Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

ΠΑΣΟΚ: To «ακορντεόν» της εκλογικής βάσης βγάζει νέο αρχηγό

 


Τέσσερις διαφορετικές τάσεις στη μάχη για τον επόμενο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ αναδεικνύει δημοσκόπηση (Pulse) που δημοσιοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης (στον Σκάι).

Ανδρουλάκης στους «παλιούς»

Η πρώτη από τις τέσσερις αυτές τάσεις είναι απολύτως ευνοϊκή για τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ο νυν πρόεδρος του Κινήματος προτιμάται με σημαντική διαφορά έναντι του δεύτερου (Δούκας) όταν το δείγμα των ερωτηθέντων προέρχεται από τη δεξαμενή όσων ψήφισαν ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2023.

Αυτό το δημοσκοπικό δείγμα κατατάσσει τον Ν. Ανδρουλάκη αδιαμφισβήτητο φαβορί στην κούρσα της αρχηγίας, με τον Χάρη Δούκα επίσης φαβορί για τη δεύτερη θέση έστω και με μεγάλη απόσταση (31 έναντι 22, διαφορά 9 ποσοστιαίων μονάδων).

Διαμαντοπούλου στον β’ γύρο του «ευρω-ΠΑΣΟΚ»

Όταν το δείγμα της δημοσκόπησης αντλείται από ψηφοφόρους που επέλεξαν το ΠΑΣΟΚ στις πρόσφατες ευρωεκλογές, ο Νίκος Ανδρουλάκης διατηρεί μεν αναλλοίωτο το ποσοστό του προβαδίσματός του, όμως στον «δεύτερο γύρο» τον Χάρη Δούκα αντικαθιστά η Άννα Διαμαντοπούλου έστω με βραχεία κεφαλή έναντι του δημάρχου Αθηναίων.

Ντέρμπι για την πρωτιά στους νέους ψηφοφόρους

Το τοπίο αλλάζει ξανά -και μάλιστα δραματικά- όταν το δημοσκοπικό δείγμα προέρχεται από ψηφοφόρους που δηλώνουν ότι προτίθενται να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ. Εδώ προκύπτει οριακό ντέρμπι Ανδρουλάκη – Δούκα για την πρωτιά ακόμη και από τον α΄γύρο.

Ο αστερίσκος στο συγκεκριμένο εκλογικό σώμα έχει να κάνει με το κατά πόσον θα συμμετάσχει στην εσωκομματική διαδικασία του ΠΑΣΟΚ δεδομένου ότι ερώτηση της δημοσκόπησης (ανεξάρτητα από το αν θα ψηφίσετε στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ ποιος θα προτιμούσατε να εκλεγεί) επιτρέπει την έκφραση μίας ίσως πιο χαλαρής γνώμης.

Ρευστό τοπίο στους «πιστούς»

Η τέταρτη και τελευταία δεξαμενή ψηφοφόρων εξετάζει όσους δηλώνουν αποφασισμένοι (σίγουροι ή μάλλον σίγουροι) να προσέλθουν στις εσωκομματικές κάλπες. Εκεί ο μεν Νίκος Ανδρουλάκης διατηρεί και πάλι την πρωτιά του, πλην όμως με μικρότερη διαφορά έναντι του δεύτερου. Ο οποίος «δεύτερος» είναι εντελώς απρόβλεπτο αν θα είναι η Άννα Διαμαντοπούλου ή ο Χάρης Δούκας δεδομένου ότι ισοψηφούν με 22%, πέντε μονάδες πίσω από τον Ν.Ανδρουλάκη.

Και τέσσερα συμπεράσματα

Πρώτον, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει με το μέρος του την πιο ισχυρή  τάση. Του εξασφαλίζει σε κάθε σενάριο και την είσοδο στον β’ γύρο και την πρωτιά έστω και οριακά σε μία από τις τρεις περιπτώσεις.  Εμφανίζεται όμως πιο ευάλωτος όσο το δημοσκοπικό δείγμα ενσωματώνει δυνάμει νέους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.

Δεύτερον, η υποψηφιότητα Δούκα εμφανίζεται πιο ισχυρή στους ψηφοφόρους που φλερτάρουν με τον πολιτικό επαναπατρισμό στο ΠΑΣΟΚ. Άρα ενδεχομένως εξαρτάται σε πιο μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και τα επίπεδα (από)συσπείρωσης που αυτός θα συνεχίσει ή όχι να εμφανίζει το επόμενο διάστημα.

Τρίτον, η υποψηφιότητα Διαμαντοπούλου φαίνεται να αποκτά ισχυρά ερείσματα στο υφιστάμενο εκλογικό σώμα του ΠΑΣΟΚ που έως και σε δύο περιπτώσεις της δίνουν πρόκριση στον β γύρο.

Τέταρτο αλλα όχι έσχατο: Το ποιος εκ των Δούκα – Διαμαντοπούλου θα αποδειχθεί πιο απειλητικός έναντι του Ν. Ανδρουλάκη στον β’ γύρο, φαίνεται να εξαρτάται από τα (πολιτικώς) ποιοτικά χαρακτηριστικά όσων θα προσεγγίσουν ή επαναπατριστούν στο ΠΑΣΟΚ.

Οι επιδόσεις Διαμαντοπούλου είναι κατά τι ισχυρότερες στους ψηφοφόρους των ευρωεκλογών και τους αποφασισμένους να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές. Δηλαδή σε ένα πιο παγιωμένο εκλογικό κοινό.

Αντιθέτως ο Χάρης Δούκας εμφανίζεται πιο «απειλητικός» για την πρωτοκαθεδρία Ανδρουλάκη όσο το δυνητικό κύμα «επιστροφής» στο ΠΑΣΟΚ μεγαλώνει.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου