Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Το στοίχημα των συμμαχιών

 

Τάσος Παππάς 


Μετά από μια εκλογική βραδιά «θρίλερ», κατά κύριο λόγο για τον υποψήφιο που θα περνούσε στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ, ολοκληρώθηκε μια διαδικασία που φέρνει τους κκ. Νίκο Ανδρουλάκη και Χάρη Δούκα να διεκδικούν την ηγεσία του κινήματος.

Η αλήθεια είναι πως η διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου είναι τέτοια που θα μπορούσε να ανατραπεί και να δούμε τον δήμαρχο Αθηναίων στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, θα πρέπει να υπερπηδήσει πολλά εμπόδια που δημιούργησε ο ίδιος κατά την πρώτη φάση της προεκλογικής περιόδου.

Οι δεξαμενές των Διαμαντοπούλου και Γερουλάνου και οι δυσκολίες συμμαχιών

Μετά το πρώτο debate, μεταξύ των υποψηφίων, δεν ήταν λίγα τα «πυρά» τόσο κατά της υποψηφιότητας της κυρίας Άννας Διαμαντοπούλου, φωτογραφίζοντας επί της ουσίας την ίδια όταν δήλωνε σε δημόσιες παρεμβάσεις του ότι δεν θα επιτρέψει το ΠΑΣΟΚ «να ξαναγίνει δεκανίκι της δεξιάς». Βέβαια, ένα ερώτημα που δεν απαντήθηκε πριν τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, είναι πότε και σε ποια φάση του το ΠΑΣΟΚ υπήρξε δεκανίκι της δεξιάς.

Παράλληλα, υπήρχε ένα έντονο μπρα ντε φερ στον δρόμο προς τις κάλπες ανάμεσα στον κ. Παύλο Γερουλάνο και τον κ. Χάρη Δούκα.

Ο κ. Γερουλάνος επανειλημμένα είχε δηλώσει πως «ο επόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να είναι βουλευτής», ενώ την ίδια ώρα άφηνε αιχμές κατά του κ. Ανδρουλάκη περί «κλειστής ηγετικής ομάδας». Αναμφίβολα το δικό του ποσοστό εκλογικής επιρροής είναι το κλειδί για την εκλογή του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος μεν ανάφερε από το βράδυ της Κυριακής ότι «οι ψηφοφόροι δεν κατευθύνονται», αλλά σίγουρα η ανταπάντηση σε αυτό είναι πως οι υποψήφιοι– και δη μιας εσωκομματικής διαδικασίας – δεν μπορούν να είναι αμέτοχοι.

Τέλος, ένα πρόσωπο που σήκωσε ψηλά το ζήτημα της κοινοβουλευτικής παρουσίας του επόμενου προέδρου, είναι ο κ. Μιχάλης Κατρίνης. Δεν ήταν δε λίγες οι φορές που τόνισε σε δημόσιες τοποθετήσεις του πως δεν μπορεί να είναι κανείς «και δήμαρχος και πρόεδρος του κόμματος», απευθυνόμενος προφανώς προς τον κ. Δούκα. Όμως και ο κ. Κατρίνης απέφυγε χθες το βράδυ να πάρει θέση, λέγοντας πως τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να επιλέξουν «ελεύθερα και ανεπηρέαστα» την επόμενη ηγεσία.

Κρίσιμο το debate

Αυτό που μένει να δούμε, είναι αν τελικά θα συντονιστούν οι δύο φιναλίστ προκειμένου να γίνει debate πριν τις κάλπες του δευτέρου γύρου. Ο κ. Δούκας, όπως γνωστοποίησε, έχει υποβάλλει ήδη αίτημα διενέργειας τηλεμαχίας ανάμεσα στους δύο διεκδικητές της ηγεσίας. Εκεί θα πρέπει να αποσαφηνιστεί με ποιους όρους θα γίνει και αν θα μπορέσει ο κ. Δούκας να πάρει ρεβάνς, μετά την μάλλον όχι και τόσο καλή παρουσία του στο πρώτο debate.

Ίσως το debate δώσει την ευκαιρία στους 303.223 που συμμετείχαν στη χθεσινή διαδικασία να καταλάβουν την κατεύθυνση και την πολιτική που θα ακολουθήσει είτε ο ένας είτε ο άλλος υποψήφιος. Αλλά η αλήθεια είναι πως ένα debate δεν μας κάνει πάντοτε «σοφότερους».

Οι συμμαχίες που δεν «δούλεψαν»

Εντύπωση προκάλεσαν, βέβαια, και ορισμένα από τα χθεσινά εκλογικά αποτελέσματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο δήμος Αθηναίων, όπου ο εν ενεργεία δήμαρχος κ. Χάρης Δούκας κατέλαβε την τρίτη θέση, πίσω από τον πρώτο κ. Γερουλάνο και την δεύτερη κυρία Διαμαντοπούλου. Αυτό θα μπορούσε να εκληφθεί και ως ένα μήνυμα αποδοκιμασίας των Αθηναίων προς του πρόσωπο του κ. Δούκα.

Παράλληλα, στην Αρκαδία όπου ο δήμαρχος Αθηναίων είχε την επίσημη στήριξη του βουλευτή κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ήρθε δεύτερος πίσω από τον κ. Ανδρουλάκη. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κωνσταντινόπουλος είναι ένα από τα πρώτα πρόσωπα που αμφισβήτησαν επίσημα την ηγεσία Ανδρουλάκη, προκαλώντας μέσα από τα θεσμικά όργανα την διενέργεια εσωκομματικών εκλογών.

Ακόμη, μια εκλογική περιφέρεια που θα έπρεπε να προκαλεί προβληματισμό στο στρατόπεδο Δούκα, είναι η περιφέρεια Ανατολικής Αττικής. Εκεί ο κ. Δούκας έλαβε την τρίτη θέση – έχοντας την στήριξη τόσο του εν ενεργεία βουλευτή κ. Μανώλη Χριστοδουλάκη, όσο και των άλλων δύο υποψηφίων που βρέθηκαν στην πρώτη τριάδα του ψηφοδελτίου του 2023, δηλαδή την κυρία Βάσια Αναστασίου και τον κ. Γιάννη Σμέρο – με μόλις 200 περίπου ψήφους διαφορά από τον τέταρτο Νίκο Ανδρουλάκη.

Τα αποτελέσματα αυτά είναι ενδεικτικά του τι δεν πήγε καλά χθες και προκάλεσε και το εκλογικό «θρίλερ» για την δεύτερη θέση.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου