Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Δολοφονία Κατσούρη: Αντιμέτωποι με κακούργημα πέντε υψηλόβαθμοι αστυνομικοί, για την είσοδο των Κροατών οπαδών


Κείμενο: Μαρία Ζαχαροπούλου

Έναν νέο κύκλο ανάκρισης με κεντρικά πρόσωπα πέντε υψηλόβαθμους αστυνομικούς, οι οποίοι ήταν αρμόδιοι για τον επιχειρησιακό χειρισμό της οργανωμένης έλευσης των κροατών οπαδών, το καλοκαίρι του 2023, όταν κατά τη διάρκεια επεισοδίων βρήκε τραγικό θάνατο ο φίλαθλος της ΑΕΚ, Μιχάλης Κατσούρης, ανοίγει το «όχι» της εισαγγελίας Εφετών στην αρχειοθέτηση της υπόθεσης.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών είχε τη θέση ότι η δικογραφία έπρεπε να μπει στο αρχείο, ωστόσο η Εισαγγελία Εφετών διαφώνησε κρίνοντας πως συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου, για να ασκηθούν διώξεις. Έτσι, η εισαγγελία Εφετών παρήγγειλε την επιστροφή της δικογραφίας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, για να ληφθούν ανωμοτί καταθέσεις, ενώ ζήτησε την άσκηση ποινικών διώξεων για κακουργηματική πράξη.

‘Έτσι, οι πέντε αστυνομικοί είναι, πλέον, αντιμέτωποι με το κακούργημα της έκθεσης με ενδεχόμενο δόλο.
Η διαφωνία

Η αρμόδια εισαγγελέας Πρωτοδικών, μετά την ολοκλήρωση της σχετικής έρευνας, έκρινε πως η δικογραφία πρέπει να αρχειοθετηθεί με το σκεπτικό ότι δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος ελλείψει δόλου.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η εισαγγελική λειτουργός ανέφερε ότι οι αστυνομικοί τελούσαν σε θέση εγγυητή της δημόσιας τάξης και των εννόμων αγαθών των πολιτών και ήταν αρμόδιοι να εντοπίζουν, να παρακολουθούν και να καταγράφουν τους οπαδούς, αποτρέποντας ενδεχόμενα επεισόδια. Ωστόσο, όπως τονίζει, δεν ενήργησαν ως όφειλαν, αλλά, άλλοτε με παραλείψεις και άλλοτε με εσφαλμένες ενέργειες, συντέλεσαν στη δημιουργία πρόσφορων συνθηκών, όχι μόνο να διατρέξουν τρία κράτη (Μαυροβούνιο, Αλβανία, Ελλάδα) αλλά και να εισέλθουν στην Αθήνα, να κινηθούν ανενόχλητοι με μέσα μαζικής μεταφοράς, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και οπλισμένοι να προσεγγίσουν το γήπεδο της ΑΕΚ στον Περισσό και να αποδυθούν σε συμπλοκές, εμπρησμούς και καταστροφές, προκαλώντας εν τέλει, μεταξύ άλλων, τραυματισμούς αλλά και τον θάνατο ενός φιλάθλου.

Ωστόσο, η εισαγγελέας, σύμφωνα με πληροφορίες, σημειώνει πως δεν διέγνωσε ποινικές ευθύνες για τους πέντε αστυνομικούς. Κι αυτό γιατί, όπως ανέφερε, δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις τέλεσης εκ μέρους τους «οποιασδήποτε αξιόποινης πράξης» και, ιδίως, της πλημμεληματικού χαρακτήρα πράξης της παράβασης καθήκοντος, καθώς δεν υπήρχε δόλος.

Αντίθετη άποψη εξέφρασε ο αρμόδιος εισαγγελέας Εφετών, ο οποίος φέρεται να είχε τη γνώμη ότι από τα στοιχεία στοιχειοθετείται σε βάρος των αστυνομικών το αδίκημα της έκθεσης σε βαθμό κακουργήματος. Όπως υπογραμμίζει ο εισαγγελέας, το επίμαχο αδίκημα διέπεται από ενδεχόμενο δόλο ως προς την επέλευση του κινδύνου και από αμέλεια ως προς το επελθόν αποτέλεσμα του τραυματισμού πλειόνων φιλάθλων και, ιδίως, του θανάσιμου τραυματισμού του φιλάθλου Μ. Κατσουρή.

Τέλος, ο εισαγγελέας έκρινε ότι πρέπει να μπει στο αρχείο το σκέλος της υπόθεσης που αφορά τις ποινικές ευθύνες των υπευθύνων οργάνων της Διεύθυνσης Τροχαίας Αστυνόμευσης.

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου