Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021

Η στροφή 180 μοιρών της Τζάνετ Γέλεν για τον πληθωρισμό

 


Ελίζα Καραγιώργη

ekaragiorgi@naftemporiki.

Η άποψη της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν για τον πληθωρισμό πήρε άλλη τροπή νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν εκτίμησε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις δεν θα υποχωρήσουν σύντομα.

Ο πληθωρισμός τρέχει επί του παρόντος στο 3,6% ετησίως, σύμφωνα με τον βασικό δείκτη προσωπικών δαπανών κατανάλωσης. Η μέτρηση διατηρείται σε υψηλό 30 ετών για τέσσερις διαδοχικούς μήνες. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) στοχεύει συνήθως σε πληθωρισμό 2% κατά τον καθορισμό της οικονομικής πολιτικής.

«Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα έχουν εντείνει τον πληθωρισμό», είπε στο CNBC η κ. Γέλεν, η οποία διετέλεσε πρόεδρος της Fed υπό τους πρώην προέδρους Μπαράκ Ομπάμα και Ντόναλντ Τραμπ. «Πιστεύω ότι είναι παροδικές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα υποχωρήσουν μέσα στους επόμενους μήνες», υπογράμμισε.

Η κ. Γέλεν είπε ότι αναμένει ότι οι πιέσεις θα υποχωρήσουν καθώς σημειώνεται πρόοδος στην πανδημία του κορωνοϊού και προέβλεψε ότι βελτιώνονται οι συνθήκες και αναφορικά με τις θέσεις εργασίας. Ερωτηθείσα σχετικά με τον αριθμό ρεκόρ των Αμερικανών που εγκαταλείπουν τις δουλειές και τι κάνει η κυβέρνηση Μπάιντεν για να επαναφέρει τους ανθρώπους στη δουλειά, η κ. Γέλεν είπε: «Έχουμε μια καλή, σφιχτή αγορά εργασίας. Οι επιχειρήσεις προφανώς αντιμετωπίζουν προβλήματα με την πρόσληψη εργαζομένων, αλλά η προσφορά εργασίας μειώνεται λόγω της πανδημίας», είπε. «Αυτό οφείλεται σε ανησυχίες για την υγεία, λόγω της φροντίδας των παιδιών και καθώς ξεπερνάμε την πανδημία, αναμένω να αυξηθεί η προσφορά εργασίας».

Αυτό αντιπροσώπευε μια απότομη στροφή από τα προηγούμενα σχόλια της Τζάνετ Γέλεν για τον πληθωρισμό.

Τον Ιούνιο, η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών είπε ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αγγίξει το 3%, αλλά ότι οι πιέσεις στις τιμές θα ήταν «παροδικές».

Τον Μάρτιο μάλιστα ότι οι κίνδυνοι πληθωρισμού ήταν «μικροί και διαχειρίσιμοι». Ένα μήνα πριν, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει τα εργαλεία για να αντιμετωπίσει τυχόν κινδύνους πληθωρισμού που προκύπτουν.

Η κ. Γέλεν την Παρασκευή προσπάθησε για άλλη μια φορά να αντιμετωπίσει τον ελέφαντα του πληθωρισμού, υποδηλώνοντας ότι το πακέτο δαπανών 1,75 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που πρότεινε ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα μείωνε τον πληθωρισμό εάν εγκρινόταν από το Κογκρέσο.

«Αυτό που θα κάνει αυτό το πακέτο είναι να μειώσει μερικά από τα πιο σημαντικά κόστη, αυτά που πληρώνουν για την υγειονομική περίθαλψη, για τη φροντίδα των παιδιών», είπε η κ. Γέλεν στο CNBC σε ξεχωριστή συνέντευξη την Παρασκευή. «Είναι αντιπληθωριστικό».

Δεν συμφωνούν όλοι με την ιδέα ότι η συμμετοχή της κυβέρνησης σε αυτούς τους τομείς θα μειώσει το κόστος.

«Οι κρατικές επιδοτήσεις πάντα οδηγούσαν σε υψηλότερες τιμές», δήλωσε στο Fox News ο Στίβεν Μουρ, ανώτερος συνεργάτης της FreedomWorks που υπηρέτησε ως οικονομικός σύμβουλος του Trump. Επισήμανε την αύξηση των διδάκτρων στα κολέγια και του κόστους υγειονομικής περίθαλψης ως απόδειξη.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου