Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Αλβανοί Μπεκτασήδες, Έλληνες μπαταχτσήδες και τουρκικά μπαξίσια σε αεριτζήδες

 


Τι κάνεις όταν σε κατηγορούν ότι έχεις μετατρέψει την πρωτεύουσα της χώρας σε «ένα τεράστιο καζίνο ακινήτων για ξέπλυμα χρήματος»; Ξεστομίζεις σε μεγάλη εφημερίδα του εξωτερικού μία πρόταση, που θα σοκάρει τους πάντες, και αλλάζεις τη συζήτηση. Κάπως έτσι πρέπει να σκέφτηκε ο Έντι Ράμα, προτείνοντας μουσουλμανικό «Βατικανό» για τους μερικούς χιλιάδες Μπεκτασήδες της Αλβανίας.

Θέλει λέει να στείλει μήνυμα «ανεκτικότητας και αγάπης», αλλά προς το παρόν έχει πετύχει το αντίθετο. Ξέρει πάντως πολύ καλά ότι πέρα από το να εξασφαλίσει διεθνή προβολή και αποπροσανατολισμό της εγχώριας κοινής γνώμης, δεν θα πετύχει και πολλά. Για να περάσει η πρόταση απαιτείται, όπως επισημαίνουν νομικοί, συνταγματική αναθεώρηση, δηλαδή ευρεία αποδοχή στη Βουλή. Θα πρέπει επίσης να περιοριστούν και οι εξωτερικές αντιδράσεις. Δεν το βλέπουμε, εκτός και εάν πιάσουν οι προσευχές του Μπάμπα Μόντι και γλυκάνει …ο Ερντογάν.

Βόλτες και αμοιβές πολλών χιλιάδων

Μιλώντας για Ερντογάν, πρώτη είδηση στη γειτονική χώρα χθες ήταν τα…μπαξίσια στον δήμαρχο της Νέας Υόρκης. Τι βόλτες στον Βόσπορο, τι διαμονή σε 5αστερα ξενοδοχεία, τι ταξίδια από το Παρίσι έως… το Πεκίνο. Οι γείτονες δεν τσιγκουνεύτηκαν. 100.000 δολ. έδωσαν για να μείνει ευχαριστημένος ο Έρικ Άνταμς, που τώρα διώκεται για διαφθορά.

Στα καθ’ ημάς εν τω μεταξύ όλες αυτές οι εσωκομματικές μάχες έχουν φέρει στο προσκήνιο όχι μόνο τα «μαχαιρώματα» μεταξύ συντρόφων και συναγωνιστών, αλλά και τα οικονομικά των κομμάτων.

Μάθαμε για παράδειγμα (πρώτη έβγαλε την είδηση η Αυγή) ότι ο Στάνλεϊ Γκρίνμπεργκ, που με όλο το επικοινωνιακό μπάχαλο των τελευταίων εβδομάδων λείπει σε πολλούς στο Μαξίμου, ως «άμισθος φίλος» του πρωθυπουργού (όπως μας είχε πει παλαιότερος κυβερνητικός εκπρόσωπος) εισέπραττε το ταπεινό ποσό των 16.000 ευρώ τον μήνα. Και δεν τα άξιζε ο άνθρωπος; Με το παραπάνω. Απλά τα εισέπραττε από ένα κόμμα με χρέη που υπερβαίνουν τα 488 εκατ. ευρώ και που ξόδεψε συνολικά στην προεκλογική καμπάνια για τις Ευρωεκλογές 2.726.440, 99 ευρώ, ενώ η εκλογική κρατική χρηματοδότηση ήταν 2.111.842 ευρώ. Λεπτομέρειες. Οι άνθρωποι είναι πάνω από τους αριθμούς.

8 χρόνια φυλακή

Και μιας και φτάσαμε να μιλάμε για μπαταχτσήδες, η πρώτη σκληρή ποινή για την πειρατεία στη συνδρομητική τηλεόραση είναι γεγονός. Όπως μαθαίνουμε σε δικαστήριο της Θεσσαλονίκης επιβλήθηκε 8 χρόνια κάθειρξη, 17.000 ευρώ χρηματική ποινή και δήμευση κατασχεθέντος εξοπλισμού σε μεγάλο μεταπωλητή υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης.

Ο κατηγορούμενος, ο οποίος για πολλά χρόνια λειτουργούσε ως μεταπωλητής παράνομων πακέτων συνδρομητικής τηλεόρασης, συνδέθηκε με μία ευρύτερη πυραμιδική εγκληματική οργάνωση, η οποία αποκόμιζε παράνομα κέρδη εκατομμυρίων ευρώ έχοντας παράνομο πελατολόγιο χιλιάδων συνδρομητών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η πολυετής δράση του, όπως αποκαλύφθηκε, αφορούσε την παροχή πρόσβασης σε τηλεοπτικά κανάλια μέσω παράνομων συσκευών, που επέτρεπαν στους χρήστες να παρακάμπτουν τις επίσημες χρεώσεις και να αποκτούν πρόσβαση σε προγράμματα χωρίς την πληρωμή της νόμιμης συνδρομής.

Την ίδια στιγμή από τα ανακριτικά δεδομένα προέκυψαν οι χιλιάδες πελάτες του καταδικασθέντος, οι οποίοι τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρές ποινικές και διοικητικές κυρώσεις, καθώς και την επιβολή προστίμων για τη συμμετοχή τους στο παράνομο δίκτυο. Να σημειωθεί ότι οι δικαστικές αρχές έχουν ήδη προχωρήσει στη σύλληψη και δίωξη τελικών χρηστών το προηγούμενο διάστημα και οι έρευνες συνεχίζονται.

Το παρασκήνιο της κόντρας με τα ταξί

Συνέχεια και στην κόντρα του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών με τους ταξιτζήδες για τη σήμανση των POS. Το πώς θα τελειώσει, λίγο – πολύ το γνωρίζουμε. Όλα τα ταξί θα αναγκαστούν να τοποθετήσουν σχετικό αυτοκόλλητο – ακόμη και αν τελικά αυτό αλλάξει λίγο μορφή. Αυτό που δεν ήταν όμως γνωστό είναι το πώς ξεκίνησαν όλα. 

Πριν από λίγους μήνες λοιπόν συνεργάτιδα του υπουργού Κώστα Χατζηδάκη είχε παρακολουθήσει θεατρική παράσταση στο κέντρο της Αθήνας και στην επιστροφή αναζήτησε ταξί. Καθώς δεν είχε μαζί της μετρητά, ρωτούσε τους οδηγούς ταξί αν έχουν POS (Παρεμπιπτόντως ήταν ήδη υποχρεωμένα να έχουν).

Εκείνοι την κοιτούσαν με…απορία. Σε μία πιάτσα που περίμεναν καμιά 10αριά ταξί, μόνο ένα είχε. Και αυτό τελικά… δεν λειτουργούσε. Αφηγήθηκε αυτή την ιστορία στον υπουργό και έτσι ξεκίνησε η ιδέα για το μέτρο της υποχρεωτικής σήμανσης. 

Ένα λιμάνι που πετάει

Και ενώ τα ταξί τρέχουν να προλάβουν τελεσίγραφα και προθεσμίες, κάποια λιμάνια…πετάνε. Εντυπωσιακά αποδείχθηκαν τα οικονομικά μεγέθη του ΟΛΘ για το α’ εξάμηνο του 2024, με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης να έχει απογειωθεί σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες.

Και όπως φάνηκε στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου, αυτή η εξέλιξη αποδείχθηκε αρκετή, ώστε να μπει ένα τέλος στην πλαγιο-καθοδική κίνηση των τελευταίων μηνών. Η ανάκτηση των 21 ευρώ/μετοχή ήταν ο πρώτος στόχος για την εισηγμένη, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και συνέχεια, δεδομένου ότι η μετοχή βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2020.

Επομένως, υπάρχει περιθώριο για μια καλή ανοδική κίνηση, ιδίως αν λάβουμε υπόψη την ελκυστική αποτίμηση (P/E 8,4x και P/BV 1,1x). Λίγο άνω των 200 εκατ. ευρώ υπολογίζεται πλέον η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας.

Και τα τρόφιμα που… ξαναζεσταίνονται

Και αφού πήγαμε στα του χρηματιστηρίου, να πούμε ότι «ξεπαγώνει» η διαδικασία για την είσοδο της Korinthian Foods στο ταμπλό με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η υποβολή του σχετικού ενημερωτικού δελτίου τοποθετείται τον Δεκέμβριο.

Η εισαγωγής της εταιρείας στην ελληνική αγορά αποτελεί ειλημμένη απόφαση καθιστώντας την Korinthian Foods την πρώτη εταιρεία βιομηχανικής εστίασης που θα εισέλθει στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η εξέλιξη αυτή «ξαναζεσταίνει» το ενδιαφέρον του κλάδου τροφίμων-ποτών για το εγχώριο ταμπλό, καθώς τα τελευταία χρόνια είχαν καταγραφεί σημαντικές αποχωρήσεις από την εν λόγω δραστηριότητα,  με πλέον πρόσφατες το 2022 όπου το δρόμο της εξόδου πήραν οι εταιρείες Π.Γ. Νίκας και Αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου