Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

Ένα εκατομμύριο νεκροί και τραυματίες στον πόλεμο της Ουκρανίας

 


Ένα εκατομμύριο νεκροί και τραυματίες μετά από δυόμισι χρόνια συγκρούσεων. Ο «Θεός του πολέμου» καταβροχθίζει τους λαούς της Ουκρανίας και της Ρωσίας, γράφει η Wall Street Journal.

Σύμφωνα με μια Ουκρανική εμπιστευτική έκθεση, από την αρχή του πολέμου έχουν σκοτωθεί 80.000 Ουκρανοί στρατιώτες και 400.000 τραυματίστηκαν, αναφέρει η WSJ.

Οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν επίσης ότι οι ρωσικές απώλειες είναι ακόμη μεγαλύτερες: έως και 200.000 νεκροί και περίπου 400.000 τραυματίες.

Οι συνέπειες για την Ουκρανία είναι καταστροφικές. Από 48 εκατομμύρια κατοίκους το 2001, ο πληθυσμός στις περιοχές που ελέγχονται από το Κίεβο έχει συρρικνωθεί σε περίπου 25 με 27 εκατομμύρια. Το ποσοστό γεννήσεων έχει επίσης πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο που γνώρισε ποτέ η χώρα. Το πρώτο εξάμηνο του έτους, ο αριθμός των θανάτων ήταν τριπλάσιος από αυτόν των γεννήσεων.

Αν και οι δραματικοί αυτοί αριθμοί δεν μπορούν επί του παρόντος να επαληθευτούν από αξιόπιστες και ανεξάρτητες πηγές, οι συνέπειες γίνονται ήδη ξεκάθαρα αισθητές και στις δύο χώρες: «Υπάρχει δραματική έλλειψη εργατικού δυναμικού στην Ουκρανία εδώ και αρκετό καιρό . Εργοστάσια, εργοτάξια, ορυχεία και εστιατόρια αναζητούν απεγνωσμένα προσωπικό. Η ουκρανική εταιρεία χάλυβα Metinvest BV, για παράδειγμα, έχει 4.000 κενές θέσεις που δεν μπορούν να καλυφθούν», σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα.

«Δεν πρόκειται για πρώτες ύλες, εξοπλισμό ή μηχανήματα – το πιο σημαντικό ερώτημα είναι ποιος θα εργαστεί και αν μπορούμε να παραδώσουμε», λέει ένας εκπρόσωπος της Metinvest. Χρειάστηκαν τρεις μήνες για να βρεθούν 89 εργάτες για μια υψικάμινο. Η ουκρανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει ένα δίλημμα: χρειάζεται επειγόντως στρατιώτες για το μέτωπο, αλλά δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει τους λίγους εναπομείναντες εργάτες. Η μέση ηλικία των Ουκρανών μαχητών είναι πλέον πάνω από 43 χρόνια.

Οι Ρωσικές απώλειες 

Η Ρωσία υποφέρει επίσης από τις δημογραφικές συνέπειες του πολέμου. Πάνω από 600.000 Ρώσοι, κυρίως νέοι και μορφωμένοι, έχουν καταφύγει στο εξωτερικό από την έναρξη του πολέμου. Αυτό επιδεινώνει τις ήδη υπάρχουσες ελλείψεις εργατικού δυναμικού, κυρίως στη Σιβηρία και την Άπω Ανατολή, που ερημώνουν γρήγορα.

«Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν βλέπει μάλιστα την εισβολή στην Ουκρανία ως ευκαιρία για την αύξηση του ρωσικού πληθυσμού, σημειώνει η WSJ. «Καταλαμβάνοντας ουκρανικά εδάφη και ενσωματώνοντας βίαια τον τοπικό πληθυσμό, προσπαθεί να αντισταθμίσει τη χρόνια μείωση του πληθυσμού στη Ρωσία. Η Ρωσία απέκτησε περίπου 2,4 εκατομμύρια κατοίκους μέσω της προσάρτησης ουκρανικών εδαφών».

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου