Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024

Οι κίνδυνοι στη Μ. Ανατολή δίνουν «θάρρος» στα «γεράκια» της ΕΚΤ για φρένο στη μείωση των επιτοκίων

 

Μιχάλης Ψύλος
«Δυνατή» θεωρεί ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιόακιμ Νάγκελ μια νέα μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ στη συνεδρίαση της 17ης Οκτωβρίου.

«Είμαι σίγουρα ανοιχτός στο να σκεφτώ αν θα μπορούσαμε να κάνουμε άλλο ένα βήμα για τα επιτόκια», δήλωσε ο Νάγκελ στο podcast «Table Briefings», που μεταδόθηκε σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Bundesbank, η τρέχουσα πολιτική επιτοκίων της ΕΚΤ έχει επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα μείωσης του πληθωρισμού στην ευρωζώνη: «Η εξέλιξη του πληθωρισμού είναι ένα από τα καλά νέα. Πλησιάζουμε ξεκάθαρα τον στόχο μας του 2%», υπογράμμισε ο Γιόακιμ Νάγκελ.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε σε ετήσια βάση στο 1,8% τον Σεπτέμβριο, το χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και τρία χρόνια.

Τον Σεπτέμβριο, η ΕΚΤ μείωσε για δεύτερη φορά τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης μετά την αλλαγή της νομισματικής της πολιτικής τον Ιούνιο. Το επιτόκιο καταθέσεων, το οποίο καθορίζει την τάση για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, έχει μειωθεί στο 3,50%.

Η μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Οκτώβριο έχει μετατραπεί από απομακρυσμένη πιθανότητα σε σχεδόν βέβαια επιλογή από την αγορά. Οι επενδυτές δίνουν περισσότερες από 90% πιθανότητες για τη μείωση των επιτοκίων.

Τα «γεράκια» αντιστέκονται

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, ο οποίος είναι επίσης μέλος του Συμβουλίου της ΕΚΤ, προειδοποίησε πάντως ότι περαιτέρω μειώσεις των βασικών επιτοκίων θα ήταν πρόωρες. «Ο πληθωρισμός είναι στον σωστό δρόμο. Αλλά δεν έχει ηττηθεί ακόμη», είπε ο Χόλτσμαν σε συνέντευξή του στη γερμανική SZ. Εκ των «γερακιών» της ΕΚΤ ο Χόλτσμαν, θεωρεί μεν σωστή την τελευταία μείωση των επιτοκίων, αλλά υποστηρίζει ότι «αυτό δεν είναι λόγος να υποθέσουμε ότι θα ακολουθήσουν αυτόματα νέες μειώσεις επιτοκίων».

Ο Χόλτσμαν θεωρείται μια ιδιότυπη προσωπικότητα στο Συμβούλιο της ΕΚΤ. Ήταν ο μόνος κεντρικός τραπεζίτης που απέρριψε την πρώτη μείωση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ τον Ιούνιο, αλλά και τη δεύτερη, τον Σεπτέμβριο. Η πρότασή του για ριζική αύξηση των ελάχιστων υποχρεωτικών αποθεματικών για τις τράπεζες  της ευρωζώνης προκάλεσε επίσης αναταραχή στο ανώτατο όργανο της ΕΚΤ. «Θέλω να τους κάνω να σκεφτούν, αλλά και να υπάρχει πλουραλισμός στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ», εξηγεί ο αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης. «Οι τράπεζες απέκτησαν ξαφνικά τεράστια κέρδη με τα αποθεματικά τους ως συνέπεια της νομισματικής μας πολιτικής. Μέχρι σήμερα, δεν βλέπω κανένα λόγο να παρέχονται στις τράπεζες τέτοιες επιδοτήσεις. Η ΕΚΤ θα επωφεληθεί επίσης από την αύξηση του ελάχιστου αποθεματικού – αυτό είναι το ποσό που τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καλούνται να διατηρούν στον τρεχούμενο λογαριασμό τους στην ΕΚΤ και το οποίο δεν αποφέρει τόκους», δήλωσε ο Χόλτσμαν στη SZ.

Ωστόσο, ο Χόλτσμαν δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση, καθώς εμφανίζονται και αναλυτές που προειδοποιούν ότι  τρίτη περικοπή των επιτοκίων τη μεταπροσεχή Πέμπτη δεν είναι τόσο σίγουρη όσο πιστεύουν οι αγορές.

Η άνοδος του πετρελαίου

Η απότομη άνοδος της τιμής του πετρελαίου λόγω των φόβων για γενικότερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να συμπέσει χρονικά με μια προσωρινή ανάκαμψη του πληθωρισμού.

«Τα γεράκια που έμοιαζαν εντελώς αφοπλισμένα πριν από λίγες ημέρες, μπορεί τώρα να συγκεντρώνουν δυνάμεις για να κάνουν πόλεμο στα “περιστέρια”», τονίζουν στη «Ναυτεμπορική» παράγοντες της αγοράς. «Η συνεδρίαση της 17ης Οκτωβρίου θα είναι πιο σημαντική από ό,τι φαινόταν πριν από λίγες μέρες μετά την ομιλία της Κριστίν Λαγκάρντ», προσθέτουν οι ίδιες πηγές,

Η πρόεδρος της ΕΚΤ άνοιξε την πόρτα για άλλη μία περικοπή των επιτοκίων την περασμένη εβδομάδα, καθώς υπάρχουν σαφείς ανησυχίες για σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας της ευρωζώνης.

Ακόμη και η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, σημείωσε σε πρόσφατη ομιλία της πως «δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα εμπόδια στην ανάπτυξη». Ωστόσο, επισήμανε ότι η νομισματική πολιτική θα μπορούσε να κάνει πολύ λίγα για να επιλύσει τις διαρθρωτικές αδυναμίες.

Ο γάλλος κεντρικός τραπεζίτης, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, χαρακτήρισε πάντως «πολύ πιθανό» το ενδεχόμενο να μειώσει η ΕΚΤ τα επιτόκια αυτόν τον μήνα, καθώς υποχωρεί ο πληθωρισμός. «Η ισορροπία των κινδύνων αλλάζει», είπε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας, σε συνέντευξή του στη La Repubblica. «Τώρα πρέπει επίσης να δώσουμε προσοχή στον αντίθετο κίνδυνο, να χάσουμε τον στόχο μας λόγω της αδύναμης ανάπτυξης και της αυστηρής νομισματικής πολιτικής για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα», προειδοποίησε ο ντε Γκαλό

Αμφιβολίες της τελευταίας στιγμής

Ωστόσο, οι αναλυτές της ING επιμένουν ότι η περικοπή δεν είναι τόσο ξεκάθαρη όσο πιστεύει η αγορά. «Μέχρι στιγμής, δεν έχουν δημοσιευθεί συγκεκριμένα μακροοικονομικά στοιχεία από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο. Ο φόβος για περαιτέρω αποδυνάμωση της οικονομικής δυναμικής οφείλεται αποκλειστικά στους δείκτες κλίματος. Οι ίδιοι δείκτες που πριν από λίγο καιρό η ΕΚΤ βαθμολόγησε συχνά ως μη απολύτως αξιόπιστους».

Ο Κάρστεν Μπρζέσκι, επικεφαλής οικονομολόγος  της ING, σε σημείωμα προς τους πελάτες της τράπεζας, υποστηρίζει ότι «η απόφαση για μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ θα είναι πολύ πιο αμφιλεγόμενη από ό,τι πιστεύουν σήμερα οι αγορές».

Κοιτάζοντας το μέλλον, ο πληθωρισμός συνεχίζει να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη των τιμών του πετρελαίου. «Αν και η πτώση των τιμών του πετρελαίου τον Σεπτέμβριο ήταν ένας σημαντικός παράγοντας για την πτώση του πληθωρισμού, οι τελευταίες εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν βάζουν φωτιά στον μαύρο χρυσό», λέει ο επικεφαλής οικονομολόγος  της ING.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου