Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Μολδαβία: «Ρωσικό δάκτυλο» στο δημοψήφισμα βλέπουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι

 

Ελίζα Καραγιώργη


Διπλή ανάγνωση φαίνεται πως είχε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για ένταξη στην ΕΕ στη Μολδαβία, καθώς άλλοι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για «νίκη απέναντι στη Ρωσία», ενώ άλλοι, μιλώντας στη «Ν» στις Βρυξέλλες, έκριναν πως υπήρξε «ρωσική ανάμειξη».

Η άποψη αυτή, απηχεί πάντως και τους ισχυρισμούς της προέδρου Μάγια Σάντου, που τουλάχιστον βάσει των δημοσκοπήσεων περίμενε μια εμφατική επικράτηση του «ναι» και όχι το οριακό 50,17%.

Οι αξιωματούχοι που ρωτήθηκαν από τη «Ν» στις Βρυξέλλες, έκαναν λόγο για «ρωσικό δάκτυλο» και επιρροή στο δημοψήφισμα, αλλά και τις εκλογές για την προεδρία που θα κριθούνσε 2η Κυριακή. Προφανώς η κ. Σάντου περίμενε να εκλεγεί με τις πρώτες κάλπες. Εξ αρχής ακολουθούσε μια φιλοευρωπαϊκή ατζέντα, ενώ και η κ. φον ντερ Λάιεν είχε μεταβεί στο Κισινάου προς στήριξή της.

Η ίδια η κ. Σάντου είπε πως η χθεσινή ψηφοφορία αμαυρώθηκε από «άνευ προηγουμένου» εξωτερική παρέμβαση, αναφερόμενη στη Ρωσία.

H επίσημη αντίδραση της Κομισιόν ήρθε λίγο αργότερα: «Συγχαρητήρια στον λαό της Μολδαβίας και σε εσάς, Μάγια Σάντου. Το ξανακάνατε! Απέναντι στην υβριδική τακτική της Ρωσίας, η Μολδαβία δείχνει ότι είναι ανεξάρτητη, είναι δυνατή και θέλει ένα ευρωπαϊκό μέλλον!», έγραψε στο Twitter η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ομοίως και η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα: «Οι άνθρωποι στη Μολδαβία έχουν επιλέξει το μέλλον τους. Επέλεξαν την ελπίδα, τη σταθερότητα, την ευκαιρία. Επέλεξαν την Ευρώπη. Το Ευρωκοινοβούλιο καταδικάζει κάθε παρέμβαση στο δημοψήφισμα και τις προεδρικές εκλογές στη Μολδαβία.Συνεχίζουμε να στεκόμαστε με τους Μολδαβούς φίλους μας σε κάθε βήμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου