Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024

Γαλλία: Ανακοινώθηκε η σύνθεση της κυβέρνησης – Τα πρόσωπα στα κρίσιμα υπουργεία

 


Έπειτα από διαβουλεύσεις εβδομάδων, ανακοινώθηκε το βράδυ του Σαββάτου η σύνθεση της νέας κυβέρνησης της Γαλλίας, υπό τον πρωθυπουργό Μισέλ Μπαρνιέ, τον οποίο όρισε ο πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν.

Πρώτη αποστολή της κυβέρνησης θα είναι η ψήφιση του προϋπολογισμού.

39 υπουργοί

Το κυβερνητικό σχήμα απαρτίζεται από 39 υπουργούς και είναι δεξιού προσανατολισμού.

Τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν τα κυριότερα υπουργεία είναι τα εξής:

  • Ο 41χρονος Ζαν-Νοέλ Μπαρό, από το κόμμα MoDem, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στην προηγούμενη κυβέρνηση, θα είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας.
  • O Αντουάν Αρμάν, από το κόμμα του Γάλλου προέδρου, αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομίας.
  • O ριζοσπάστης συντηρητικός Μπρυνό Ρετογιό αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών.
  • Ο Σεμπαστιάν Λεκορνύ, πιστός υποστηρικτής του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, αναλαμβάνει και πάλι το υπουργείο Άμυνας.
  • Υφυπουργός αρμόδιος για την Ευρώπη ανέλαβε ο Μπενζαμέν Χαντάντ, επίσης προερχόμενος από το κόμμα του προέδρου Μακρόν.
  • Η αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Ανίκ Ζενεβάρ ανέλαβε το υπουργείο Γεωργίας.
  • H Ρασιντά Ντατί παρέμεινε στο υπουργείο Πολιτισμού.
  • Νέα κυβερνητική εκπρόσωπος είναι η Μοντ Μπρεζεόν από το κόμμα του Μακρόν.
  • Το μόνο πρόσωπο που προέρχεται από την αριστερά είναι ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Ντιντιέ Μιγκό, πρώην σοσιαλιστής που έχει αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική και δεν είναι ευρέως γνωστός.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει την Δευτέρα και ο Μισέλ Μπαρνιέ θα εκφωνήσει την ομιλία των προγραμματικών δηλώσεων την 1η Οκτωβρίου.

Σφοδρή κριτική

Ο γενικός γραμματέας του Μεγάρου των Ηλυσίων Αλεξί Κολέρ δεν είχε προλάβει να ανακοινώσει το νέο 39μελές κυβερνητικό σχήμα, όταν ήρθαν οι πρώτες αντιδράσεις από την άκρα δεξιά και την αριστερά.

Η κυβέρνηση «επισφραγίζει την επιστροφή του μακρονισμού και δεν έχει κανένα μέλλον», δήλωσε ο Ζορντάν Μπαρντελά, πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, που παίζει τον ρόλο του ρυθμιστή στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση, ενώ ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν-Λυκ Μελανσόν προέτρεψε: «Ας ξεφορτωθούμε το συντομότερο δυνατόν την κυβέρνηση».

Η κυβέρνηση Μπαρνιέ θα πρέπει να επιβληθεί απέναντι σε μία Γαλλική Εθνοσυνέλευση που προήλθε από τις πρόωρες εκλογές τις οποίες προκήρυξε αιφνιδιαστικά ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και είναι κατακερματισμένη σε τρία μπλοκ: την αριστερά, που ήρθε πρώτη στις εκλογές και απουσιάζει από την κυβέρνηση, την μακρονική κεντροδεξιά και την άκρα δεξιά.

Μία από τις πλέον επίμαχες προσωπικότητες, ο νέος υπουργός Εσωτερικών Μπρυνό Ρετογιό, προκαλεί αντιδράσεις τόσο στην αριστερά όσο και στο κέντρο, περιλαμβανομένου του μακρονικού στρατοπέδου. Ανήκει στην σκληρή φιλελεύθερη-συντηρητική δεξιά και είναι ο κήρυκας της «τάξης», της «αυστηρότητας» και της «πειθαρχίας». Πρόθεσή του, η εφαρμογή σκληρής μεταναστευτικής πολιτικής.

Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου