Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

Ο «έμπορος θανάτου» του Πούτιν επέστρεψε. Και τώρα πουλάει στους Χούθι

 


Βγήκε από αμερικανική φυλακή πριν από δύο χρόνια σε μία ανταλλαγή κρατουμένων της Ρωσίας με τις ΗΠΑ. Και τώρα αρχίζει και πάλι τις business. Ο Βίκτορ Μπουτ, Ρώσος ντίλερ όπλων, γνωστός ως «έμπορος θανάτου», προσπαθεί να κλείσει νέες συμφωνίες, θέλοντας να βάλει στο πελατολόγιό του υποστηριζόμενους από το Ιράν Χούθι της Υεμένης.

Ο 57χρονος, του οποίου η ζωή ενέπνευσε τη χολιγουντιανή ταινία Lord of War με πρωταγωνιστή τον Νίκολας Κέιτζ, πέρασε δεκαετίες πουλώντας σοβιετικής κατασκευής όπλα στην Αφρική, τη Νότια Αμερική και τη Μέση Ανατολή, πριν συλληφθεί από τους Αμερικανούς το 2008.

Η Wall Street Journal παρουσιάζει σε σημερινό δημοσίευμά της την πορεία του Μπουτ μετά την αποφυλάκισή του. Εντάχθηκε σε ένα φιλικό προς το Κρεμλίνο ακροδεξιό κόμμα, κέρδισε μία έδρα στην τοπική συνέλευση το 2023 και φαινόταν να ασχολείται περισσότερο με την πολιτική και να γυρίζει σελίδα στη ζωή του ως εμπόρου όπλων. Άλλα όταν απεσταλμένοι των Χούθι έφτασαν στη Μόσχα τον περασμένο Αύγουστο για να διαπραγματευτούν αυτόματα αξίας 10 εκατ. δολαρίων, συνάντησαν ένα γνώριμο πρόσωπο: τον Μπουτ.

Οι πιθανές μεταφορές όπλων, που δεν έχουν ακόμη παραδοθεί, δεν αφορούν αντιαεροπορικούς πυραύλους, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντική απειλή για τις προσπάθειες του στρατού των ΗΠΑ να προστατεύσει τη διεθνή ναυτιλία από τις επιθέσεις των Χούθι. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ανησυχήσει ότι η Ρωσία μπορεί να παράσχει στους αντάρτες της Υεμένης προηγμένα όπλα για να ανταποδώσει την υποστήριξη των Αμερικανών στην Ουκρανία, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία ότι αυτοί οι πύραυλοι έχουν σταλεί ή ότι ο Μπουτ εμπλέκεται σε μια τέτοια συμφωνία.

Ωστόσο, ακόμη και οι αποστολές μικρών όπλων στους Χούθι είναι πρόβλημα. Ο οπλισμός ενός εμπόλεμου στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα σήμαινε μία στροφή για τη Ρωσία, η οποία αν ενίσχυε του δεσμούς ασφαλείας με την Τεχεράνη, έχει μείνει εν πολλοίς μακριά από την αντιπαράθεση μεταξύ του Ισραήλ και των υποστηριζόμενων από το Ιράν εχθρών του. Ο Στιβ Ζισού, δικηγόρος της Νέας Υόρκης που εκπροσωπούσε τον Μπουτ στις ΗΠΑ, αρνήθηκε να συζητήσει με τη WSJ εάν ο πελάτης του είχε συναντηθεί με τους Χούθι.

«Ο Βίκτορ Μπουτ δεν ασχολείται με τις μεταφορές όπλων για πάνω από είκοσι χρόνια», υποστήριξε. «Αλλά αν η ρωσική κυβέρνηση τον εξουσιοδοτούσε να διευκολύνει τη μεταφορά όπλων σε έναν από τους αντιπάλους της Αμερικής, δεν θα ήταν διαφορετικό από το να στείλει όπλα η κυβέρνηση των ΗΠΑ σε έναν από τους αντιπάλους της Ρωσίας, όπως έστειλε στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

Η «βιτρίνα» της Lada και οι παραδόσεις

Η συμφωνία φορητών όπλων για την οποία λέγεται ότι μεσολάβησε ο Μπουτ συζητήθηκε με δύο εκπροσώπους των Χούθι που ταξίδεψαν στη Μόσχα υπό την κάλυψη της αγοράς φυτοφαρμάκων και οχημάτων και επισκέφτηκαν ένα εργοστάσιο της Lada, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, που επικαλείται η εφημερίδα. Οι άνθρωποι που ήταν εξοικειωμένοι με τη συμφωνία δεν γνώριζαν αν η διαπραγμάτευση γινόταν κατόπιν εντολής του Κρεμλίνου ή απλώς με τη σιωπηρή έγκρισή του. Ενώ οι Χούθι αναζητούσαν όπλα ρωσικής κατασκευής, η Wall Street Journal δεν μπόρεσε να προσδιορίσει τη συγκεκριμένη πηγή της προγραμματισμένης προμήθειας.

Εκπρόσωπος των Χούθι αρνήθηκε να σχολιάσει. Το Κρεμλίνο δεν απάντησε αίτημα για σχόλιο.

Οι δύο πρώτες παραδόσεις θα είναι κυρίως AK-74, μια αναβαθμισμένη έκδοση του AK-47, του γνωστού Καλάζνικοφ. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, οι εκπρόσωποι των Χούθι συζήτησαν επίσης άλλα όπλα που ενδέχεται να πουλήσει η ρωσική πλευρά, συμπεριλαμβανομένων των αντιαρματικών πυραύλων Kornet και άλλων αντιαεροπορικών όπλων, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο και άλλα άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Οι παραδόσεις θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ήδη από τον Οκτώβριο στο λιμάνι της Χοντέιντα υπό τον μανδύα προμηθειών τροφίμων, καθώς η Ρωσία έχει ήδη πραγματοποιήσει αρκετές παραδόσεις σιτηρών, ανέφεραν.

Όταν ο Μπουτ αφέθηκε ελεύθερος στην ανταλλαγή κρατουμένων τον Δεκέμβριο του 2022, οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου έκαναν λόγο για μια δύσκολη απόφαση, που ήταν όμως ο μόνος τρόπος για να βγάλουν την μπασκετμπολίστρια Μπρίτνεϊ Γκράινερ  από ρωσική φυλακή.

naftempriki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου