Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024

«Σείστηκε» το Αιγαίο από τις ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού και των Πεζοναυτών

 


Ενώ το Πολεμικό Ναυτικό κινείτο στην τροχιά καθέλκυσης της δεύτερης φρεγάτας Belharra ΝΕΑΡΧΟΣ, ο Στόλος έστελνε μηνύματα αποφασιστικότητας προς κάθε κατεύθυνση, με τους Πεζοναύτες να προχωρούν σε ακόμη μια εντυπωσιακή άσκηση ανακατάληψης νήσου.

του Χρήστου Μαζανίτη

Ολόκληρο το Αιγαίο “σείστηκε” από τις ασκήσεις με τα πραγματικά πυρά που εκτέλεσε ο ελληνικός Στόλος, εκπέμποντας ισχυρά μηνύματα ετοιμότητας και αποφασιστικότητας όποτε παραστεί η ανάγκη.

Από τη Δευτέρα 16 έως την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου και από την Τρίτη 17 έως την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου, διεξήχθησαν οι εθνικές Ασκήσεις «ΑΙΓΙΑΛΟΣ 2/24» και «ΛΟΓΧΗ 3/24» του Πολεμικού Ναυτικού, στην ευρύτερη περιοχή του κεντρικού και βορείου Αιγαίου.

Στις Ασκήσεις συμμετείχαν Πλοία των Διοικήσεων, Φρεγατών (ΔΦΓ), Ταχέων Σκαφών (ΔΤΣ), Υποβρυχίων (ΔΥ), Αμφιβίων Δυνάμεων (ΔΑΔ), Πλοίων Επιτήρησης (ΔΠΕ), Αεροπορίας Ναυτικού (ΔΑΝ), Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ), προσωπικό και μέσα της Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ), καθώς και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ειδικότερα, οι Πεζοναύτες της 32 Ταξιαρχίας ξέσπασαν για δεύτερη φορά φέτος την οργή τους στην κορύφωση του σεναρίου, που περιλάμβανε την ανακατάληψη νησιού. Από τα αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού ξεχύθηκαν σε κόλπους της Σκύρου άρματα Leopard, πυροβόλα Μ-109, ΤΟΜΠ Μ-113 καθώς και Hammer.

 

 

Είχε προηγηθεί η απόβαση τμημάτων πεζοναυτών με λέμβους αλλά και εκκαθάριση της ακτής από «βατραχανθρώπους».

Κατά την διάρκεια της διακλαδικής άσκησης μικρής κλίμακας «Αιγιαλός» χρονομετρήθηκαν όλα και διεξήχθησαν χρήσιμα συμπεράσματα ως προς την αντιμετώπιση κάθε πιθανού σεναρίου.

Παράλληλα στην άσκηση Λόγχη η Πολεμική Αεροπορία έχει τη δυνατότητα να ασκηθεί στη χρήση αντιπλοϊκων πυραύλων εναντίον μονάδων επιφάνειας με μαχητικά αεροσκάφη και το Πολεμικό Ναυτικό να στήνει με τα πλοία του αντιαεροπορική ομπρέλα, με τα πλοία του Στόλου. Δυο παράλληλες ασκήσεις μέσα στην άσκηση, με σενάρια που προσομοιάζουν τις ακραίες συνθήκες που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων σε ενδεχόμενη μεγάλη κρίση.

Δείτε εντυπωσιακές εικόνες από τις ασκήσεις

 

 

Όπως αναφέρει το ΓΕΝ σε ανακοίνωση του, οι εν λόγω εκπαιδεύσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος επιχειρησιακής εκπαίδευσης των Μονάδων του Αρχηγείου Στόλου, με σκοπό την αξιολόγηση της επιχειρησιακής σχεδίασης, καθώς και τη διατήρηση και περαιτέρω επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων.

Δείτε βίντεο από την άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού

enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου