Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

Μία κλάση πριν από τα πυρηνικά τα νέα υποβρύχια της Ελλάδας

 


Επιταχύνονται οι διαδικασίες τόσο για την αναβάθμιση των τεσσάρων υποβρύχιων κλάσης ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ όσο και την ναυπήγηση τεσσάρων νέων, τα οποία όπως αποκαλύπτει πηγή του Ελληνικού Πενταγώνου στο enikos.gr «θα είναι μία κλάση κάτω από τα πυρηνικά».

Του Χρήστου Μαζανίτη

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, τις οποίες δημοσιεύει και η Realnews της Κυριακής το Πολεμικό Ναυτικό έχει κλείσει τον φάκελο αναβάθμισης των τεσσάρων υποβρυχίων “Type 214”, κλάσης ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ που διαθέτει.

Ο φάκελος περιλαμβάνει όλα τα συστήματα που απαιτούνται για να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός μέσης ζωής των «αόρατων φονιάδων», που θα τους προσδώσει επιπλέον 15 χρόνια υπεροχής στους βυθούς του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Κι επειδή πολύ λόγος έχει γίνει μετά τη σκανδαλώδη παραχώρηση των σχεδίων ναυπήγησης των ίδιων υποβρυχίων στην Τουρκία από την Γερμανία, το Πολεμικό Ναυτικό, που ξέρει πολύ καλά τον τύπο αφού επιχειρεί με αυτά περισσότερα από 10 χρόνια, γνωρίζει ακριβώς τι χρειάζεται και ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά των νέων συστημάτων που θα τοποθετηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής (ΕΜΖ) ώστε να αποκτήσουν ξανά την υπεροχή στους βυθούς. Πλέον είναι θέμα χρόνου να φέρει στη Βουλή για έγκριση το πρόγραμμα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Μία υπεροχή, όμως, που είναι αποφασισμένοι να διατηρήσουν και με την ειλημμένη απόφαση από την πολιτική ηγεσία για τη ναυπήγηση τεσσάρων νέων υποβρυχίων. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες διερευνητικές επαφές με όλους τους πιθανούς κατασκευαστές. Δυο είναι τα δεδομένα που εξετάζονται. Το πρώτο οι τεχνικές προδιαγραφές και το δεύτερο η τιμή σε συνδυασμό με την εγχώρια ναυπήγηση.

υποβρύχιο

Στον τομέα των προδιαγραφών δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην αυτονομία του υποβρυχίου, που θέλουν να ξεπερνάει τους 2 μήνες. Αυτό, σε συνδυασμό με όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα και τον φόρτο βλημάτων που θα φέρει, θα το καθιστά «μία κλάση κάτω από τα πυρηνικά υποβρύχια», όπως επισημαίνει πηγή του ελληνικού πενταγώνου στο enikos.gr. Επιπλέον, εξετάζεται να επιχειρούν με λιγότερο πλήρωμα από τα σημερινά υποβρύχια και να έχουν και μικρότερη κατανάλωση καυσίμων.

Το δεύτερο θέμα έχει να κάνει με την τιμή αλλά και την εγχώρια ναυπήγηση. Οι δυνατότητες σε ελληνικά ναυπηγεία – Ελευσίνας και Σκαραμαγκά – υπάρχουν, όμως εδώ παίζουν ρόλο οι ίδιες οι κατασκευάστριες εταιρείες, οι οποίες επίτηδες ανεβάζουν την τιμή τουλάχιστον κατά 10% ως αποτρεπτικό παράγοντα. Κι εδώ έρχεται το υπουργείο Οικονομικών, που θα πρέπει να σταθμίσει τα οφέλη που προκύπτουν για την εγχώρια βιομηχανία και οικονομία, που υπερκαλύπτουν ακόμη και το «καπέλο» στην τιμή. Επιπλέον, το ΠΝ έχει τη δυνατότητα να μιλήσει απευθείας με τα ναυπηγεία και να αφήσουν αυτά να φέρουν μία ανταγωνιστική προσφορά, μιλώντας απευθείας με τις εταιρείες που ενδιαφέρονται.

Εκτιμάται ότι έως το τέλος του 2026 θα έχει γίνει το πρώτο βήμα για την επιλογή του υποβρυχίου νέας γενιάς του ΠΝ.

enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου