Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024

Υπόθεση Novartis: Πώς βγήκαν οι "κουκούλες" από τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες - Στην αντεπίθεση οι πολιτικοί

 


Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση της Novartis, μετά το… ξεκουκούλωμα των 2 προστατευόμενων μαρτύρων, της "Αικατερίνης Κελέση" και του "Μάξιμου Σαράφη".

Έξι χρόνια μετά το άνοιγμα της υπόθεσης, η οποία τάραξε τα νερά όχι μόνο στη δικαιοσύνη αλλά και στον πολιτικό στίβο, οι δύο μάρτυρες που είχαν υπαχθεί στο ειδικό καθεστώς προστασίας, αφού φέρονταν να έχουν αποκαλύψει ένα "σκάνδαλο" μεγατόνων, βρίσκονται προ των συνεπειών των καταθέσεων τους, με τις οποίες υποστήριζαν ότι 10 πολιτικά πρόσωπα είχαν δωροδοκηθεί από την φαρμακοβιομηχανία. Μάλιστα, σε μία από τις πολλές καταθέσεις που είχε δώσει η Α. Κελέση, είχε κάνει λόγο για… τροχήλατες βαλίτσες που έμπαιναν στο Μέγαρο Μαξίμου, προκαλώντας πολιτικό "σεισμό", η ένταση του οποίου γρήγορα κόπασε.

Η άρση της κουκούλας πιθανολογείται ότι μπορεί να προκαλέσει ντόμινο εξελίξεων, καθώς μετά τις μηνύσεις που έχουν γίνει σε βάρος τους από τα πρόσωπα που οι ίδιοι ενέπλεξαν ως δωροδοκηθέντες, θα κληθούν να απαντήσουν με ποια στοιχεία προέβησαν σε αυτές τις καταθέσεις, ποιο ήταν το κίνητρό τους, αλλά και ποιος πιθανώς τους ζήτησε να προβούν σε αυτές τις καταγγελίες, κρεμώντας στα μανταλάκια 10 πολιτικούς για το πιο απαξιωτικό αδίκημα: την παθητική δωροδοκία. Η μεν Αικατερίνη Κελέση φέρεται ότι εργαζόταν δίπλα στον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας με τον οποίο είχε και δικαστικές διαφορές, ενώ ο Μάξιμος Σαράφης είχε απομακρυνθεί από την εταιρία, έχοντας στο βιογραφικό του αρκετές ποινικές υποθέσεις που τον βάρυναν, ενώ είχε εκτίσει και ποινή στις φυλακές. Και οι δύο διέψευδαν ότι ήταν αυτοί οι προστατευόμενοι μάρτυρες, όταν αποκάλυψε τα στοιχεία της ταυτότητας τους ένας τρίτος εμπεκόμενος, ο Νίκος Μανιαδάκης, στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής.

Ήδη, ο Αντώνης Σαμαράς, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσαν δικαιωμένοι, αναμένοντας όπως είπαν να αποκαλυφθούν τα αίτια και οι πρωταγωνιστές αυτής της αθλιότητας.

Η διάταξη που έφερε την ανατροπή

Μετά από έρευνα αρκετών ετών από την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη και οι 10 δικογραφίες των πολιτικών προσώπων μπήκαν στο αρχείο, αφού δεν προέκυψε κανέναν στοιχείο ότι έγιναν αποδέκτες δωροδοκιών από την Novartis. Οι δύο μάρτυρες ωστόσο, παρέμειναν σε καθεστώς προστασίας επί μακρόν. Τι άλλαξε και τα πράγματα ήρθαν… ανάποδα για αυτούς; Η διάταξη που έφερε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, τον περασμένο Φεβρουάριο και τέθηκε σε ισχύ από την 1η Μαΐου, σύμφωνα με την οποία το καθεστώς προστασίας μπορεί να ανακληθεί ή να τροποποιηθεί εάν κριθεί ότι έχουν εκλείψει οι λόγοι επιβολής του.

Παράλληλα όμως, οι…εγκαλούμενοι ως δωροδοκηθέντες δεν είχαν μείνει με σταυρωμένα τα χέρια, καθώς με συνεχή αιτήματά τους στην Οικονομική Εισαγγελία, ζητούσαν την άρση του καθεστώτος προστασίας, με πρώτο τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Ακολούθησε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Γιάννης Στουρνάρας, ενώ είχαν προηγηθεί μηνύσεις από όλους σε βάρος τους, οι οποίες ωστόσο δεν μπορούσαν να ενεργοποιηθούν, λόγω της κουκούλας που τους προστάτευε.

Η επίκουρη εισαγγελέας Ε. Παπαδοπούλου χθες, με διάταξή της προς την προισταμένη της Οικονομικής Εισαγγελίας Παναγιώτα Φάκου, ζήτησε την άρση της προστασίας των δύο προσώπων, με την συνδρομή της νέας διάταξης, και αφού προηγουμένως είχε μελετήσει τις αιτήσεις των 4 πολιτικών προσώπων.

Επόμενο βήμα, η ανάσυρση από το αρχείο των μηνύσεων των 10 πολιτικών προσώπων και η παραπομπή σε δίκη των 2 πρώην προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίοι έχουν μηνυθεί για ψευδή κατάθεση και συκοφαντική δυσφήμιση.

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου