Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024

Λονδίνο: Ακτιβιστές πέταξαν ξανά σούπα σε πίνακες του βαν Γκογκ

 


Ακτιβιστές της Just Stop Oil έριξαν σούπα πάνω σε δύο πίνακες του Βίνσεντ βαν Γκογκ, λίγες ώρες μετά την καταδίκη δύο ακτιβιστών σε ποινές φυλάκισης για τη στοχοποίηση ενός από τα ίδια έργα τέχνης.

Τρεις διαδηλωτές πέταξαν σούπα πορτοκαλί χρώματος στους πίνακες της έκθεσης «Ποιητές και εραστές» στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου. Συνελήφθησαν ως ύποπτοι για πρόκληση εγκληματικής ζημίας.


Νωρίτερα, η Φοίβη Πλάμερ, 23 ετών, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών, ενώ η Άννα Χόλαντ, 22 ετών, σε 20 μήνες, επειδή πέταξε σούπα πάνω στον πίνακα «Ηλιοτρόπια 1888» του Βαν Γκογκ τον Οκτώβριο του 2022.

Το εν λόγω έργο τέχνης ήταν ένα από τα δύο που αποτέλεσαν στόχο της τελευταίας διαμαρτυρίας. Η Εθνική Πινακοθήκη δήλωσε ότι οι δύο πίνακες είχαν αφαιρεθεί για εξέταση και δεν είχαν υποστεί ζημιά.

«Σωστή πλευρά της ιστορίας»

Καθώς οι τελευταίοι ακτιβιστές -δύο γυναίκες και ένας άνδρας- έριχναν σούπα πάνω στους δύο πίνακες, οι θεατές ακούγονταν να φωνάζουν «όχι» και «μην το κάνετε».

Σε ένα βίντεο, που δημοσιεύτηκε στο X από την JSO, οι ακτιβιστές ακούγονται να λένε στο εξαγριωμένο πλήθος: «Υπάρχουν άνθρωποι στη φυλακή επειδή ζητούσαν να σταματήσουν τα νέα πετρέλαια και το φυσικό αέριο, κάτι που αποτελεί πλέον κυβερνητική πολιτική μετά από συνεχείς, διασπαστικές δράσεις, αμέτρητα πρωτοσέλιδα και την επακόλουθη πολιτική πίεση. Οι μελλοντικές γενιές θα θεωρούν ότι αυτοί οι φυλακισμένοι από συνείδηση βρίσκονται στη σωστή πλευρά της ιστορίας».

Εκπρόσωπος της πινακοθήκης στο κεντρικό Λονδίνο δήλωσε ότι τρία άτομα μπήκαν στην αίθουσα 6 της έκθεσης λίγο μετά τις 14:30 και πέταξαν μια ουσία που μοιάζει με σούπα πάνω σε δύο έργα.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία δήλωσε ότι τρία άτομα κρατούνται ως ύποπτοι για πρόκληση εγκληματικής ζημίας και οι έρευνές της συνεχίζονται.

Είναι η τρίτη φορά που ένα έργο τέχνης στην Εθνική Πινακοθήκη επιλέγεται ως στόχος για δράση διαμαρτυρίας.

Τον Ιούλιο του 2022, δύο υποστηρικτές κόλλησαν τον εαυτό τους στο έργο του John Constable «The Hay Wain».

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου