Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021

Η Pfizer κέρδισε τη μάχη, η Moderna θα κερδίσει τον πόλεμο;

 


Η Pfizer «διακρίθηκε» στη μάχη κατά του νέου κορωνοϊού φθάνοντας πρώτη στη γραμμή τερματισμού σχεδόν σε κάθε πτυχή της κούρσας για τα εμβόλια Covid-19. Τα στελέχη της Moderna υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι η κατάσταση θα ανατραπεί. Γιατί αυτό; Γιατί η εταιρεία διαθέτει μακρόχρονη εμπειρία με την τεχνολογία mRNA, γεγονός που της δίνει ένα πιο διαρκές πλεονέκτημα, αναφέρουν.

«Δεν πειραματιζόμαστε» με το mRNA, την τεχνολογία που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά των δύο κορυφαίων εμβολίων στις ΗΠΑ, δήλωσε ο πρόεδρος της Moderna, Στίβεν Χογκ, σε συνέντευξή του την Παρασκευή. «Το κάνουμε αυτό εδώ και μερικά χρόνια, είμαστε οι δημιουργοί αυτού του χώρου», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Χογκ, η εμπειρία της Pfizer με τις γρήγορες κλινικές δοκιμές και τη μαζική παραγωγή της επέτρεψε να διαπρέψει βραχυπρόθεσμα. Ο φαρμακευτικός γίγαντας, που ιδρύθηκε το 1849, έχει αναπτύξει αμέτρητες θεραπείες. Επιπλέον, ο συνεργάτης της, η BioNTech, εργαζόταν για χρόνια στην τεχνολογία mRNA.

Η Moderna, από την άλλη, ξεκίνησε το 2010 και διαθέτει μόνο ένα προϊόν στην αγορά, το εμβόλιό της. Αλλά η ανώτερη τεχνολογία και η τεχνογνωσία της Moderna για το RNA θα της επιτρέψουν να προχωρήσει καθώς ωριμάζει η αγορά, προέβλεψε ο Χογκ.

«Δεν σκοπεύω να τους κερδίσω στο παιχνίδι τους», είπε. «Προσπαθούν να βρουν πώς να παίξουν το δικό μου», πρόσθεσε.

Η Moderna έχει φτάσει σε μια σημαντική στιγμή στη σύντομη ιστορία της. Η μετοχή της εκτινάχθηκε στα ύψη όταν αναδείχθηκε πρωτοπόρος στο εμβόλιο για τον Covid, αλλά αντιμετωπίζει αυξανόμενο σκεπτικισμό από τους επενδυτές που εκτιμούν ότι θα χρειαστούν χρόνια μέχρι να βγουν τα επόμενα προϊόντα της στην την αγορά. Στο μεταξύ, δεν αποκλείουν να καταγραφεί σημαντική πτώση πωλήσεων στα εμβόλια για τον κορωνοϊό.

Πράγματι, αυτή η ανησυχία έχει ασκήσει πίεση στις μετοχές τόσο της Moderna όσο και της Pfizer. Η Moderna σημείωσε πτώση 29% από τότε που έφτασε σε υψηλό 52 εβδομάδων στις 9 Αυγούστου, ενώ η Pfizer έχει υποχωρήσει κατά 13% από τότε που «έπιασε» κορυφή το περασμένο έτος, στις 17 Αυγούστου.

Παρά τους φόβους αυτούς, τα στελέχη της Moderna δήλωσαν ότι εμμένουν στη φόρμουλα που έκανε την εταιρεία μία από τις πιο αξιόλογες startups στην ιστορία της βιοτεχνολογίας και ότι η προσέγγισή τους προσφέρει αρκετή ευελιξία για να ανταγωνιστούν μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες.

Ο διευθύνων σύμβουλος Στεφάν Μπανσέλ σημείωσε ότι η εταιρεία, της οποίας το σύμβολο, το MRNA, αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή της στην βασική τεχνολογία της, δεν θα βιαστεί να κάνει συμφωνίες για να προσπαθήσει να στηρίξει τις πωλήσεις.

«Δεν προσπαθούμε να κάνουμε μια συμφωνία για να αυξήσουμε τα έσοδα. Δεν είναι παιχνίδι εσόδων. Είναι μια στρατηγική επιστήμης και τεχνολογίας που έχουμε», δήλωσε. «Έχουμε έναν πολύ πυκνό αγωγό και πολλά έσοδα προέρχονται από αυτόν», συνέχισε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου