Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Γιάννης Σμαραγδής: «Μακριά η μικροπολιτική από την αγαθή τέχνη και τους ανθρώπους που την υπηρετούν»

 


Επιστολή προς την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, έστειλε ο γνωστός σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία του κατά του βουλευτή της ΝΙΚΗΣ, Νικόλαου Παπαδόπουλου, αναφορικά με επίκαιρη ερώτηση που ο βουλευτής κατέθεσε σχετικά με τη χρηματοδότηση ταινίας για τη ζωή του Ιωάννη Καποδίστρια.

Στην επιστολή του, ο Σμαραγδής επισημαίνει πως «οι αναφορές του βουλευτή δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» και τονίζει πως «ως άνθρωπος του πολιτισμού, συνιστώ στους πολιτικούς να μην εμπλέκουν την τέχνη και τους καλλιτέχνες στις μικροκομματικές επιδιώξεις τους».

Η επιστολή 
«Με μεγάλη μου λύπη ήρθε σε γνώση μου η αχαρακτήριστη ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ στη Βουλή των Ελλήνων του βουλευτή της ΝΙΚΗΣ Νικόλαου Παπαδόπουλου, όπου εμφανώς χρησιμοποιεί την ταινία μας ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ για να πλήξει κυρίως το κύρος της φίλης Υπουργού Πολιτισμού κυρίας Λίνας Μενδώνη. Σ’ αυτό το ατόπημα υπέκυψε ο ως άνω βουλευτής παρότι στην προσπάθειά του να με πείσει να κάνει την ΕΠΙΚΑΙΡΗ επερώτηση, τον απέτρεψα κατηγορηματικά να μην το πράξει και βεβαίως να μην αναφερθεί με κανένα τρόπο στην ταινία ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ. Κυρίως γιατί οι αναφορές του δεν ανταποκρίνονται ουδόλως στην πραγματικότητα.

Του έκανα, μάλιστα, σαφές ότι το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (Ε.Κ.Κ.) αρνήθηκε να ενισχύσει την ταινία (αντίθετα με όλες τις άλλες ταινίες) ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ που χρηματοδοτείται μεν από το Υπουργείο Πολιτισμού για την ενίσχυση ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ταινιών, πλην όμως το ΕΚΚ είναι ανεξάρτητος φορέας όπου οι διοικούντες έχουν «άποψη» για το τι είναι ΕΛΛΗΝΙΚΟ και εξ’ αυτού αρνήθηκαν να χρηματοδοτηθεί η ταινία…Υποθέτω, επειδή το έργο είναι του Ελληνικού αισθήματος και δεν εντάσσεται στις τρέχουσες μόδες των πεπερασμένων καιρών που είναι η κύρια τάση των διοικούντων του ΕΚΚ! Αλλά πλέον αποφάσισε επιτέλους το Υπουργείο Πολιτισμού να ενταχθεί το ΕΚΚ στο ΕΚΟΜΕ, όπου οι χρηματοδοτήσεις γίνονται με εντελώς αντικειμενικά κριτήρια όπου γενικός διευθυντής είναι ο Λεωνίδας Χριστόπουλος, ένας εξαιρετικά σοβαρός και ακριβοδίκαιος άνθρωπος που θα είναι εγγύηση για την χρηστή αξιολόγηση των χρηματοδοτήσεων.

Τώρα αυτή η απρεπής πράξη του βουλευτή της ΝΙΚΗΣ δεν αποσοβείται παρά την ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ που έστειλε προς την Ελληνική Βουλή προ ολίγων ημερών, μετά βεβαίως από δική μου προτροπή να το πράξει.

Η δυσαρέσκειά μου δε, εκτός των άλλων, εδράζεται και στο γεγονός ότι τα αισθήματά μου για την Υπουργό κυρία Μενδώνη που προσπάθησε να λασπώσει ο βουλευτής με πολλούς τρόπους, έχει βοηθήσει την ταινία ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ, αλλά και επειδή πιστεύω ότι είναι η καλύτερη υπουργός πολιτισμού της μεταπολίτευσης, ακριβώς γιατί από το πόστο της υπερασπίζεται σταθερά το παλίμψηστο του ελληνικού πολιτισμού που μας γέννησε και που δημιούργησε ολόκληρο τον δυτικό πολιτισμό.

Ως άνθρωπος του πολιτισμού, συνιστώ στους πολιτευόμενους να μην ανακατεύουν στις μικροκομματικές επιδιώξεις τους την τέχνη και τους ανθρώπους της που έργο τους είναι να δίνουν δύναμη και αισιοδοξία, αλλά και παρηγοριά ψυχής.

Μακριά η μικροπολιτική από την αγαθή τέχνη και τους ανθρώπους που την υπηρετούν. Γιατί αν οι πολιτικοί δε σέβονται τους ανθρώπους του πολιτισμού και των τεχνών πώς θα μπορέσουν να υπηρετήσουν την μέσα ανώτερη Ελλάδα και τον ψυχικό πολιτισμό των Ελλήνων όπως θα έπρεπε;

Γιάννης Σμαραγδής
Σκηνοθέτης»

Νικόλαος Παπαδόπουλος: Σχετικά με την Επιστολή Διαμαρτυρίας του Σκηνοθέτη Ιωάννη Σμαραγδή

«Σχετικά με την Επιστολή Διαμαρτυρίας του Σκηνοθέτη Ιωάννη Σμαραγδή προς την Επίκαιρη Ερώτηση (35/ 7-10-24) που είχα καταθέσει προς την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για τη μη χρηματοδότηση της κινηματογραφικής ταινίας Ιωάννης Καποδίστριας, έχω να δηλώσω τα εξής: Το Πανελλήνιο γνώριζε πως είχαν δημιουργηθεί μεγάλα προβλήματα στη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού. Επειδή η εν λόγω ταινία αναφέρεται στον μεγάλο Εθνικό Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια και καθώς δεχθήκαμε σωρεία μηνυμάτων πολιτών προκειμένου να παρέμβουμε, καταθέσαμε τη σχετική ερώτηση. Απόρροια αυτής της πατριωτικής ενέργειάς μας ήταν η δια μαγείας εξεύρεση χρημάτων (όπως με ενημέρωσε τηλεφωνικά ο Σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής), προφανώς, διότι το Υπουργείο Πολιτισμού κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης θα γινόταν Πανελληνίως ρεζίλι για το γεγονός ότι χρηματοδοτεί άλλες “πολιτιστικές” δραστηριότητες, όπως τα Αδέσποτα Κορμιά και το πρόσφατο Drag Show στο Ίδρυμα Κακογιάννη και όχι μια ταινία για τη ζωή του Ιωάννη Καποδίστρια. Σεβόμενος την επιθυμία του κ. Γιάννη Σμαραγδή προκειμένου να αποσύρω την Επίκαιρη Ερώτηση – παρότι δεν συμφωνούσα – το έπραξα άμεσα (10 -10 – 24).  Κλείνοντας, και μη έχοντας καμία διάθεση αντιπαράθεσης με τον σπουδαίο σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή, τον οποίο εκτιμώ βαθύτατα, καταγγέλλω τις πολιτικές δολοπλοκίες του Υπουργείου Πολιτισμού προκειμένου να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας εναντίον ενός Βουλευτή του Πατριωτικού Κινήματος ΝΙΚΗ που με την κατάθεση αυτής της Ερώτησης ήθελε να έρθει στις κινηματογραφικές αίθουσες η ζωή  και το έργο του Εθνικού Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια.»

Νικόλαος Παπαδόπουλος
Δρ. Καρδιοχειρουργικής Α.Π.Θ.
Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου