Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024

Γερμανία: Το «προβληματικό παιδί» του ευρώ

 

Μιχάλης Ψύλος
Η γερμανική οικονομία επιτάχυνε την πτώση της τον Σεπτέμβριο και οδεύει προς την ύφεση. Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του ινστιτούτου Ifo του Μονάχου, υποχώρησε στις 85,4 μονάδες από 86,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

«Η γερμανική οικονομία δέχεται αυξανόμενη πίεση», δήλωσε ο πρόεδρος του Ifo, Κλέμενς Φούεστ.

Ο δείκτης Ifo θεωρείται τι σημαντικότερο βαρόμετρο για την οικονομία στη Γερμανία και στηρίζεται σε έρευνα με τη συμμετοχή περίπου 9.000 διευθυντικών στελεχών. Οι ειδικοί ανέμεναν ότι ο δείκτης θα υποχωρούσε μόνο στις 86 μονάδες, αλλά οι εταιρείες αξιολόγησαν την κατάστασή τους και τις προοπτικές για τους επόμενους μήνες, χειρότερα από πριν.

«Μια ανάκαμψη δεν φαίνεται επί του παρόντος και η Γερμανία είναι το νέο προβληματικό παιδί των χωρών του ευρώ», δήλωσε ο οικονομολόγος Κριστόφ Σβόνκε από την DZ Bank.

Η γερμανική οικονομία επιβαρύνεται από τις δυσκολίες της βιομηχανίας της, που είναι και ο πυλώνας της ανάπτυξής της, την επιβράδυνση των επενδύσεων και τη μέτρια ιδιωτική κατανάλωση, παρά τη μείωση του πληθωρισμού. Τον Ιούλιο, η γερμανική βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο, λόγω και των προβλημάτων της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ταυτόχρονα, οι εξαγωγές ανέκαμψαν μεν κατά +1,7%, αλλά οι εισαγωγές αυξήθηκαν ταχύτερα σε διάστημα ενός μήνα (+5,4%)- ιδιαίτερα εκείνες που προέρχονται από την ευρωζώνη (+9,3%) .«Η αδύναμη φάση της γερμανικής οικονομίας συνεχίζεται », σχολίασε ο Γενς Ολιβερ Νίκλας της τράπεζας LBBW.

«Κρύο ντους»

«Η γερμανική οικονομία δέχεται αυξανόμενες πιέσεις», γράφει η γερμανική εφημερίδα Wirtschafts Woche, τονίζοντας ότι είναι η τέταρτη κατά σειρά πτώση του δείκτη Ifo και το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο.

«Η γερμανική οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα μιας πτωτικής πορείας», δήλωσε ο οικονομικός εμπειρογνώμονας του Ifo, Κλάους Βόλαρμπε στο πρακτορείο  Reuters.

Η σημαντική πτώση του δείκτη Ifo είναι ένα «κρύο ντους» καθώς το σημαντικό βαρόμετρο δείχνει τώρα σαφώς προς τα κάτω, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, Γεργκ Κράμερ.

Το γερμανικό ΑΕΠ είναι πιθανό να μείνει στάσιμο- στην καλύτερη περίπτωση- το δεύτερο εξάμηνο του έτους και δύσκολα θα αυξηθεί και το 2025. «Με αύξηση μόλις 0,5% δεν υπάρχει πραγματική ανάκαμψη», προσθέτει ο Κράμερ.

Το ινστιτούτο IMK που συνδέεται με τα συνδικάτα έχει μειώσει επίσης τις προβλέψεις του και αναμένει ότι η οικονομία θα μείνει στάσιμη το 2024.«Σε αυτήν την κατάσταση, στη Γερμανία χρειαζόμαστε μια ανάκαμψη της οικονομικής πολιτικής με εκτεταμένες και συνεχείς επενδύσεις, μεταξύ άλλων, σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δίκτυα, υποδομές μεταφορών και στην εκπαίδευση», δήλωσε ο Σεμπάστιαν Ντούλιεν, επιστημονικός διευθυντής του IMK.

«Δεν κερδίζει δυναμική»

Οι οικονομολόγοι είχαν από καιρό υποθέσει ότι η οικονομία θα επιταχύνει ξανά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, λόγω των χαμηλότερων επιτοκίων και της αύξησης των πραγματικών μισθών. Αλλά οι εκτιμήσεις αυτές δεν επαληθεύθηκαν.

Η Bundesbank προειδοποίησε στα μέσα Σεπτεμβρίου, σε μηνιαία έκθεση, ότι «η οικονομία θα μείνει στάσιμη ή θα υποχωρήσει ξανά το τρίτο τρίμηνο».. Ωστόσο, «μια ύφεση με την έννοια μιας σημαντικής, εκτεταμένης και διαρκούς μείωσης της οικονομικής παραγωγής δεν πρέπει να αναμένεται προς το παρόν», πρόσθεσε η γερμανική κεντρική τράπεζα.

«Η γερμανική οικονομία δεν κερδίζει δυναμική», σημειώνει και η Handelsblatt, εκτιμώντας ότι αντί να αναπτυχθεί κατά 0,1%, θα συρρικνωθεί κατά 0,1% φέτος.

Τα πέντε κύρια γερμανικά ινστιτούτα – Ifo, DIW, IWH, IfW και RWI- θα παρουσιάσουν επίσημα την πρόβλεψή τους την Πέμπτη. Αλλά-σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα- αναμένεται να ανακοινώσουν αναθεώρηση προς τα κάτω των εκτιμήσεών τους για το 2024 και προβλέπουν συρρίκνωση -0,1% του ΑΕΠ. Αυτή θα είναι τότε η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά για τη γερμανική οικονομία, μετά από ήδη συρρίκνωση του ΑΕΠ της το 2023.

Άσχημα νέα για την κυβέρνηση Σολτς

«Αυτά είναι άσχημα νέα για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, που είχε υπολογίσει σε μια ανάκαμψη για να αλλάξει τη διάθεση στους απογοητευμένους ψηφοφόρους των τριών κομμάτων του συνασπισμού υπό τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς, πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2025», σημειώνει η Handelsblatt.

Τα οικονομικά ιδρύματα αναμένεται επίσης να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους προς τα κάτω για τα επόμενα χρόνια. Για το 2025, βλέπουν μείωση του ΑΕΠ από +1,4% σε +0,8%, ενώ το 2026 αναμένεται να αυξηθεί μόνο κατά +1,3%, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα.

Εάν αυτές οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν στο τέλος του έτους, θα ήταν νέο πλήγμα για τη Γερμανία, η οποία ήταν άλλωστε  πέρυσι η οικονομία με τις χειρότερες επιδόσεις στην ευρωζώνη. Οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου