Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

Yπόθεση Novartis: Αίρεται το καθεστώς προστασίας για τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες

 


Βγαίνουν οι «κουκούλες» για την υπόθεση της Novartis, καθώς η οικονομική εισαγγελέας Παναγιώτα Φακού, κάνοντας δεκτή την εισήγηση της επίκουρης οικονομικής Εισαγγελέως αποφάσισε να αρθεί το καθεστώς προστασίας για τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες, ενώ ανέστειλε και το καθεστώς της προστασίας τους από ποινικές διώξεις.

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες για τους οποίους αίρεται το καθεστώς  έφεραν τις κωδικές ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης».

Μετά από αυτή την εξέλιξη, δεν αποκλείεται οι πολιτικοί σε βάρος των οποίων οι μάρτυρες είχαν στραφεί, να κινηθούν δικαστικά εναντίον τους.

Αδ. Γεωργιάδης: Είναι μια ημέρα δικαίωσης

Για «μια ημέρα δικαίωσης» κάνει λόγο, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, αναφορικά με την απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας να άρει το καθεστώς προστασίας για τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες της υπόθεσης Novartis.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Άδωνι Γεωργιάδη

«Η σημερινή απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας να αφαιρέσει -επιτέλους- την προστασία από τους δύο συκοφάντες, που ψευδώς κατηγόρησαν και εμένα και άλλους 9 συναδέλφους μου για τη Novartis, είναι μία ημέρα δικαίωσης. Όμως το προσωπικό στοιχείο υποχωρεί μπροστά στο συμφέρον της Δημοκρατίας. Το μείζον εδώ δεν είναι να τους τιμωρήσουμε, αυτά θα τα αποφασίσει η Δικαιοσύνη με θεσμικό τρόπο. Το μείζον εδώ είναι να αποκαλύψουν ποιοι τους έβαλαν, διότι αποκλείεται μόνοι τους να σκέφθηκαν τέτοια τερατώδη ψεύδη. Η διαλεύκανση αυτής της πτυχής είναι ο μόνος τρόπος να μην επαναληφθεί ποτέ στο μέλλον η εργαλειοποίηση των θεσμών για Πολιτικούς Σκοπούς. Αυτό αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες και όχι μόνον εμάς τους 10».

Π. Μαρινάκης: Βγαίνουν οι κουκούλες από τους ψευδομάρτυρες

Για απόφαση – σταθμό που βγάζει τις «κουκούλες» από τους ψευδομάρτυρες της σκευωρίας της Novartis, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης, με αφορμή την απόφαση της οικονιομικής εισαγγελέως.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Μεταξύ των βασικών αλλαγών που εισηγήθηκε το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και ψηφίστηκαν στη Βουλή των Ελλήνων τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, ήταν και η τροποποίηση του άρθρου 218 για το καθεστώς της προστασίας μαρτύρων και συγκεκριμένα η προσθήκη της παραγράφου 7, η οποία ισχύει από 1η Μαΐου 2024 και προβλέπει ότι:

«Η προσφορότητα και η αναγκαιότητα των μέτρων προστασίας εξετάζονται διαρκώς από τον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος δύναται, οποτεδήποτε, σε περίπτωση που έχουν επιβληθεί με διάταξή του να τα τροποποιήσει ή να τα ανακαλέσει ή σε διαφορετική περίπτωση να εισηγηθεί την τροποποίηση ή την ανάκλησή τους, όταν κατά την κρίση του διαφοροποιηθούν ή εκλείψουν οι λόγοι επιβολής τους».

Η ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη εξέδωσε σήμερα μια απόφαση – σταθμό, βγάζοντας τις «κουκούλες» από τους ψευδομάρτυρες της σκευωρίας της Novartis.

Η Δημοκρατία μας είναι ανθεκτική. Η αλήθεια θα λάμψει.

Αντ. Σαμαράς: Έρχεται η ώρα της αλήθειας

Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς την απόφαση της οικονομικής εισαγγελέως να αρθεί το καθεστώς προστασίας για τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες της υπόθεσης Novartis.

Σε δήλωσή του, ο κ. Σαμαράς αναφέρει ότι «ανοίγει πλέον διάπλατα ο δρόμος για την πλήρη κι επίσημη αποκάλυψη της σκευωρίας Novartis». Όπως προσθέτει, «θα φανερωθούν τα αίτια και οι πρωταγωνιστές αυτής της αθλιότητας».

«Χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτήν την εξέλιξη. Έρχεται η ώρα της αλήθειας. Μέχρι τέλους. Για όλα – και για όλους» καταλήγει στη δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός.

ΣΥΡΙΖΑ: Ταφόπλακα

Για «ταφόπλακα στον σημαντικό θεσμό της προστασίας μαρτύρων» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωση, αναφορικά με την απόφαση με την απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας να άρει το καθεστώς προστασίας για τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες της υπόθεσης Novartis.

«Οι πανηγυρισμοί της ΝΔ και του κυβερνητικού εκπροσώπου αποπροσανατολίζουν από τη μεγάλη εικόνα», σημειώνει η Κουμουνδούρου στην ανακοίνωσή της.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

«Ταφόπλακα στον σημαντικό θεσμό της προστασίας μαρτύρων, που εφαρμόζεται παντού στην Ευρώπη, κι όχι μόνο, γιατί προάγει την απονομή δικαιοσύνης, ειδικά σε υποθέσεις δημόσιου συμφέροντος.

Ο θεσμός άλλωστε των προστατευόμενων μαρτύρων, ή μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, ήταν που συντέλεσε στην αποκάλυψη του διεθνούς σκανδάλου Novartis.

Οι πανηγυρισμοί της ΝΔ και του κυβερνητικού εκπροσώπου αποπροσανατολίζουν από τη μεγάλη εικόνα:

Χάρη στις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων (και των μαρτύρων που συνεργάστηκαν με την αμερικανική δικαιοσύνη) η Novartis υποχρεώθηκε σε έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό με το αμερικανικό δημόσιο ύψους 345 εκατ. δολαρίων. Από αυτά τα 310 εκατ. αφορούσαν τις πρακτικές της Novartis στην Ελλάδα, αλλά η ελληνική κυβέρνηση δεν στράφηκε ποτέ εναντίον της πολυεθνικής.

Να θυμίσουμε ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες της υπόθεσης Novartis βραβεύτηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2020, με το ετήσιο βραβείο για «Δημοσιογράφους, μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και υπερασπιστές του δικαιώματος στην πληροφόρηση», που απονέμεται προς τιμήν της δολοφονημένης Μαλτέζας δημοσιογράφου, Daphne Caruana Galizia.

Δύο σχόλια ακόμα:

–Το δρόμο για τη σημερινή εξέλιξη άνοιξε φυσικά η ίδια η κυβέρνηση της ΝΔ με τη φετινή τροποποίηση του άρθρου 218 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για το καθεστώς της προστασίας μαρτύρων, όπως άλλωστε υπενθύμισε με δήλωσή του σήμερα ο Π. Μαρινάκης.

–Η κυβέρνηση δηλαδή έφτιαξε το πλαίσιο και το περιβάλλον για να παρθεί η απόφαση–ταφόπλακα στο καθεστώς της προστασίας μαρτύρων».

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου