Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Πορτογαλία: Σε ύφεση τα πύρινα μέτωπα – 14 συλλήψεις για εμπρησμό

 


Χιλιάδες πυροσβέστες που δίνουν μάχη με τις φονικές πυρκαγιές στην κεντρική και βόρεια Πορτογαλία έθεσαν σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο τις φωτιές στην περιοχή Αβέιρο, μία από τις πλέον πληγείσες, έως σήμερα το πρωί και επικεντρώνονται σε περισσότερα από δώδεκα μέτωπα που μαίνονται σε άλλα σημεία.

Αφού κατέκαψαν για πέντε ημέρες δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δασικής γης και καλλιεργειών, κατέστρεψαν σπίτια και προκάλεσαν τον θάνατο 7 ανθρώπων και τον τραυματισμό 90, εκ των οποίων 12 σοβαρά, οι πυρκαγιές στο Ολιβέιρα ντε Αζεμέις, την Αλμπεργκάρια α Βέλχα και τη Σεβέρ ντα Βούγα, στην επαρχία Αβέιρο, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, δεν καταχωρούνται πλέον ως ενεργές στον ιστότοπο της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας της χώρας.

«Ήταν φρικιαστικό, φρικτό, η φωτιά πέρασε πολύ γρήγορα λόγω του ανέμου, όμως ήταν πραγματικά μια άσχημη κατάσταση», δήλωσε στο Ρόιτερς η Μαρία Ροντρίγκες, κάτοικος του χωριού Μασιέιρα.

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες αέρα με περισσότερη υγρασία από χθες βοήθησαν τους πυροσβέστες στη μάχη με τις φλόγες.

Η μετεωρολογική υπηρεσία IPMA προέβλεψε μέγιστες θερμοκρασίες 22-27 βαθμών Κελσίου σήμερα στο κεντρικό και βόρειο τμήμα της χώρας, πολύ κάτω από εκείνες που είχαν καταγραφεί το προηγούμενο διάστημα, με τον υδράργυρο να ξεπερνά τους 30 βαθμούς Κελσίου.

«Κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο και δυνατό για να βάλουμε τέλος στις πυρκαγιές κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας ή αύριο το πρωί», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής της πολιτικής προστασίας Αντρέ Φερνάντες.

Μετά την αποπνικτική ζέστη και τους θυελλώδεις ανέμους, που έπληξαν τη χώρα το Σαββατοκύριακο, αύριο αναμένονται βροχοπτώσεις.

Σήμερα το απόγευμα, οι υπηρεσίες διάσωσης κατέγραφαν τέσσερις «αρκετά ενεργές» πυρκαγιές στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ενημέρωσης για τις Δασικές Πυρκαγιές (Effis), η συνολική επιφάνεια που επλήγη από τις φωτιές τις τελευταίες ημέρες θα μπορούσε να ξεπεράσει το 1.000.000 στρέμματα, μια δεκαπλάσια επιφάνεια σε σύγκριση με εκείνη που κάηκε στις αρχές του καλοκαιριού.

Ρεκόρ εκπομπών άνθρακα

Αυτές οι πυρκαγιές έσπασαν «κατά πολύ» το ρεκόρ των εκπομπών άνθρακα για έναν μήνα Σεπτέμβρη στην Πορτογαλία, ανακοίνωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Copernicus.

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας κήρυξε την Παρασκευή ημέρα εθνικού πένθους.

Η αστυνομία συνέλαβε 14 ύποπτους εμπρηστές

Την ίδια ώρα, η πορτογαλική αστυνομία συνέλαβε 14 ανθρώπους που θεωρούνται ύποπτοι για εμπρησμό αυτήν την εβδομάδα, οι οποίοι ενδεχομένως έχουν προκαλέσει κάποιες από τις φονικές πυρκαγιές που σημειώθηκαν στη χώρα.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Λουίς Μοντενέγκρο υποσχέθηκε την Τρίτη σκληρή «κατασταλτική δράση» εναντίον τέτοιων εγκλημάτων «που διαπράττονται στο όνομα συγκεκριμένων συμφερόντων», χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Tαυτόχρονα μέτωπα

Ο Σαλβαδόρ Πίνο Φερέιρα ντε Αλμέιδα, ένας καθηγητής του πανεπιστημίου Lusofona, ειδικός στην πολιτική προστασία, δήλωσε στο Ρόιτερς ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις εγκληματικής δραστηριότητας, καθώς πολλές από τις φωτιές «ξεκίνησαν τη νύχτα και είναι πολύ περίεργο που είδαμε τόσα πολλά μέτωπα να ξεσπούν ταυτόχρονα και τόσο διασκορπισμένα».

Ο ερευνητής και εγκληματολόγος Αντρέ Ινάσιο δήλωσε πως ο εμπρησμός πιθανόν επιδεινώνει «μια κλιματική κατάσταση κατά την οποία έχουμε ξερά δάση και πολύ ισχυρούς ανέμους», ακόμα κι αν οι πρώτες εστίες προκλήθηκαν ενδεχομένως από ατύχημα.

«Οι νέες φωτιές που ξεκίνησαν τα ξημερώματα δεν ξεκίνησαν από μόνες τους. Ο πρωθυπουργός μας έκανε χάρη λέγοντας για τι πραγματικά πρόκειται», σημείωσε, επικαλούμενος πιθανά οικονομικά συμφέροντα.

Ειδικοί επικαλούνται, επίσης, την πληθυσμιακή συρρίκνωση της υπαίθρου, η οποία οδήγησε σε κατάφυτη βλάστηση που καλύπτει τα πέτρινα φράγματα, που χρησίμευσαν ως τείχη προστασίας στη φωτιά, λέγοντας πως η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες καθαρισμού, οι οποίες ξεκίνησαν μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2017.

Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου