Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024

Σε αυτό το μέρος στα Κύθηρα η φάση είναι «λίγο καλοκαίρι ακόμη» όλο τον χρόνο

 


Ψάχνετε για ένα μέρος που να νιώσετε λίγο…. καλοκαίρι ακόμη, πριν καταφτάσει για τα καλά το φθινόπωρο; Αν ναι, σας έχουμε το ιδανικό, όπου εδώ η φάση είναι «καλοκαιρινή» όλο τον χρόνο.

Και αναφερόμαστε στο χωριό Καλοκαιρινές στα Κύθηρα που έχουν το πιο καλοκαιρινό όνομα και το οποίο και μόνο που το ακούμε, μας φτάνει για να φτιάξει η διάθεσή μας και να νιώσουμε, έτσι λίγο από αυτή την ανεμελιά και ξεγνοιασιά, της αγαπημένης μας εποχής.

Το χωριό δεν βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα, ενώ το όνομά τους «Καλοκαιρινές» το οφείλει στο γεγονός ότι το κλίμα του κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών είναι το ιδανικό και σύμφωνα με την ιστορία τού το έδωσε μια βυζαντινή οικογένεια της Κρήτης.

Καλοκαιρινές Κυθήρων

Οι Βλάντηδες, λοιπόν, όταν πρωτοέφτασαν στο νησί κατοίκησαν στην περιοχή Λαχνός, στον όρμο των Μυρτιδίων. Λόγω της δυτικής τοποθεσίας, ωστόσο, της περιοχής και των συχνών επιδρομών των πειρατών, κατά τον 17ο αιώνα η οικογένεια μετακινήθηκε πιο ψηλά, δημιουργώντας τον οικισμό των Καλοκαιρινών. Λόγω του φόβου των πειρατών οι Βλάντηδες δημιούργησαν με τέτοιον τρόπο τα σπίτια τους προκειμένου να μοιάζουν με φρούρια.

Καλοκαιρινές Κυθήρων

Έτσι, μέχρι σήμερα κανείς μπορεί να συναντήσει στο χωριό διώροφα σπίτια με ψηλούς εξωτερικούς τοίχους και εσωτερικές αυλές. Οι δύο όροφοι μεταξύ τους δεν επικοινωνούν εσωτερικά, με την είσοδο στον πρώτο όροφο, όπου συναντάται και η κύρια κατοικία, να πραγματοποιείται μέσω μιας στενής σκάλας. Στο ισόγειο συναντιούνταν κυρίως οι βοηθητικοί χώροι, όπως κουζίνα, πατητήρια, αχυρώνες κ.α.

Καλοκαιρινές Κυθήρων

Πρόκειται για έναν ήσυχο και ήρεμο προορισμό στην ενδοχώρα του νησιού, που αξίζει κανείς να επισκεφτεί και να γνωρίσει από κοντά.

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου