Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

Ευρωκοινοβούλιο: «Μπλόκο» στις περικοπές λιτότητας του προϋπολογισμού

 


Οι ευρωβουλευτές απέρριψαν τις προτεινόμενες από το Συμβούλιο της ΕΕ περικοπές ύψους 1,52 δισ. ευρώ σε βασικά προγράμματα της ΕΕ, όπως το πρόγραμμα κινητικότητας φοιτητών Erasmus+ και το ερευνητικό πρόγραμμα “Horizon Europe”, και ζήτησαν περισσότερη χρηματοδότηση, ενώ εντείνονται οι ανησυχίες για περικοπές στον τομέα της Υγείας.

Η ψηφοφορία στην ολομέλεια ουσιαστικά επιβεβαίωσε την πλήρη διάσταση απόψεων μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου και Επιτροπής στο ζήτημα του προϋπολογισμού, με τις διαφωνίες να έχουν εκφραστεί πριν την ψηφοφορία της Τετάρτης στο Στρασβούργο.

Ο Victor Negrescu (Σοσιαλιστές, Ρουμανία), γενικός εισηγητής για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2024, δήλωσε: «Η σημερινή ψηφοφορία στέλνει ισχυρό μήνυμα για έναν ευρωπαϊκό προϋπολογισμό της ΕΕ με επίκεντρο τον πολίτη, ο οποίος θα επικεντρώνεται στις επενδύσεις για την οικονομική ανάπτυξη και για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ζητούμε αύξηση κατά 110 εκατ. ευρώ για δράσεις στον τομέα της υγείας, επιπλέον 70 εκατ. ευρώ για το Erasmus, 42 εκατ. ευρώ για την προστασία των πολιτών μας από τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών, επιπλέον 96 εκατ. ευρώ για τη γεωργία, 120 εκατ. ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια και 110 εκατ. ευρώ για την Ανατολική και τη Νότια Γειτονία.»

Οι ευρωβουλευτές όρισαν το συνολικό επίπεδο των πιστώσεων ανάληψης υποχρεώσεων για το σχέδιο προϋπολογισμού του 2025 σε σχεδόν 201 δισ. ευρώ, 1,24 δισ. ευρώ περισσότερα από την πρόταση της Επιτροπής του περασμένου Ιουνίου. Το Κοινοβούλιο επιθυμεί να ενισχύσει προγράμματα ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στον τομέα της υγείας, να στηρίξει τους νέους, τη γεωργία και την ύπαιθρο, να βοηθήσει όσους πλήττονται από φυσικές καταστροφές, να ενισχύσει τη δράση για το κλίμα, να διαχειριστεί τις ανάγκες μετανάστευσης και ασφάλειας και να ενισχύσει τη στήριξη της ΕΕ στις γειτονικές περιοχές που αντιμετωπίζουν γεωπολιτικές και ανθρωπιστικές κρίσεις. Οι ευρωβουλευτές αποκατέστησαν 1,52 δισ. ευρώ σε περικοπές χρηματοδότησης που πρότεινε το Συμβούλιο και όρισαν τις πιστώσεις πληρωμών σε 153,5 δισ. ευρώ.

Πλέον ακολουθεί η λεγόμενη τριμερής συνάντηση (Trilogue) μεταξύ Κοινοβουλίου-Κομισιόν-Συμβουλίου, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 5 Νοεμβρίου και αναμένεται να διαρκέσει 3 εβδομάδες.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου