Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

Συντάξεις: Κόφτης στις αυξήσεις ως αντίβαρο στην Εισφορά Αλληλεγγύης

 


Με κόφτη ως προς το σκέλος της αύξησης, ώστε να αποφευχθεί η αλλαγή κλιμακίου, που θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμα και μείωση σύνταξης, θα επιδιώξει το υπουργείο Εργασίας να ξεπεράσει το πρόβλημα της ύπαρξης της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ).

Για το θέμα, ήδη έχει δεχτεί σχετικές εισηγήσεις η αρμόδια Υπουργός Εργασίας,  Νίκη Κεραμέως, που χθες σε τηλεοπτική της συνέντευξη προανήγγειλε σχετική ρύθμιση, που θα δημοσιοποιηθεί έως τον Δεκέμβριο, για να ισχύει από το νέο έτος. Ο στόχος είναι διττός: Από τη μία να μην υπάρξει φέτος δημοσιονομική επιβάρυνση, αλλά και του χρόνου να προκύψει ανάλογη ισορροπία. Από την άλλη όμως, επιχειρείται μια «προφανή στρέβλωση», όπως την χαρακτήρισε η κα Κεραμέως, να διορθωθεί, για να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα της τελευταίας διετίας, όταν υπήρξαν συνταξιούχοι που είτε έλαβαν μικρότερες αυξήσεις από  τις αναμενόμενες είτε ακόμα χειρότερα, είδαν μειώσεις στις συντάξεις τους!

Με δεδομένο ότι η ΕΑΣ επιβάλλεται για εισοδήματα από κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ μικτές αποδοχές, με αύξηση στα κλιμάκια από 3 – 14%, το βασικό σενάριο θέλει την εισαγωγή ενός συγκεκριμένου «κόφτη». Σε περίπτωση που κάποιος συνταξιούχος, εξαιτίας της αύξησης είτε μπαίνει για πρώτη φορά στην ΕΑΣ είτε αλλάζει κλιμάκιο,  η αύξηση θα «παγώνει» στα επίπεδα διατήρησης του ίδιου κλιμακίου.

Με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει εξαγγείλει από τη ΔΕΘ ότι οι αυξήσεις θα κυμανθούν από 2,2% έως 2,5%, η βασική πρόταση που επεξεργάζονται τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας είναι ο εν λόγω «κόφτης» να κρατάει το εισόδημα από τις κύριες συντάξεις κάτω από την ΕΑΣ, ή κάτω από την αλλαγή κλιμακίου της ΕΑΣ.

Παραδείγματα

Για παράδειγμα, έστω συνταξιούχος με εισόδημα από κύριες συντάξεις 1.380 ευρώ,  μικτά. Εάν η αύξηση, από 1.1.2025 είναι 2,5%,  τότε αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να λάβει επιπλέον 34,5 ευρώ το μήνα. Άρα, οι νέες μηνιαίες του αποδοχές θα έπρεπε να είναι 1.414,5 ευρώ. Όμως, σε αυτή την περίπτωση, θα επιβληθεί στο συγκεκριμένο συνταξιούχο ΕΑΣ 3% που ανέρχεται στο ποσό των 42,435 ευρώ. Άρα, τελικά ο συνταξιούχος του παραδείγματος θα διαπιστώσει μετά την επιβολή και της ΕΑΣ, ότι θα λάβει 1.372,065 ευρώ, δηλαδή λιγότερα από όσα είχε,  πριν από την αύξηση! Για να αποφευχθεί αυτό το δυσμενές σενάριο, θα μπαίνει κόφτης στα 1.399 ευρώ. Άρα, ο συνταξιούχος του ίδιου παραδείγματος θα λάβει ως αύξηση 1,4% ή 19,32 ευρώ. Συνεπώς, μπορεί η αύξησή του να είναι μικρότερη από το 2,5% που θα δοθεί συνολικά, αλλά θα είναι τέτοια, ώστε να αποφύγει την επιβάρυνση της Εισφοράς Αλληλεγγύης.

Η ΕΑΣ, που επιβλήθηκε κατά την μνημονιακή περίοδο, επιφέρει μηνιαία εισφορά στις συντάξεις από 3% – 14%, ανάλογα με το ύψος τους. Επιβάλλεται στο σύνολο του μηνιαίο εισοδήματος από κύριες συντάξεις, στο μικτό ποσό. Αφετηρία είναι τα 1.400 ευρώ και τα κλιμάκια που υπάρχουν ως τώρα είναι τα εξής:

  • Για σύνταξη 1.400-1.700 ευρώ: 3%
  • Για σύνταξη 1.701-2.000 ευρώ: 6%
  • Για σύνταξη 2.000-2.300 ευρώ: 7%
  • Για σύνταξη 2.300-2.600 ευρώ: 9%
  • Για σύνταξη 2.600,01 έως 2.900 ευρώ: 10%
  • Για σύνταξη 2.900,01 έως 3.200 ευρώ: 12%
  • Για σύνταξη 3.200,01 έως 3.500 ευρώ: 13%
  • Για σύνταξη 3.500,01 ευρώ και άνω: 14%.

Επιπλέον εισφορά σε ποσοστό από 3%-10% καταβάλλουν όσοι συνταξιούχοι έχουν επικουρική από 300 ευρώ και άνω. Σε δημοσιονομικό επίπεδο, υπολογίζεται ότι φέτος η ΕΑΣ θα προσφέρει στα Ταμεία,  ένα ποσό που θα προσεγγίσει τα 480 εκατ. ευρώ.

Υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τις 400.000 οι συνταξιούχοι που βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία. Την τελευταία διετία, των σωρρευτικών αυξήσεων στα επίπεδα του 11%, αυξήθηκε και ο αριθμός των συγκεκριμένων συνταξιούχων, οι οποίοι υπόκεινται στη συγκεκριμένη εισφορά.

Τι ζητούν οι συνταξιούχοι

Οι συνταξιουχικές οργανώσεις έχουν ζητήσει επανειλημμένα να καταργηθεί η εν λόγω εισφορά, καθώς στερεί από χιλιάδες συνταξιούχους, ένα σημαντικό μέρος από το εισόδημά τους. Ειδικά κατά την τελευταία τριετία, όπου η ακρίβεια ελέω πληθωρισμού, ταλαιπωρεί συνολικά τους συνταξιούχους, είναι μόνιμη η επιθυμία τους, να γλιτώσουν από την ΕΑΣ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό,  ήδη από τον περασμένο Μάιο, ζητούσε την κατάργηση της ΕΑΣ, προσδιορίζοντας το ποσό που έχει παρακρατηθεί έως τώρα, από τους δικαιούχους, στα επίπεδα των 9,5 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι τα χρήματα που συγκεντρώνονται από τη συγκεκριμένη εισφορά, κατευθύνονται στο ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών) με σκοπό την κάλυψη ελλειμμάτων των κλάδων κύριας σύνταξης στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου