Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021

Εκπνέει η ανακωχή στο ΚΙΝΑΛ: Μάχη ρόλων στην Κοινοβουλευτική Ομάδα

 


Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου

Τέλος στην ανακωχή διάρκειας μιας εβδομάδας, που κηρύχθηκε στο άκουσμα της πρόωρης απώλειας της Φώφης Γεννηματά, θέτει τη Δευτέρα το απόγευμα η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (ΚΟ) του Κινήματος Αλλαγής, με τους διεκδικητές της ηγεσίας να διαγκωνίζονται ήδη για τον ρόλο των προσώπων που θα εκπροσωπούν το κόμμα στη Βουλή μέχρι τη διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών της 5ης και 12ης Δεκεμβρίου.

Μετά από έντονες και πολυήμερες παρασκηνιακές διεργασίες, οι διεκδικητές της κούρσας φαίνεται να συμφώνησαν να μη διεξαχθεί τελικά ψηφοφορία στην ΚΟ για την ανάδειξη μεταβατικού προέδρου. Αυτό συνεπάγεται, όμως, ότι το βάρος της εκπροσώπησης του κόμματος στη Βουλή θα αναλάβουν μέχρι τις εσωκομματικές εκλογές οι δύο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, Κώστας Σκανδαλίδης και Μιχάλης Κατρίνης, καθώς και ο γραμματέας της ΚΟ Βασίλης Κεγκέρογλου. Όμως, δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη τι ρόλο θα αναλάβει ο καθένας και αν η πρωτοκαθεδρία θα δοθεί στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους ή στον γραμματέα της ΚΟ.

Το φλέγον ζήτημα αναμένεται να αποφασιστεί τη Δευτέρα το απόγευμα και έχει προκαλέσει ήδη έντονη δημόσια διαφωνία μεταξύ των στρατοπέδων του Γιώργου Παπανδρέου και του Ανδρέα Λοβέρδου. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κεγκέρογλου, ο οποίος παραιτήθηκε από την κούρσα υπέρ του κ. Παπανδρέου, προανήγγειλε ότι θα καταθέσει πρόταση στην αυριανή συνεδρίαση ώστε ο ίδιος ως γραμματέας να ασκεί «τη θεσμική και υπηρεσιακή λειτουργία της ΚΟ και τα καθήκοντα προέδρου της ΚΟ λειτουργικά και θεσμικά» και οι κ. Σκανδαλίδης και Κατρίνης να ασκούν «κοινοβουλευτικά καθήκοντα». Την πρόταση του κ. Κεγκέρογλου απέρριψε, όμως, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ανδρέα Λοβέρδου, Σπύρος Καρανικόλας, περιγράφοντάς την ως «αντιθεσμική».

«Μόνο θεσμικές λύσεις μπορούν να γίνουν αποδεκτές, οι οποίες εξάλλου ήδη προβλέπονται και ορίζονται από τον κανονισμό της Βουλής: "Οι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι αναπληρώνουν τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής ομάδας σε περίπτωση κωλύματος ή απουσίας του» ανέφερε ο κ. Καρανικόλας εκ μέρους του κ. Λοβέρδου. Πρόσθεσε δε ότι «τα σοβαρά πολιτικά κόμματα επιλύουν αυτά τα ζητήματα εκ των ενόντων, χωρίς ψηφοφορίες και προπαντός χωρίς δημόσιες δηλώσεις, που, αυτές τις ώρες, ούτε αναγκαίες είναι, ούτε ωφελούν». Σε περίπτωση, πάντως, που υπάρξει διαφωνία για τους ρόλους στη Βουλή κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να τεθεί τελικά το ζήτημα σε ψηφοφορία ή να επανέλθει στο προσκήνιο η συζήτηση περί εκλογής μεταβατικού προέδρου.

Πυροσβεστική παρέμβαση Όθωνα με αναφορά στη Φ. Γεννηματά

Χθες, πάντως, ο επί χρόνια στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά, Μανώλης Όθωνας, κάλεσε εμμέσως πλην σαφώς τις αντιμαχόμενες πλευρές να κρατήσουν χαμηλούς τόνους στην αυριανή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. «Η συζήτηση περί ρόλων στη ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής για 35 μέρες, γίνεται περί όνου σκιάς. Τώρα που "έφυγε η μαμά από το σπίτι", να (από)δείξουμε όλοι ότι έχουμε ενηλικιωθεί» συνέστησε ο κ. Όθωνας.

Το θέμα των ρόλων στην ΚΟ έχει πάντως ιδιαίτερη πολιτική αξία ενόψει των κρίσιμων συνεδριάσεων της Βουλής που θα πραγματοποιηθούν μέχρι τις εσωκομματικές εκλογές της 5ης και 12ης Δεκεμβρίου στο ΚΙΝΑΛ. Υπενθυμίζεται ότι σε αυτό το διάστημα θα συζητηθεί στην Ολομέλεια το αίτημα συγκρότησης Εξεταστικής Επιτροπής (μίας ή δύο) για τις λίστες Πέτσα και τις δημοσκοπήσεις και θα τεθούν σε ψηφοφορία σημαντικά νομοσχέδια. Επίσης, δεν αποκλείεται να οριστεί και κάποια συνεδρίαση προ ημερησίας διατάξεως σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι οι έξι διεκδικητές έχουν διακριτές θέσεις σε καίρια πολιτικά ζητήματα και αντιμετωπίζουν με διαφορετικό τόνο την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, καθίσταται επισφαλές το κατά πόσο θα υπάρξει ομοφωνία για τη «γραμμή» του Κινήματος Αλλαγής στη Βουλή τώρα που λείπει η ενωτική παρουσία της Φώφης Γεννηματά.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου