Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

Μέση Ανατολή: Μπαράζ επιθέσεων του Ισραήλ σε θέσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο – Μαχητικά κατέστρεψαν περίπου 1.000 εκτοξευτές ρουκετών

 


Η ένταση στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται επικίνδυνα, καθώς οι ανησυχίες για γενικευμένη σύρραξη αυξάνονται μετά τις πρόσφατες αιματηρές επιθέσεις στον Λίβανο. Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ έχουν εξαπολύσει τις πιο ισχυρές πυραυλικές επιθέσεις των τελευταίων μηνών, επικεντρώνοντας τις ενέργειές τους στον νότιο Λίβανο.

Στόχος των επιθέσεων ήταν οι θέσεις της Χεζμπολάχ, με εκατοντάδες εκτοξευτές ρουκετών να καταστρέφονται, σύμφωνα με την ισραηλινή στρατιωτική διοίκηση. Οι εκτοξευτές φέρεται να ήταν έτοιμοι για χρήση σε επίθεση κατά του Ισραήλ.

Στο μεταξύ, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, απηύθυνε δημόσια διάγγελμα, κατηγορώντας το Ισραήλ για τις επιθέσεις, υποστηρίζοντας πως είχαν ως στόχο αθώους πολίτες, ακόμη και παιδιά. Επιπλέον, προειδοποίησε ότι ο Λίβανος θα απαντήσει με σφοδρότητα, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειες του Τελ Αβίβ ως «τρομοκρατικές» και υποσχόμενος ότι θα υπάρξει “δίκαιη τιμωρία”.

Η κλιμάκωση συνεχίστηκε με ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη να χτυπούν περισσότερες από 100 θέσεις της Χεζμπολάχ, οι οποίες περιείχαν περίπου 1.000 εκτοξευτές ρουκετών. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις είχαν ως στόχο να περιορίσουν τις επιθετικές δυνατότητες της οργάνωσης, όπως αναφέρει ανακοίνωση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, που υπογραμμίζει ότι οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν με σκοπό την προστασία του Ισραήλ.

Ταυτόχρονα, μία ανησυχητική διάσταση του ζητήματος ήρθε στο φως, όταν οι λιβανέζικες αρχές ενημέρωσαν ότι οι συσκευές επικοινωνίας που εξερράγησαν σε διάφορα σημεία του Λιβάνου είχαν παγιδευτεί με εκρηκτικά πριν εισέλθουν στη χώρα. Η σχετική ανακοίνωση προήλθε από τη διπλωματική αποστολή του Λιβάνου στον ΟΗΕ, αποκαλύπτοντας ότι οι εκρηκτικοί μηχανισμοί ενεργοποιήθηκαν μέσω αποστολής ηλεκτρονικών μηνυμάτων.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να συνεδριάσει εντός της ημέρας για να εξετάσει τις εκρήξεις των συσκευών επικοινωνίας, που προκάλεσαν τουλάχιστον 37 θανάτους και χιλιάδες τραυματίες. Παρότι το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για αυτές τις επιθέσεις, αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται πιθανότατα για επιχείρηση της Μοσάντ, της μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ, η οποία έχει ιστορικό τέτοιων ενεργειών στο εξωτερικό.

enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου