Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024

Άσκηση ΕΥΝΟΜΙΑ: Ο ευρωπαϊκός συνασπισμός της Μεσογείου εν δράσει – Οι Τούρκοι θυμούνται την ταπείνωση του 2020

 


Για 6 ημέρες, Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία και Κύπρος στέλνουν μήνυμα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως προς την Τουρκία, στο πλαίσιο της Άσκησης ΕΥΝΟΜΙΑ 2024, που διεξάγεται για 5η φορά. Μία άσκηση που τρέμουν οι Τούρκοι αφού θυμούνται με πικρία τον Αύγουστο του 2020, όταν τα ελληνικά F-16 ταπείνωσαν την τουρκική αεράμυνα.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Στο πλαίσιο της Τετραμερούς Πρωτοβουλίας Κύπρου, Ελλάδας, Γαλλίας και Ιταλίας, η οποία έχει ως στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και την εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας διεξάγεται για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, η αεροναυτική Άσκηση «ΕΥΝΟΜΙΑ».

Η άσκηση «EUNOMIA 5 – 2024» συντονίζεται από την Ελλάδα και θα διεξαχθεί στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, από τις 12 έως τις 18 Σεπτεμβρίου 2024.

Σκοπός της άσκησης αποτελεί η βελτίωση της αμοιβαίας κατανόησης και επιχειρησιακής διαλειτουργικότητας των συμμετεχουσών αεροναυτικών δυνάμεων.

Η συνεργασία των τεσσάρων χωρών καταδεικνύει τη συλλογική πρόθεση και δέσμευση για εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS) και του Εθιμικού Διεθνούς Δικαίου.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης θα πραγματοποιηθούν ναυτικά και αεροπορικά γυμνάσια και θα εξεταστούν αντικείμενα θαλάσσιας απαγόρευσης, αντιαεροπορικών επιχειρήσεων, επιχειρήσεων επιφανείας και ανθυποβρυχιακού πολέμου, επιχειρήσεων ενάντια σε ασύμμετρες απειλές, επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, καθώς επίσης το τακτικό σκέλος επιχειρήσεων εκκένωσης αμάχων και άσκηση κυβερνοπολέμου.

Η Άσκηση

Η Άσκηση ξεκίνησε το 2020 ως τετραμερής πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της ασταθούς κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, τότε που η Τουρκία είχε βγάλει το Oruc Reis στη δυνητική ελληνικό ΑΟΖ και ταυτόχρονα έβγαλε γεωτρύπανα και ερευνητικά στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Άσκηση ΕΥΝΟΜΙΑ αναφέρεται έκτοτε στη συλλογική πρόθεση και δέσμευση των τεσσάρων χωρών στην εφαρμογή και στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS), στην προαγωγή και διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή, καθώς και στη συνεισφορά τους στην διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας.

Φέτος, συμμετέχουν κατά πληροφορίες του enikos.gr:

  • Από την Πολεμική Αεροπορία, Μαχητικά Αεροσκάφη F-16, RAFALE και 1 Αεροσκάφος EMB – 145H Αεροφερόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης & Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ).
  • Από το Πολεμικό Ναυτικό 1 Φρεγάτα (Φ/Γ) με το οργανικό της Ελικόπτερο (Ε/Π), 1 Υποβρύχιο (Υ/Β) και 1 Ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου (ΟΑΠ) της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ).
  • Από τις «Σκιές του Αιγαίου», την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, 1 Τμήμα Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΕΔ-ΔΕΕ).
  • Αξιωματικοί επιτελείς και σύνδεσμοι στην υλοποίηση ειδικευμένων αντικειμένων.

Η «EUNOMIA 5-24» εντάσσεται στο πλαίσιο της Συντονισμένης Τετραμερούς Πρωτοβουλίας QUAD και αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχουσών ναυτικών και αεροπορικών μονάδων, καθώς και στην ανάπτυξη της ικανότητάς τους να διεξάγουν και να συντονίζουν αεροναυτικές επιχειρήσεις στα διεθνή ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου.

Όταν τα ελληνικά F-16 ταπείνωσαν την τουρκική αεράμυνα

Ήταν 27 Αυγούστου 2020, όταν συνολικά 8 μαχητικά F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας βρέθηκαν για πρώτη φορά στην Κύπρο, σπέρνοντας πανικό στους Τούρκους.

Η τουρκική αεράμυνα πιάστηκε στον ύπνο. Χωρίς να καταλάβουν το παραμικρό, 6 πάνοπλα ελληνικά F-16 πέταξαν μέχρι την Μεγαλόνησο όπου ξαφνικά οι Τούρκοι συνειδητοποίησαν ότι η Πολεμική Αεροπορία κατάφερε το αδιανόητο γι’ αυτούς.

Εκεί συνάντησαν τα δύο ελληνικά F-16 που διανυκτέρευσαν για 2η μέρα στο αεροδρόμιο της Πάφου για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια, ζωντανεύοντας επί της ουσίας το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Ελλάδας – Κύπρου. Ήταν η πρώτη φορά που συνολικά 8 ελληνικά F-16 βρέθηκαν ταυτόχρονα στην Κύπρο για ασκήσεις κι αυτό στέλνει δύο μηνύματα.

Το πρώτο ότι “η Κύπρος δεν κείται μακριά” και το δεύτερο ότι η Πολεμική Αεροπορία μπορεί να επιχειρήσει οπουδήποτε στην Ανατολική Μεσόγειο από το αεροπλανοφόρο… Κρήτη. Βεβαίως όλο αυτό ήταν πρωτοβουλία του τότε Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, που έφερε σε πέρας η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας.

enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου