυκιών με τη χρήση ηχομιμητικών συσκευών (ηλεκτρονικούς «κράχτες» προσέλκυσης πτηνών).

Αμέσως, το ακατοίκητο νησάκι που αποτελεί περιοχή ενταγμένη στο δίκτυο Natura, άρχισε να παρακολουθείται από μία ομάδα συντονισμού αποτελούμενη από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος, τον ΟΦΥΠΕΚΑ – που έχει υπό την αρμοδιότητά του όλες τις περιοχές Natura – καθώς και την Κυνηγετική Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδας και τον Κυνηγετικό Σύλλογο Θήρας, που διατηρούν δυνάμεις θηροφυλάκων στην ευρύτερη περιοχή του Αρχιπελάγους.

Καθώς κάθε προσέγγιση πλωτού σκάφους προς το νησί θα γινόταν αντιληπτή από τους λαθροθήρες και θα εξαφανίζονταν τα τεκμήρια, η επιχείρηση έγινε με ιδιωτικό ελικόπτερο που εξασφάλισε η Δ΄ Κ.Ο.Σ.Ε.

Δύναμη θηροφυλάκων της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας και του Κυνηγετικού Συλλόγου Σαντορίνης επιβιβάστηκαν στο ελικόπτερο και αιφνιδίασαν τους λαθροθήρες, συλλαμβάνοντας τρία άτομα πάνω στη νήσο «Χριστιανά». Κατασχέθηκαν τα όπλα, τα παράνομα μέσα και τα ορτύκια που είχαν έως τότε θηρεύσει και …παστώσει σε βάζα(!) προκειμένου να διατηρηθούν.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε ήδη στη Δικαιοσύνη.

«Ας γνωρίζουν όλοι ότι “έχουν γνώση οι φύλακες” και αυτού του είδους η παραβατικότητα ή η οποιαδήποτε ληστρική συμπεριφορά εναντίον της φύσης, δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ και πουθενά ανεκτές από τις κυνηγετικές οργανώσεις και τους θηροφύλακές τους», τόνισε ο πρόεδρος της Δ΄ ΚΟΣΕ, Νίκος Σταθόπουλος.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου