Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024

Το εκλογικό « φθινόπωρο» του Όλαφ Σολτς


Ο εκλογικός Σεπτέμβριος στη Γερμανία τελειώνει σήμερα με την αναμέτρηση στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, όπου από το πρωί, περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι εκλέγουν το νέο κοινοβούλιο.

Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) προηγείται έστω και οριακά από τους Σοσιαλδημοκράτες του SPD που κυβερνούν το ανατολικογερμανική αυτό κρατίδιο από την επανένωση της Γερμανίας πριν 34 χρόνια. Η προεκλογική έρευνα του ARD από τα μέσα Σεπτεμβρίου για το Βρανδεμβούργο  βλέπει την AfD ως την ισχυρότερη δύναμη (27% ), αλλά μόλις μία μονάδα μπροστά από το SPD (26%).Η τρίτη ισχυρότερη δύναμη αναμένεται το CDU (16%) ακολουθούμενο από τη Συμμαχία BSW  της Σάρα Βάγκενκνεχτ με 13%.

Όλα τα άλλα κόμματα πρέπει να ανησυχούν για την είσοδο στο κρατικό κοινοβούλιο ή να ελπίζουν σε  άμεση εκλογή  – συμπεριλαμβανομένων των Πρασίνων και της Αριστεράς. Φαίνεται επίσης απίθανο το FDP να μπορέσει να επιστρέψει στο κρατικό κοινοβούλιο μετά από 10 χρόνια απουσίας .

Οι Σοσιαλδημοκράτες κέρδισαν μάλιστα την απόλυτη πλειοψηφία το 1994 και μπόρεσαν να κυβερνήσουν μόνοι τους για πέντε χρόνια. Από τότε, ωστόσο, το SPD έχανε σταθερά τη λαϊκή υποστήριξη. Το 2019, πέτυχε το χειρότερο αποτέλεσμα μέχρι σήμερα σε πολιτειακές εκλογές στο Βρανδεμβούργο με 26,2%. Το κρατίδιο ήταν πάντως «ένα από τα δύο τελευταία ανατολικά προπύργια» του SPD.

Ανησυχούν και οι Αμερικανοί

«Εάν οι Σοσιαλδημοκράτες χάσουν στο Βρανδεμβούργο, όπου ο ίδιος ο Όλαφ Σολτς έχει την εκλογική του περιφέρεια, αυτό θα ήταν κακός οιωνός για τις ομοσπονδιακές εκλογές, που θα γίνουν σε ένα χρόνο» γράφει η Washington Post, καθώς οι Αμερικανοί παρακολουθούν με μεγάλη ανησυχία
τις εξελίξεις στη Γερμανία.

Το «Bloomberg»  εκτιμά μάλιστα πώς άλλο ένα χαστούκι στο του Βρανδεμβούργο για το SPD μετά τη Θουριγγία και τη Σαξονία «θα μπορούσε να βαθύνει την κυβερνητική κρίση και πιθανότατα θα πυροδοτήσει μια νέα συζήτηση σχετικά με το εάν ο Σολτς  είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να οδηγήσει το κόμμα στις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές. Εναλλακτικά, θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει τον δημοφιλή υπουργό Άμυνας Μπόρις Πιστόριους ως υποψήφιο καγκελάριο», σημειώνει το Bloomberg.

Αλλά ακόμη και αν οι Σοσιαλδημοκράτες κερδίσουν, είναι απίθανο ο Σολτς  να λάβει την αναγνώριση γι’ αυτό, καθώς ο 62χρονος σοσιαλδημοκράτης επικεφαλής της κυβέρνησης του Βρανδεμβούργου Ντίτμαρ Βόιντκε έχει αποστασιοποιηθεί από τον Καγκελάριο και δεν τον κάλεσε ούτε σε μία προεκλογική συγκέντρωση.

«Αυτοί ή εγώ»

Στις δημοσκοπήσεις, το AfD βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 27 με 29%. Μένει να δούμε αν το τελεσίγραφο του Ντίτμαρ Βόιντκε «αυτοί ή εγώ» θα λειτουργήσει.

Η σημερινή κυβέρνηση στο κρατίδιο που αποτελείται από το SPD , το CDU και τους Πράσινους θα μπορούσε ακόμη να ελπίζει σε μια οριακή πλειοψηφία

Άλλωστε , ακόμη κι αν αναδειχθεί πρώτο κόμμα, η AfD δεν θα μπορεί να κυβερνήσει αφού δεν θα βρει έναν κατάλληλο μικρό εταίρο για να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. Το αρμόδιο Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος έχει κατατάξει έξι από τους προηγούμενους βουλευτές του AfD ως ακροδεξιούς εξτρεμιστές και η περιφερειακή οργάνωση βρίσκεται υπό παρακολούθηση. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που τα άλλα κόμματα αποκλείουν τη συνεργασία με το AfD.
Σε κάθε περίπτωση όμως , η AfD  θα μπορούσε τουλάχιστον να επιτύχει τη λεγόμενη «αποκλειστική μειοψηφία», δηλαδή τη δυνατότητα μπλοκαρίσματος σημαντικών αποφάσεων στο κοινοβούλιο της πολιτείας, αποσπώντας τουλάχιστον το ένα τρίτο των εδρών στο τοπικό κοινοβούλιο.

Ο κορυφαίος υποψήφιος της ακροδεξιάς, ο Χανς-Κρίστοφ Μπερντ, είναι ακραίος ακόμη και με τα πρότυπα της AfD. Οι Χριστιανοδημοκράτες του CDU, η BSW της Σάρα Βαγκενκνεχτ έχουν αποκλείσει τη συνεργασία, όπως και το SPD, οι Πράσινοι και η Αριστερά. Ο Μπερντ εκφράζει τώρα το σενάριο ότι η χώρα θα γίνει ακυβέρνητη εάν το SPD και το CDU δεν καταλήξουν σε συμφωνία με το BSW. Ο υπολογισμός των ακροδεξιών εξτρεμιστών: Όσο η χώρα προχωρά πολιτικά στην κατηφόρα, τόσο πιο απτή γίνεται η ανάληψη της εξουσίας από την Ακροδεξιά .

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου