Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024

«Ανιχνεύοντας Διαδρομές, Δίκτυα και Δεσμούς στην Πολιτιστική Κληρονομιά»

 


Στις 27-29 Σεπτεμβρίου 2024 το Υπουργείο Πολιτισμού γιορτάζει για 28η χρονιά τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Φέτος, το κοινό ευρωπαϊκό θέμα του εορτασμού είναι «Ανιχνεύοντας Διαδρομές, Δίκτυα και Δεσμούς στην Πολιτιστική Κληρονομιά» (European Heritage Days 2024:  Routes, Networks and Connections).

Ο φετινός εορτασμός συμπίπτει με την 70η επέτειο της υπογραφής της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Σύμβασης (European Cultural Convention, Παρίσι 1954), η οποία αποσκοπεί στην ενίσχυση, εμβάθυνση και περαιτέρω ανάπτυξη του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Το θέμα καλύπτει πτυχές τόσο της υλικής όσο και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που απηχούν το γεγονός ότι κοινότητες, λαοί, χώρες και πολιτισμοί έχουν ποικιλοτρόπως συνδεθεί στο πέρασμα του χρόνου και οι δεσμοί αυτοί αποτυπώνονται σε κοινές αξίες, πρακτικές και επιτεύγματα, πολλά από τα οποία διασώζονται μέχρι σήμερα και συνεχίζουν να επηρεάζουν και ενδεχομένως να διαμορφώνουν τον τρόπο ζωής μας, ενώ ταυτόχρονα οι άνθρωποι διακατέχονται από την κοινή επιδίωξη για προστασία και ανάδειξη των ιστοριών και τόπων που συνθέτουν την ατομική και συλλογική μνήμη.

Πέρα όμως από την ανίχνευση και ανάδειξη ιστοριών του παρελθόντος, οι φετινές εκδηλώσεις προσφέρουν το έναυσμα και τη δυνατότητα γνωριμίας με νέα δίκτυα και δεσμούς που αναπτύσσουν οι άνθρωποι σήμερα, οι οποίοι συνδέονται πέρα από σύνορα μέσω κοινών χαρακτηριστικών, ενδιαφερόντων και προσδοκιών, παράγοντας υλικό και άυλο πολιτισμό.

Ο φετινός εορτασμός των ΕΗΠΚ θα διαρκέσει από 27 έως 29 Σεπτεμβρίου 2024, με την πλειονότητα των προγραμματιζόμενων εκδηλώσεων να είναι με φυσική παρουσία του κοινού ενώ προβλέπονται και κάποιες ψηφιακές δράσεις που μπορεί να προβάλλονται σε πραγματικό αλλά και μη χρόνο, και οι οποίες εκτός από τα ηλεκτρονικά μέσα των φορέων τους (ιστοσελίδες, σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.λπ), θα φιλοξενηθούν και στη σελίδα των ΕΗΠΚ στο Facebook https://www.facebook.com/EHDaysGR/ και στο Instagram  https://www.instagram.com/ehpk_greece/.

Το Σαββατοκύριακο του εορτασμού 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2024 η είσοδος στους  αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τα μνημεία του κράτους είναι ελεύθερη.

ΕΗΠΚ Ψηφιακές Δράσεις 2024

ΕΗΠΚ Δράσεις με φυσική παρουσία

Πηγή: ΥΠΠΟ
Επιμέλεια: Γιώργος Κουλουβάρης
gkoul@naftemporiki.gr

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου