Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024

Avramar: Λευκός καπνός διαφαίνεται για τη διάσωση

 


Λευκός καπνός φέρεται ότι έχει βγει για την υπόθεση της διάσωσης της  Avramar, καθώς οι πληροφορίες της «Ν» αναφέρουν ότι τα πιστωτικά ιδρύματα φαίνεται να έχουν καταλήξει σε προτιμητέο επενδυτή.

Όπως έχει ήδη αναφέρει η «Ν» στην τελική αξιολόγηση πέρασαν δύο από τους τρεις ενδιαφερόμενους επενδυτές :η ισπανική  Atitlan και η Aqua Bridge Group από τα Εμιράτα, καθώς η πρόταση της Philosofish χαρακτηρίστηκε ως μη δεσμευτική από τις τράπεζες.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ισχυρότερος παίκτης στην εγχώρια ιχθυοκαλλιέργεια, ο όμιλος της Avramar, φέρεται ότι θα περάσει στον έλεγχο των αραβικών κεφαλαίων, με τη πρόταση της Aqua Bridge Group να είναι αυτή που φαίνεται ότι προκρίνεται μετά την τελευταία αξιολόγηση των πιστωτριών τραπεζών.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, στην πρόταση που φαίνεται ότι προκρίνεται το ύψος του κουρέματος των οφειλών προς τις τράπεζες κυμαίνεται στο 75% ενώ  δε περιλαμβάνεται κούρεμα οφειλών προς τους προμηθευτές.

Ανοίγει ο δρόμος της εξυγίανσης

Η εξέλιξη αυτή εφόσον επιβεβαιωθεί με επίσημη ανακοίνωση εντός των προσεχή ημερών δημιουργεί σίγουρα θετικές προοπτικές για το μέλλον του ομίλου της Avramar, καθώς ανοίγει το δρόμο για την εξυγίανση.

Βέβαια η «σωτηρία» του πρώτου παίκτη του κλάδου της εγχώριας ιχθυοκαλλιέργειας είναι άμεσα εξαρτώμενη από τα νέα κεφάλαια που θα εισρεύσουν αλλά κυρίως από το business plan που θα εφαρμόσει ο νέος επενδυτής.

Δεδομένου ότι η αποτυχία της προηγούμενης διάσωσης είναι ακόμα νωπή, το «κλειδί» που θα κρίνει την επιτυχία του εγχειρήματος αυτή τη φορά, βρίσκεται στο διαχειριστικό σχεδιασμό που θα επιλεγεί, ο οποίος πρέπει να θωρακίζει την βιωσιμότητα και να έχει έντονο αναπτυξιακό άρωμα.

Στις αρχές του 2025 η ολοκλήρωση της συμφωνίας

Όπως έχει ήδη αναφέρει η «Ν» μετά την ανάδειξη του προτιμητέου επενδυτή θα χρειαστεί ένα διάστημα περίπου δυο- τριών μηνών για την ολοκλήρωση των διαδικασιών. Αυτό σημαίνει ότι η ολοκλήρωσης της συμφωνίας μεταφέρεται για το τέλος Ιανουαρίου-αρχές Φεβρουαρίου του νέου έτους.

Ερωτηματικό παραμένει το πώς θα εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της Avramar στο μεσοδιάστημα που μεσολαβεί από την ανάδειξη του προτιμητέου έως την ανάληψη του πλήρους ελέγχου της εταιρείας από το νέο επενδυτή, ποιος δηλαδή θα καλύψει την αναγκαία «μετάγγιση» κεφαλαίων μέχρι να ολοκληρωθεί η συμφωνία.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος Aqua Bridge που φέρεται ότι αναδεικνύεται σε προτιμητέο επενδυτή δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών και τεχνογνωσίας στον κλάδο της υδατοκαλλιέργειας παγκοσμίως με παρουσία στις περιοχές του Κόλπου (Κουβέιτ και Σαουδική Αραβία), το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Μαλδίβες και την Ελλάδα.

nnaftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου