Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Τρομοκρατική επίθεση στις εγκαταστάσεις της τουρκικής αεροδιαστημικής βιομηχανίας: Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί

 


Τρομοκρατική επίθεση  με τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς και 14 τραυματίες, σημειώθηκε στα κεντρικά γραφεία της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας TUSAS στην Άγκυρα.

Τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες που δείχνουν ενόπλους να εισβάλουν στο κτίριο της TUSAS και να ακούγονται πυροβολισμοί και μια ισχυρή έκρηξη. Άλλες εικόνες δείχνουν μια κατεστραμμένη πύλη και ανταλλαγή πυροβολισμών σε ένα χώρο στάθμευσης. Σε άλλα πλάνα οι δράστες φαίνονται να κουβαλούν όπλα και σακίδια πλάτης καθώς μπαίνουν στο κτίριο. Πυκνός λευκός καπνός υψώνεται μπροστά από την είσοδο του χώρου, που βρίσκεται περίπου 40 χλμ. από την πρωτεύουσα.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Habertürk έκανε λόγο για «ομήρους». Μάρτυρες δήλωσαν στο Reuters ότι οι εργαζόμενοι μέσα στο κτίριο οδηγήθηκαν από τις αρχές σε καταφύγια και δεν επετράπη σε κανέναν να φύγει.

Στον χώρο της Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας έφτασε το απόγευμα της Τετάρτης ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας.

«Εξουδετέρωση δύο τρομοκρατών»

Την εξουδετέρωση δύο τρομοκρατών ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Αλί Γερλίκαγια, ο οποίος σε ανάρτησή του έγραψε:

«Δύο τρομοκράτες εξουδετερώθηκαν στην τρομοκρατική επίθεση στις εγκαταστάσεις της Τουρκικής Αεροπορικής και Διαστημικής Βιομηχανίας TUSAS, στο Καχραμάνκαζαν της Άγκυρας. Δυστυχώς στην επίθεση είχαμε 3 μάρτυρες και 14 τραυματίες. Είθε ο Θεός να ελεήσει τους μάρτυρες μας. Εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες μας. Καταδικάζω αυτή την αποτρόπαια επίθεση. Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα και αποφασιστικότητα μέχρι να εξουδετερωθεί ο τελευταίος τρομοκράτης».


Νωρίτερα, σε δηλώσεις του, ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια  ανέφερε: «Έγινε τρομοκρατική επίθεση εναντίον των εγκαταστάσεων της TUSAS στο Καχραμανκαζάν της Άγκυρας. Δυστυχώς, έχουμε μάρτυρες (σσ: νεκρούς) και τραυματίες».

Στο σημείο έχουν σταλεί υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.

Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν ασαφή, με ορισμένα μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για επίθεση αυτοκτονίας. Στο σημείο έσπευσαν υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και δυνάμεις του στρατού, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Anadolu, ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για ομήρους που δεν έχουν ωστόσο επιβεβαιωθεί.

ΥΠΕΞ: Καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του καταδικάζει απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση στην Τουρκία τονίζοντας ότι «η αλόγιστη βία δεν έχει θέση σε μια δημοκρατία».

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

Επικοινωνία Ερντογάν- Ρούτε

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο Ερντογάν για το τρομοκρατικό χτύπημα στην τουρκική εταιρεία αεροδιαστημικής και αμυντικής βιομηχανίας είχε, σύμφωνα με ανάρτηση του στο «Χ», ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε.

Η TUSAS είναι μια από τις σημαντικότερες αμυντικές και αεροπορικές εταιρείες της Τουρκίας. Παράγει μεταξύ άλλων το KAAN, το πρώτο μαχητικό αεροσκάφος της χώρας.

Δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση αυτή μέχρι στιγμής.

Σε εικόνες που μεταδίδονται, φαίνεται πυκνός λευκός καπνός να υψώνεται μπροστά από την είσοδο του χώρου, που βρίσκεται περίπου 40 χλμ. από την πρωτεύουσα.

Μια μεγάλη έκθεση αμυντικών και αεροδιαστημικών βιομηχανιών πραγματοποιείται αυτήν την εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη, όπου πραγματοποιήθηκε κυρίως η επίσκεψη του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών.

Ο αμυντικός τομέας, συμπεριλαμβανομένων των διάσημων μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar, αντιπροσώπευσε σχεδόν το 80% των εσόδων από τις εξαγωγές της χώρας και 10,2 δισεκατομμύρια δολάρια για το έτος 2023.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου