Η συζήτηση έγινε ενδιαφέρουσα καταρχάς γιατί υπήρχε το δικαίωμα του διαλόγου μεταξύ των καλεσμένων του δημόσιου ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής και αφού έφυγε γρήγορα το αρχικό τρακ και απευθύνονταν ο ένας προς τον άλλον μιλώντας στον ενικό («Άκου Νίκο…», «Παύλο μου…», «Άκου Άννα…», «Εγώ Νάντια…», «Αγαπητέ Μιχάλη…», κ.λπ.), εμφανίστηκαν άπαντες διαβασμένοι, με τα ντοσιέ των σημειώσεων δίπλα τους και απέφυγαν το μεγάλο λάθος. Το καλύτερο όμως το άφησαν για το τέλος, όταν ο ένας άρχισε να κατηγορεί τον άλλον, στοχεύοντας στα μειονεκτήματά του. Τώρα πλέον, ήρθε η ώρα των επιτελεία να κάνουν τον πρώτο απολογισμό.

Νίκος Ανδρουλάκης

Ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής υπερασπίστηκε όπως ήταν αναμενόμενο το έργο που έχει επιτελέσει από τον Δεκέμβριο του 2021 που ανέλαβε την ηγεσία έως και σήμερα, φροντίζοντας να καταδείξει πως είναι ο καταλληλότερος να νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι συνυποψήφιοί του εμμέσως αμφισβήτησαν μια τέτοια ικανότητα. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως όταν κατηγορήθηκε πως το Κίνημα είναι γερασμένο, εκείνος απάντησε ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει τριπλασιάσει το ποσοστό του στις ηλικίες 18 – 24», ενώ στα περί ελλιπούς αντιπολιτευτικού ρόλου το τελευταίο χρονικό διάστημα απάντησε πως «είναι… juicy (σ.σ. αυτή τη λέξη χρησιμοποίησε και δη στην πρώτη του απάντηση) ότι οι 11 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας βγήκαν απέναντι στον κ. Μητσοτάκη. Εμείς όμως είχαμε καταθέσει πρόταση νόμου πολύ πριν τους 11 για την Α’ κατοικία. Σήμερα Τρίτη καταθέσαμε ξανά τροπολογίες. Τους καλώ να πιέσουν την κυβέρνηση για να γίνουν νόμος του κράτους».

Άξιο μνείας είναι το γεγονός ότι ο κ. Ανδρουλάκης ήταν ο υποψήφιος που ξέφυγε τις περισσότερες φορές από τον χρόνο του, ενώ κοντραρίστηκε με τον Παύλο Γερουλάνο όταν ο δεύτερος τον ρώτησε για το «δανειολόγιο». «Μα το έχουμε ήδη στο πρόγραμμά μας» δήλωσε ο αρχηγός του κόμματος της ελάσσονος αντιπολίτευσης, με τον κ. Γερουλάνο να του απαντά πως «το δανειολόγιο είναι πολλά περισσότερα από αυτό, δίνει όλο το ιστορικό του δανείου. Μια σειρά από θέματα που αν δεν μπουν στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, η πρότασή μας θα είναι ελλειμματική.

Στην καταληκτική του δήλωση ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε ότι «πολλοί μιλούν για μια ευκαιρία που είναι πάνω στο τραπέζι για το ΠΑΣΟΚ. Αυτή την ευκαιρία δεν την έφερε ο πελαργός. Είναι προϊόν αγώνα. Όχι μόνο δικού μου, αλλά από χιλιάδες ανθρώπους που πίστεψαν ότι το κοστούμι που μας είχαν ράψει οι αντίπαλοί μας, θα μπορούσαμε να το αποφύγουμε για να πάμε σε άλλη εποχή. Πιστεύω ότι μπορούμε να ανανεώσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης που υπογράψαμε τον Δεκέμβριο του 2021 για να αγκαλιάσουμε όλο τον προοδευτικό κόσμο».

Χάρης Δούκας

Ο δήμαρχος Αθηναίων ανέμενε εν πολλοίς τις ερωτήσεις που του υπέβαλλαν και δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως πριν απαντήσει έριχνε κλεφτές ματιές στις σημειώσεις που είχε δεξιά του. Προφανώς και θα τον ρώταγαν για την τυχόν διπλή ιδιότητά του (δήμαρχος και πρόεδρος του κόμματος) με τον ίδιο να απαντά πως «δεν θεωρώ κακό ότι ένας δήμαρχος μπορεί να είναι και υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ», παραπέμποντας μεταξύ άλλων στο παράδειγμα του Φρανσουά Μιτεράν. «Χάρη πρέπει να σου θυμίσω ότι δεν είσαι Μιτεράν και ευτυχώς δεν είσαι και Ερντογάν» του απάντησε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο κ. Δούκας φρόντισε επίσης να καταδείξει εμμέσως πως η Άννα Διαμαντοπούλου διατηρεί και ένα είδος πολιτικού φλερτ με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και αυτή φάνηκε όταν τις υπέβαλλε ερώτηση που αφορούσε την τραγωδία των Τεμπών. Επί της ουσίας την ρώτησε εάν υπήρξε επιεικής προς την κυβέρνηση για το σιδηροδρομικό δυστύχημα με την κ. Διαμαντοπούλου να απαντά πως «το χαρακτήρισα μείζον θέμα με ανάρτησή μου», προσθέτοντας πως «πρέπει να περιμένουμε τη δικαιοσύνη να αποδώσει τις πραγματικές ευθύνες. δεν μπορεί να υπάρχει χειραγώγηση των θεσμών και αυτό ισχύει και στα Τέμπη».

Μάλιστα ανάλογη τακτική ακολούθησε και ο Νίκος Ανδρουλάκης σε εκείνο το σημείο ρωτώντας την εάν εξακολουθεί να πιστεύει ότι κακώς βάλλεται ο πρωθυπουργός για τις υποκλοπές, με την πρώην Ευρωπαία Επίτροπος της Ελλάδας να απαντά «όχι» και να επαναλαμβάνει ότι «η σκευωρία έπρεπε να αποκαλυφθεί από τη δικαιοσύνη. Όταν ήρθαν στοιχεία ήμουν κι εγώ απόλυτη».

Τότε ο κ. Δούκας επέμεινε, χαρακτηρίζοντας σωσίβιο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη παλαιότερες δηλώσεις της κυρίας Διαμαντοπούλου. «Οι παθογένειες στον ΟΣΕ είναι γνωστές από χρόνια, και όσο κι αν υπάρχει συνολικά πρόβλημα, υπάρχει», του απάντησε. Ερωτηθείσα δε από τον δήμαρχο Αθηναίων αν συμφωνεί με την ιδιωτικοποίηση των τρένων, του είπε ότι πρέπει να υπάρχει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. «Η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ ήταν απολύτως αποτυχημένη» τόνισε.

Για δε τα ζητήματα της οικονομίας, ο κ. Δούκας ανέφερε μεταξύ άλλων πως οι τράπεζες ανακοίνωσαν υπερκέρδη, όταν τις έχουμε ανακεφαλαιοποιήσει με 40 δισ. ευρώ και όσον αφορά το «πού θα βρούμε τα λεφτά», αυτό που χρειάζεται είναι ανακατανομή των ευρωπαϊκών πόρων.

Στην τελική του τοποθέτηση σημείωσε πως: «Η πλειοψηφία ζει στην ανασφάλεια, αυτό πρέπει να αλλάξει. Ο κόσμος δεν αισθάνεται το κράτος δίπλα του. Πιστεύω στις δυνατότητες αυτού του τόπου, στην αξιοσύνη των Ελλήνων. Τώρα κρίνεται αν θα δοθεί η ευκαιρία για μια νέα ορμή. Απέναντί μας έχουμε ένα κυνικό σύστημα εξουσίας. Θέλουμε να κάνουμε την υπέρβαση και ένα ΠΑΣΟΚ που θέλει να νικήσει, ή θέλουμε ένα κλειστό φοβικό ΠΑΣΟΚ, βούτυρο στο ψωμί του κ. Μητσοτάκη. Στις 6 Οκτωβρίου σηκώνουμε ανάστημα. Ενώνουμε δυνάμεις, κερδίζουμε την ελπίδα».

Παύλος Γερουλάνος

Απέναντι στην Άννα Διαμαντοπούλου ήταν η σφοδρότερη επίθεση που εξαπέλυσε ο Παύλος Γερουλάνος. «Έλειπες 12 χρόνια, δεν έδωσες μάχες. Πώς θα εμπνεύσεις τώρα;» της είπε, με την πρώην Επίτροπο της χώρας μας στην Κομισιόν να απαντά πως «άλλοι έφυγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι στη ΝΔ, εγώ είμαι στην παράταξη σταθερά. Το ΔΙΚΤΥΟ τίμησε τον εν ζωή πρωθυπουργό, συνεργάστηκα με όλη την Κ.Ο.. Είμαι σταθερά στην παράταξη». «Κανείς δεν αμφισβητεί το σημαντικό έργο του ΔΙΚΤΥΟΥ. Οι μάχες όμως δίνονται στην πρώτη γραμμή. Εδώ, δεν ήσουν εκεί. Είναι τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Εμείς δίναμε μάχες. Εσύ πού ήσουν;» ανταπάντησε, με την κα Διαμαντοπούλου να απαντά πως «είναι ουσιαστικό να δούμε πώς κινείται η πολιτική ζωή. Η πιο σημαντική μάχη μας ήταν το 2009 – 2012. Τότε είπα να βγουν μπροστά άλλοι άνθρωποι, δεν χρειάζεται να είμαστε εμείς συνέχεια. Έμεινα όμως στην παράταξη, ήμουν σε όλες τις φάσεις στις εκδηλώσεις του ΠΑΣΟΚ και είπα όχι στην κομματική ζωή για ένα διάστημα. Υπάρχει ζωή και έξω από το κόμμα».

Το δημογραφικό, το ασφαλιστικό και τα κόκκινα δάνεια είναι τρεις «βόμβες» αυτή τη στιγμή, που περιμένουν να σκάσουν στα χέρια μας, σύμφωνα με τον Παύλο Γερουλάνο. Όπως είπε, «κανένα από τα τρία δεν μπορεί να λυθεί χωρίς να κοιτάξουμε την οικονομία στα μάτια. Και η οικονομία θέλει ανάπτυξη. Το πρόγραμμα, το οποίο έχω παρουσιάσει, το πρόγραμμα «Αναγέννηση», ουσιαστικά τι λέει; Λέει ότι αν θέλουμε να παράγουμε πλούτο στη χώρα και να τον διανέμουμε δίκαια, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να συγκεντρώσουμε την εξουσία. Δηλαδή οι τοπικές οικονομίες να έχουν την κατάσταση στα χέρια τους. Εκεί πέρα θα δει κανείς ότι οι ανάγκες για εργατικό δυναμικό, για παράδειγμα, είναι πολύ πιο σωστά καταγεγραμμένες. Δηλαδή αν πάτε σήμερα στη Θεσσαλία, για παράδειγμα, στα αγροκτήματα εκεί ή αν πάει κανείς στην Κρήτη με τους με τους ανθρώπους του τουρισμού, θα σας πουν συγκεκριμένα πράγματα τα οποία χρειάζονται, και θα σας πουν κιόλας προτιμήσεις για το τί είναι αυτό το οποίο θέλουν στο εργατικό δυναμικό που μπαίνει στη χώρα».

Μάλιστα συνέχισε να δίνει έμφαση στα οικονομικά ζητήματα, σημειώνοντας ότι το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ άδικο από την άποψη ότι ουσιαστικά φορολογούμε το επάγγελμα και όχι το εισόδημα. «Δηλαδή φορολογούμε τον άνθρωπο ανάλογα με αυτό που κάνει και όχι ανάλογα με αυτό που βγάζει. Αυτό δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο, παρά μόνο στη χώρα μας Ελλάδα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι το κράτος έχει αποτύχει ξανά και ξανά να θέσει σωστούς ελέγχους και να διασταυρώσει τα στοιχεία τα οποία πλέον υπάρχουν στο διαδίκτυο» όπως είπε.

Και πρόσθεσε: «Μας λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι έχουμε την καλύτερη ψηφιοποίηση και ότι μας ζηλεύει ακόμα και η Ιαπωνία, αλλά ακόμα και σήμερα δεν κάνουμε τα απλά που χρειάζεται για να ξέρουμε ο άλλος τι βγάζει και να φορολογηθεί πάνω σε αυτό. Επίσης τεράστιο πρόβλημα είναι η φοροδιαφυγή». Όσον αφορά δε τις υποκλοπές, υπογράμμισε πως ως κόμμα «δώσαμε την εντύπωση, επικοινωνιακά, ότι μιλούσαμε μόνο για αυτές», κάτι που προφανώς πήγαινε στον κ. Ανδρουλάκη.

Στην τελική του τοποθέτηση ανέφερε πως στις τρέχουσες εσωκομματικές εκλογές «κρίνεται κάτι πιο ουσιαστικό από το ποιος θα είναι αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, κρίνεται αν θα ηττηθεί η ΝΔ. Το δίλημμα είναι αν θα κάνουμε μια επιλογή νίκης ή ήττας. Μια επιλογή νίκης θέλει μια ηγεσία με εμπειρία, που έχει δώσει μάχες. Πού θα κάνει μια διεύρυνση. Αυτή η επιλογή θα κρίνει τις επόμενες εκλογές. Η υποψηφιότητά μου φέρνει πείρα, σχέδιο, ενότητα. Θέλω να παροτρύνω όλους να κάνουμε επιλογή νίκης».

Νάντια Γιαννακοπούλου

Ήταν το πρόσωπο που εξαπέλυσε τις περισσότερες άμεσες ή έμμεσες επιθέσεις σε συνυποψηφίους της. Καταρχάς απευθυνόμενη στον Νίκο Ανδρουλάκη του ζήτησε να μην μιλάει με υπονοούμενα για τους εσωκομματικούς αντιπάλους, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «δεν είσαι ο μόνος υπερασπιστής του ΠΑΣΟΚ. Θεωρείς ότι οι υπόλοιποι υποψήφιοι πρόεδροι δεν υπερασπιζόμαστε το ΠΑΣΟΚ; Πες το ευθέως γιατί δεν πάει άλλο με τα υπονοούμενα» ανέφερε.

Μια από τις εντονότερες στιγμές της τηλεμαχίας ήταν αυτή μεταξύ της κας Γιαννακοπούλου και του κ. Μιχάλη Κατρίνη. Όπως του είπε, «εδώ έχουμε μια διάσταση απόψεων ανάμεσα στον κ. Ανδρουλάκη και εσένα. Οι θέσεις που έφερνες στη Βουλή ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (σ.σ. πριν γίνει ο κ. Ανδρουλάκης βουλευτής) ήταν σε συμφωνία με τον πρόεδρο;». Ο κ. Κατρίνης της απάντησε πως «ειδικά στα θέματα εξωτερικής πολιτικής συνεννοούμασταν και μαζί του. Επαναφέρω σταθερά τις θέσεις του πατριωτικού ΠΑΣΟΚ». «Θα συμφωνήσω, πήγα στον φράχτη του Έβρου. Όμως, όταν ήσουν στην Κ.Ο. επικεφαλής, έφερνες τις δικές σου θέσεις ή του προέδρου;» επέμεινε εκείνη, με τον κ. Κατρίνη να ανταπαντά ότι «εγώ λέω τη δική μου θέση για το βέτο. Δεν είχε έρθει στη Βουλή το ζήτημα. Υπερασπίζομαι τη χώρα και την παράταξη».

Ανέφερε δε πως «η λειτουργία του κόμματος είναι κάτι πολύ σημαντικό. Αν η ηγεσία μετά από αυτά που έχουν γίνει στο ΠΑΣΟΚ παραμένει αμετανόητη, και γνωρίζουμε ότι τα όργανα δεν λειτούργησαν ποτέ, εγώ επιμένω για το πώς θα κάνουμε το ΠΑΣΟΚ να εκφράσει τον παλμό της κοινωνίας», δήλωση που πήγαινε προφανώς στον κ. Ανδρουλάκη.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι δικαιώθηκε η απόφασή της να θέσει θέμα ηγεσίας. «Όλο αυτό που γίνεται τώρα ξεκίνησε, επειδή ήμουν εγώ αυτή που τόλμησα το βράδυ των ευρωεκλογών να πω αυτό που σκέφτονταν όλοι οι Έλληνες. Προφανώς δεν ήταν νίκη κάτι τέτοιο. Όταν έβρεχε ψηφοφόρους, εμείς κρατούσαμε ομπρέλα. Το ότι οδηγηθήκαμε στις εσωκομματικές εκλογές ήταν απόφαση των οργάνων. Εγώ το έθεσα στον διάλογο. Τα τελευταία 20 χρόνια που είμαι στην πρώτη γραμμή, έχω υπηρετήσει την παράταξή μου».

Η βουλευτής δέχθηκε μεταξύ άλλων ερώτηση από τον Χάρη Δούκα αναφορικά με τη «ζούγκλα στο χώρο της εκπαίδευσης» όπως ανέφερε. «Πρέπει να δούμε την πραγματικότητα όπως είναι. Χιλιάδες νέα παιδιά φεύγουν για να σπουδάσουν σε Βουλγαρία και Κύπρο και εμείς θα κλείνουμε τα μάτια;» αναρωτήθηκε, με τον δήμαρχο Αθηναίων να απαντά πως «για να συμβεί αυτό, πρέπει να αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος και να μπουν όροι και κανόνες. Στη δημόσια δωρεάν παιδεία είμαστε στον πάτο στη χρηματοδότηση. Πρέπει να την ενισχύσουμε». 

Ερώτηση υπέβαλλε στην κα Γιαννακοπούλου και η κα Άννα Διαμαντοπούλου. Η ερώτηση έμοιαζε αθώα, αλλά και από εκεί προέκυψε ένταση. «Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό ζήτημα οι επενδύσεις στην Αφρική. Θα έχουμε δημογραφική έκρηξη στην Αφρική και το μεταναστευτικό συνδέεται με αυτό;» αναρωτήθηκε η πρώην Ελληνίδα Επίτροπος, με τη βουλευτή να απαντά: «Συμφωνώ, Άννα. Συνεχίζουν να υπάρχουν φαινόμενα μεταναστευτικών ροών. Χρειάζεται να θέτουμε αυτά τα ζητήματα στην Ευρώπη». «Πρέπει να βάλουμε και το ζήτημα και της αύξησης των ροών από την Τουρκία. Πήγα στη Ρόδο, είναι έντονο το πρόβλημα» της είπε η κα Διαμαντοπούλου, για να απαντήσει η κα Γιαννακοπούλου: «Πήγα και εγώ στη Ρόδο, είδα με τα ίδια μου τα μάτια πόσο σοβαρό είναι το ζήτημα. Πρέπει να δούμε το ζήτημα στη βάση των ευρωτουρκικών σχέσεων και να είμαστε έτοιμοι».

Στην καταληκτική της τοποθέτηση είπε πως: «Για εμένα πολιτική είναι η αλήθεια. Θέλω να είμαι χρήσιμη, όχι ευχάριστη. Η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή αντιπολίτευση απέναντι στον «πλαστογράφο» μεταρρυθμιστή κ. Μητσοτάκη. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει το ίδιο να για πείσει ότι μπορεί να αλλάξει τη χώρα. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να εκφράσει ξανά την κοινωνία».

Άννα Διαμαντοπούλου

Κλήθηκε καταρχάς από τον συντονιστή δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά να απαντήσει εάν μετάνιωσε που στήριξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάτι που όπως προαναφέραμε άφησαν να εννοηθεί και άλλοι συνυποψήφιοί της. Η ερώτηση ήταν η εξής: «Η ανεργία πέφτει, ο ρυθμός ανάπτυξης είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Εσείς το 2019, θυμάμαι, στηρίξατε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θεωρείτε ότι κάνατε λάθος τότε; Και τι περισσότερο περιμένατε που δεν έγινε και τώρα θέλετε να τον αντικαταστήσετε; Ή δεν είναι η οικονομία ο λόγος που σας κάνει να κατεβαίνετε σε αυτές τις εκλογές;».

Η κυρία Διαμαντοπούλου απάντησε: «Δεν ξέρω τι εννοείτε «στηρίξατε». Είμαστε έξι χρόνια μετά και η οικονομία στη χώρα κρίνεται πλέον από πάρα πολλά ζητήματα. Δεν είναι μόνο οι δείκτες. Είναι η ζωή των ανθρώπων. Το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα είναι το δεύτερο χαμηλότερο μετά τη Βουλγαρία. Αυτά είναι στοιχεία της Eurostat. Επομένως ο λόγος είναι σαφής».

Ελαφρώς άναψαν τα αίματα και στην αντιπαράθεση που είχε με τον Χάρη Δούκα για το… ποιος είναι περισσότερο ΠΑΣΟΚ. «Λες για το παράδειγμα, ανέφερε η κα Διαμαντοπούλου, για τα περί συνεργασίας στον δήμο Αθηναίων. Ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας; Έχουμε έργο από τη συνεργασία;». Ο δήμαρχος της απάντησε πως: «Δεν είπα ότι η συνεργασία ήταν ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ήμουν πάντα ΠΑΣΟΚ, δεν έφυγα ποτέ. Εγώ κάνω μέτωπο στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων».

Η κα Διαμαντοπούλου σε εκείνο το σημείο του είπε πως «στον δήμο Αθηναίων υπάρχουν απόψεις σου, που δεν είναι απόψεις ΠΑΣΟΚ, αλλά και είναι εκτός εποχής. Αυτό το rebranding του ΣΥΡΙΖΑ του 2015 έχει να κάνει με τη συνεργασία ή είναι δικές σου απόψεις; Και της απάντησε ο κ. Δούκας: «Για τη ΔΕΗ οι θέσεις μου είναι θέσεις ΠΑΣΟΚ, ήμουν στον τομέα ενέργειας όταν εσύ δεν ήσουν στο ΠΑΣΟΚ. Για τις καταλήψεις, τοποθετήθηκα για τη δημόσια δωρεάν παιδεία. Εγώ δεν ήμουν ποτέ κατά του μετρό στα Εξάρχεια. Όμως οι κάτοικοι βλέπουν λαμαρίνες και έχουν δικαιωθεί στα δικαστήρια».

Μίνι κόντρα καταγράφηκε και με τον Νίκο Ανδρουλάκη, όσον αφορά τα ζητήματα της Παιδείας. «Είναι σημαντικό ότι το ΠΑΣΟΚ στην πιο δύσκολη εποχή έφερε το νέο σχολείο, έφερε τα τεχνικά λύκεια, το ψηφιακό σχολείο. Και το ΠΑΣΟΚ δεν έχει φέρει μια συνολική πρόταση» είπε η Άννα Διαμαντοπούλου, με τον πολιτικό αρχηγό να της λέει: «Μα πώς; Στο πρόγραμμά του! Έχουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση. Η Παιδεία παρακμάζει γιατί η ΝΔ τα έχει κάνει όλα εμπόριο».

Στην τελική της τοποθέτηση ανέφερε πως «θα ήθελα να απευθυνθώ στα 2,5 εκατ. πολίτες που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ από το 2012 και μετά. Η ΝΔ βρίσκεται σε καθίζηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται στις οθόνες μας. Εμείς πρέπει να μιλήσουμε για τις πραγματικές ανάγκες, τα πραγματικά προβλήματα. Αυτά θέλει να ακούσει από εμάς ο κόσμος. Θα πρέπει το κόμμα μας να γίνει συμμετοχικό και αυτοδύναμο. Η ηγεσία πρέπει να έχει διεθνή εμπειρία, να έχει επάρκεια στην τοπική αυτοδιοίκηση και την κυβέρνηση. Ζητώ την επόμενη μέρα να είμαστε ενωμένοι. Ψηφίστε όποιον θέλετε, αλλά μην κατηγορείτε του άλλους, ώστε την άλλη μέρα να μπορούμε να συνθέσουμε. Για να ψηφίσουμε επόμενο πρωθυπουργό και όχι απλά πρόεδρο».

Μιχάλης Κατρίνης

Εμφανίστηκε ως γνήσιο τέκνο του Κινήματος, ξεκαθαρίζοντας πως «έχω ιδρώσει τη φανέλα του ΠΑΣΟΚ» και «δεν έχω απεμπολήσει ποτέ τα ιδανικά της παράταξης». Όπως τόνισε, «είμαι αυτός που λέω σήμερα ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία για μια μεγάλη παράταξη από τη βάση, να ενώσει και να συνθέσει ευρύτερες δυνάμεις, να υπάρχει μια παράταξη με λογική και φιλοσοφία ΠΑΣΟΚ που θα μπορεί να κερδίσει τον κ. Μητσοτάκη. Το ΠΑΣΟΚ δεν έγινε μεγάλο ως κόμμα αξιωματούχων. Το κόμμα γεννήθηκε μέσα από τα σπλάχνα του λαού». Πρόσθεσε δε ότι βλέπει κοινωνικές δυνάμεις που είναι εγκλωβισμένες σε κόμματα της αντιπολίτευσης στον προοδευτικό χώρο» και για τι λόγο αυτό απηύθυνε κάλεσμα προς όλους τους πολίτες να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία και να στηρίξουν το Κίνημα.

Προς στιγμήν ανέβηκαν οι τόνοι όταν θεώρησε ως αντιδεοντολογική την ερώτηση που του έκανε ο δημοσιογράφος Γιώργος Κουβαράς για το τί θα πράξει στον Β’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών σε περίπτωση που δεν βρίσκεται σε αυτόν. «Αν δεν είστε ανάμεσα στους δύο πρώτους θα επιλέξετε αυτόν που είναι ήδη βουλευτής» ήταν η ερώτηση, με τον βουλευτή Ηλείας να απαντά πως: «Είναι αντιδεοντολογικό να με ρωτάτε για τον 2ο γύρο. Έχω δώσει πολλές μάχες, απέναντι στον κ. Μητσοτάκη, στον κ. Τσίπρα. Η θέση στη Βουλή έχει νόημα όταν δίνεις την κοινοβουλευτική μάχη».

Όσον αφορά τα της οικονομίας και της στεγαστικής πολιτικής σημείωσε πως αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα, ένα πρόβλημα που αφορά όλα τα νέα ζευγάρια, τους νέους ανθρώπους, τους πολίτες στη χώρα. «Είναι πολύ δύσκολη εξίσωση η εύρεση, η ενοικίαση, η αγορά κατοικίας. Και μπορεί η κυβέρνηση να φέρει ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο θα δώσει ένα αδιάθετο στοκ κατοικιών. Εγώ προτείνω οργανισμό Εργατικής Κατοικίας που θα αξιοποιήσει δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα που έχουν περιέλθει στην κυριότητα του Δημοσίου. Όμως το βασικό πρόβλημα είναι ότι υπάρχει ένα τραπεζικό σύστημα το οποίο δεν δίνει δάνεια όχι μόνο σε νέα ζευγάρια για να αγοράσουν σπίτι. Δεν δίνει δάνεια σε επιχειρήσεις».

Κατά τον ίδιο, «υπάρχουν δύο Ελλάδες. Υπάρχει η Ελλάδα που 370 επιχειρήσεις παίρνουν 17.5 δισ. με 2% επιτόκιο από το ταμείο ανάκαμψης και 399.000 επιχειρήσεις συνωστίζονται για να πάρουν ένα δάνειο με 7 και 8%, αν το πάρουν. Άκουσα για μικροπιστώσεις. Ψηφίστηκε. Δεν υλοποιείται. Αυτή τη στιγμή λοιπόν υπάρχει μια οικονομία η οποία είναι για λίγες επιχειρήσεις. Υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία δεν αξιοποιεί και τα 700 εκατομμύρια από το Airbnb που παίρνει έσοδα για να μπορέσει να κατασκευάσει κατοικίες. Και βεβαίως όσον αφορά τη μείωση του φόρου κατοικίας για τον ΕΝΦΙΑ που η κυβέρνηση πανηγυρίζει, θέλω να πω ότι η αύξηση αντικειμενικών αξιών συμπαρέσυρε πάνω από 20 άλλους φόρους, τους οποίους πληρώνουν σήμερα οι Έλληνες πολίτες».

Στην δε τελική του τοποθέτηση είπε πως: «Απευθύνομαι σε όλους που κρατήσατε την παράταξη όρθια στα δύσκολα. Τον αγώνα τον δώσαμε μαζί. Απευθύνομαι σε όλους εσάς που πιστέψατε στο ΠΑΣΟΚ. Ξέρω ότι μας ακούτε και περιμένετε κάτι από εμάς. Απευθύνομαι σε όλους εσάς που θέλει να αλλάξει η ζωή σας. Θα είμαι πάντα εδώ, γιατί με το ΠΑΣΟΚ έχω μια σχέση ζωής, δεν έφυγα ποτέ. Σας ζητώ να στηρίξετε ένα καθαρό πρόσωπο, μια πεντακάθαρη πρόταση».