Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024

Γιατί οι διακρίσεις κατά γυναικών στην εργασία δεν εξαφανίζονται μέχρι να αναλάβουν ηγετική θέση

 


Οι ομάδες με μέλη ενός φύλου είναι κάτι που εν έτει 2024 έχει ξεπεραστεί σαν λογική, με αρκετά βήματα προς την συμπερίληψη να γίνονται πραγματικότητα. Δεν είμαστε στην δεκαετία του 1950.

Για τον λόγο αυτό, τα τελευταία χρόνια οι ανησυχίες για την υποεκπροσώπηση των γυναικών σε πολλά περιβάλλοντα οδήγησαν σε ποικίλες δημόσιες και ιδιωτικές πρωτοβουλίες για τη διαφοροποίηση των ομάδων εργασίας, των εταιρικών συμβουλίων, των δημόσιων επιτροπών, των ακαδημαϊκών επιτροπών και άλλων τέτοιων ομάδων. Ο σκοπός αυτών των παρεμβάσεων είναι προφανώς να φέρουν τις φωνές, τις εμπειρίες και την τεχνογνωσία των γυναικών στο τραπέζι, ώστε να μπορούν να επηρεάσουν τις συζητήσεις που διεξάγουν αυτά τα όργανα και τις αποφάσεις που λαμβάνουν. Ωστόσο, πολλοί επικριτές υποστηρίζουν ότι οι παρεμβάσεις που τοποθετούν ένα μικρό αριθμό γυναικών σε ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον είναι πιθανό να αποτύχουν από αυτή την άποψη, επειδή η συμβολή των γυναικών υποτιμάται όταν υπερτερούν σημαντικά σε αριθμό έναντι των ανδρών.

Πολλές μελέτες δείχνουν τα οφέλη των μικτών ομάδων: μεταξύ των επιστημόνων, για παράδειγμα, παράγουν πιο αποτελεσματική έρευνα.

Αλλά μήπως έχει σημασία πόσο μικτές είναι; Ναι, έχει για τις γυναίκες που συμμετέχουν σε αυτές, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

Σε μερικά πειράματα, προπτυχιακοί φοιτητές κατανεμήθηκαν τυχαία σε μικρές (πέντε ή έξι άτομα) ομάδες με πλειοψηφία ανδρών ή γυναικών, οι οποίες στη συνέχεια εργάστηκαν μαζί για ένα χρονικό διάστημα στο πλαίσιο των σπουδών τους. Οι ερευνητές εξέτασαν αν η ισορροπία των φύλων επηρέαζε την αντιληπτή και πραγματική επιρροή των ανδρών και των γυναικών – μέσω ερευνών στους φοιτητές.

Οι διαφοροποιήσεις στις ομάδες

Το αποτέλεσμα; Οι ομάδες με ανδρική πλειοψηφία δεν δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις γυναίκες. Οι γυναίκες σε αυτές τις ομάδες όχι μόνο έχουν λιγότερες πιθανότητες να αξιολογούνται ως επιρροή (από άλλες γυναίκες καθώς και από άνδρες), αλλά έχουν και λιγότερη επιρροή (οι γυναίκες σε ομάδες με ανδρική πλειοψηφία είχαν λιγότερες πιθανότητες να στρέψουν την άποψη της ομάδας προς τη δική τους).

Τι γίνεται με την ηγεσία των ομάδων; Λοιπόν, σε ένα πείραμα διορίστηκε ένας άνδρας ή μια γυναίκα επικεφαλής ομάδας, με σημαντικά αποτελέσματα: «Ο ορισμός μιας γυναίκας αρχηγού μειώνει το ποσοστό με το οποίο οι μεμονωμένοι συνεργάτες κάνουν διακρίσεις εις βάρος των γυναικών κατά περισσότερο από 50%».

Με πληροφορίες από Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου