Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021

Όλεγκ Τίνκοφ: 500 εκατ. δολάρια στο αμερικανικό δημόσιο

 


Ο Ρώσος επιχειρηματίας Όλεγκ Τίνκοφ κατέβαλε περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια στο αμερικανικό δημόσιο ως πρόστιμο για «εσφαλμένες φορολογικές δηλώσεις που ειχε υποβάλει  στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ο Όλεγκ Τίνκοφ, ο οποίος ομολόγησε την ενοχή του την 1η Οκτωβρίου, καταδικάστηκε με αναστολή ενός έτους και κατέβαλε 508.936.184 δολάρια.

Ο Τίνκοφ κατηγορήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 ότι απέκρυψε από τις αμερικανικές φορολογικές αρχές (IRS)μεγάλα χρηματιστηριακά κέρδη. «Το ποσό που κατέβαλε  είναι υπερδιπλάσιο από τα χρήματα που ο ιδρυτής της ρωσικής Tinkoff Bank ήθελε να περάσει λαθραία από το Υπουργείο Οικονομικών», ανακοίνωσε  το Αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης. Το ποσό περιλαμβάνει επίσης ένα πρόστιμο 100 εκατομμυρίων δολαρίων για απάτη.

Ο 53χρονος Ρώσος τραπεζίτης που ζει στη Βρετανία, θα τελεί  επίσης υπό επιτήρηση για ένα χρόνο. 

Γεννημένος στη Ρωσία, ο 53χρονος Όλεγκ Τίνκοφ απέκτησε την αμερικανική υπηκοότητα το 1996. 

Το 2006 ίδρυσε την τράπεζα Tinkoff, στην οποία κατείχε έμμεσα την πλειοψηφία των μετοχών, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο.

Ο Τίνκοφ συγκέντρωσε 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια όταν η τράπεζά του εισήχθη στο Σίτι το 2013. Κέρδισε μάλιστα τότε 192 εκατομμύρια δολάρια πουλώντας μέρος των μετοχών του. Τότε είχε ξεκινήσει τη διαδικασία να αποποιηθεί την υπηκοότητά του.Στη συνέχεια, έκανε μια ψευδή φορολογική δήλωση για το 2013, αναφέροντας εισόδημα μόλις 205.317 δολαρίων, ενώ τα περιουσιακά του στοιχεία εκτιμήθηκαν σε τουλάχιστον 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τον Φεβρουάριο του 2020 συνελήφθη στο Λονδίνο αλλά οι βρετανικές αρχές αρνήθηκαν να τον εκδώσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες επειδή έπασχε απο λευχαιμία.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου