Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024

Η στρατηγική προσέγγιση της Ελλάδας με τις αραβικές και βαλκανικές χώρες και το μπλόκο στην Τουρκία

 


Μπαράζ διμερών συναντήσεων του Γιώργου Γεραπετρίτη με ομολόγους του από αραβικές χώρες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στα Ηνωμένα Έθνη. Η στρατηγική προσέγγιση της Ελλάδας με τις αραβικές χώρες και τα Βαλκάνια βάζει μπλόκο στην επιχειρούμενη διείσδυση από την Τουρκία.

του Χρήστου Μαζανίτη

Η Ελλάδα κάθεται πλέον σε ένα τραπέζι που κάποτε το κοιτούσε με το κιάλια. Οι αραβικές χώρες, η μια μετά την άλλη, έχουν βρει στο πρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης ένα αξιόπιστο συνομιλητή, με τον οποίο μπορούν να προωθήσουν από κοινού ζητήματα ασφαλείας παράλληλα με την ανάπτυξη ισχυρών συνεργασιών σε αμυντικό και οικονομικό επίπεδο.

Η στρατηγική σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, με απαύγασμα την αποστολή συστοιχίας Patriot, είχε απτά αποτελέσματα και στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου η χώρα μας ηγείται της επιχείρησης ASPIDES, καταφέρνοντας σε μια από κοινού συνεργασία να απομακρύνουν σε ασφαλή λιμένα το πετρελαιοφόρο SOUNION, προκειμένου να γίνει η απάντληση του φορτίου του και να αποσοβηθεί τεράστια οικολογική καταστροφή. 

Όσο κι αν η Τουρκία τον τελευταίο 1,5 χρόνο επιχειρεί να κάνει στροφή στην πολιτική της και να προσεγγίσει τον αραβικό κόσμο, κανείς δεν ξεχνά τη στήριξη στους αδελφούς μουσουλμάνους και τον ISIS, που προκάλεσε την μεγαλύτερη κρίση στη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μεταβαίνει σήμερα, Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να συμμετάσχει, από τις 22 ως τις 27 Σεπτεμβρίου, στις εργασίες της Εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου της 79ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Στο πρόγραμμα του κ. Γεραπετρίτη περιλαμβάνονται άνω των 40 συναντήσεων υψηλού επιπέδου και επαφές με Υπουργούς Εξωτερικών από την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Ασία, την Αφρική, την Κεντρική και Λατινική Αμερική, καθώς και με υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και περιφερειακών οργανισμών.

Στο επίκεντρο των επαφών του Υπουργού Εξωτερικών, θα είναι οι παγκόσμιες προκλήσεις, καθώς και οι περιφερειακές κρίσεις, ιδίως στη Μέση Ανατολή, την Ουκρανία και την Υποσαχάρια Αφρική.

Ο κ. Γεραπετρίτης θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Ahmed Aboul Gheit, την Πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού, Mirjana Spoljaric Egger, τον Γενικό Επίτροπο της UNRWA, Philippe Lazzarini, καθώς και την Ειδική Εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά και τις Ένοπλες Συγκρούσεις, Virginia Gamba.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, θα πραγματοποιήσει διμερείς και τριμερείς συναντήσεις με Αίγυπτο και Ιορδανία.

Ξεχωριστής σημασίας, λόγω της στρατηγικής σχέσης που έχει αναπτυχθεί, είναι αυτή με την Σαουδική Αραβία.

Όμως οι επαφές με τον αραβικό κόσμο δεν σταματούν εδώ, αφού μεταξύ άλλων είναι προγραμματισμένη για πρώτη φορά η συνάντηση με τον ομόλογο του από το Μαρόκο ενώ θα ακολουθήσουν διμερείς συναντήσεις και με ΗΑΕ, Μπαχρέιν αλλά και Λίβανο, που είναι στο επίκεντρο λόγω των επιθέσεων της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ και τα απαντητικά χτυπήματα του τελευταίου.

Εκτός από τα Σαουδική Αραβία που αναφέραμε θα υπάρχει ξεχωριστή συνάντηση και με την Υεμένη, με τη δράση των τρομοκρατών Χούθι να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Ο Υπουργός Εξωτερικών θα παρακαθίσει στο Διατλαντικό Δείπνο που διοργανώνει ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken, παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Γεραπετρίτης θα συμμετάσχει, επίσης, σε τριμερείς συναντήσεις των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας. Θα παραστεί, επίσης, σε Δείπνο Εργασίας Υπουργικού Επιπέδου για τη Μέση Ανατολή και σε Υπουργική Συνάντηση με αντικείμενο την κατάσταση στη Γάζα και το Παλαιστινιακό Ζήτημα.

Στο πλαίσιο των εργασιών της 79ης Γενικής Συνέλευσης, ο Υπουργός Εξωτερικών θα λάβει μέρος στη Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Πρόγευμα Εργασίας Υπουργικού Επιπέδου της «Ομάδας Φίλων Δυτικών Βαλκανίων», παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, στην τετραμερή συνάντηση Ελλάδας, Ρουμανίας, Κροατίας, Βουλγαρίας, καθώς και σε Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP).

Στο δεύτερο πακέτο των συναντήσεων, που αφορά τα Βαλκάνια, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr έχουν ήδη κλειδώσει συναντήσεις με Σερβία και Κόσοβο ενώ δεν αποκλείεται να προκύψουν κι άλλες.

Όμως δεν λείπουν κι οι εκπλήξεις, αφού έκλεισε συνάντηση και με τον υπουργό εξωτερικών της Κίνας.

Η συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στις εργασίες της Συνόδου λαμβάνει χώρα τρεις μήνες μετά την πανηγυρική εκλογή της Ελλάδας, στις 6 Ιουνίου 2024, ως μη μονίμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη διετία 2025-2026. Υπενθυμίζεται ότι την Ελλάδα υπερψήφισαν 182 από συνολικά 188 κράτη, ενώ οι προτεραιότητες της ελληνικής συμμετοχής στο Συμβούλιο Ασφαλείας αφορούν στην ειρηνική επίλυση των διαφορών, τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, την ατζέντα «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια», την κλιματική αλλαγή και ασφάλεια, τα παιδιά σε ένοπλες συγκρούσεις και τη θαλάσσια ασφάλεια.

Η θητεία της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας ξεκινάει την 1η Ιανουαρίου 2025, ωστόσο από την 1η Οκτωβρίου 2024 η χώρα μας θα συμμετέχει στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου με καθεστώς παρατηρητή. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Γεραπετρίτης θα συμμετάσχει σε Συνεδρίαση Υψηλού Επιπέδου του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, σε Συνάντηση Υπουργικού Επιπέδου των νεοεκλεγέντων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (Ι5), καθώς και σε εκδήλωση Υπουργικού Επιπέδου εκλεγμένων και νεοεκλεγέντων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (Ε10 + Ι5).

Ο Υπουργός Εξωτερικών, τέλος, θα συμμετάσχει σε συναντήσεις που ο Πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει με ξένους ηγέτες στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου