Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024

Υπόθεση Novartis: Πολιτική αντιπαράθεση με φόντο την απόφαση της εισαγγελίας για τους προστατευόμενους μάρτυρες

 


Μπαράζ δηλώσεων και ανακοινώσεων έχει επιφέρει η απόφαση της οικονομικής εισαγγελίας για την άρση του καθεστώτος της προστασίας των δύο προστατευόμενων μαρτύρων για την υπόθεση Novartis.

Υπενθυμίζεται ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες για τους οποίους αίρεται το καθεστώς  έφεραν τις κωδικές ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης».

Π. Πικραμμένος: Να δούμε τους πραγματικούς υποκινητές της υπόθεσης

Aνακουφισμένος δηλώνει μετά την άρση της προστασίας των δύο μαρτύρων της υπόθεσης Novartis o πρώην πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος.

Mιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι, εξήγησε: «Οι λόγοι της ανακούφισής του είναι δύο:

Πρώτον, γιατί έτσι θα αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι ώστε να δούμε ποιοι είναι οι πραγματικοί υποκινητές της υπόθεσης. Μέχρι χθες οι προστατευόμενοι μάρτυρες ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία, άλλοι όμως σχεδίασαν και υποκίνησαν τα πράγματα. Δεύτερον, το αίτημα μπορεί να απορριφθεί, ωστόσο υπήρχαν στοιχεία ότι οι μάρτυρες είχαν λάβει χρήματα από το αμερικανικό Δημόσιο. Περιμένω λοιπόν τις περαιτέρω εξελίξεις».

Ερωτηθείς εάν σκέπτεται να προβεί σε ποινικές διώξεις, ο κ. Πικραμμένος απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι ως πρώην δικαστικός λειτουργός δεν θεωρεί πως κάτι τέτοιο είναι το πιο αποτελεσματικό:

«Αυτό που με νοιάζει εμένα είναι οι μάρτυρες να νιώσουν ηθική, πολιτική και κάθε είδους πίεση να μιλήσουν για την πραγματική ιστορία. Πρόκειται για ένα γεγονός που καθόρισε την πολιτική της τελευταίας χρονικής περιόδου».

Τέλος, ερωτώμενος εάν η απόφαση της Εισαγγελέως υπονομεύει τον θεσμό των προστατευόμενων μαρτύρων, είπε: «Ηταν ψευδομάρτυρες και όχι αληθινοί μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, επομένως δεν είναι δυνατόν να προστατεύσουμε μια ίντριγκα και δολοπλοκία».

Μ. Βορίδης για Novartis: Εξαιρετικά σημαντική η απόφαση της δικαιοσύνης για τους προστατευόμενους μάρτυρες

Ο Υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, χαρακτήρισε την απόφαση  «εξαιρετικά σημαντική».

Ως προς το τι προηγήθηκε, «έγινε αξιολόγηση όσων συνεισέφεραν οι προστατευόμενοι μάρτυρες», σημείωσε, αναδεικνύοντας και τη σημασία, οι διατάξεις για τους προστατευόμενους μάρτυρες να έχουν δικλίδες ασφαλείας. Κάτι που έγινε εφικτό με την αλλαγή θεσμικού πλαισίου «από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη -και αυτό είναι που επέτρεψε στη δικαιοσύνη να αχθεί στην κρίση στην οποία ήχθη. Δεν υπήρχε η νομική δυνατότητα, υπήρχε απόλυτη προστασία κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες», υπογράμμισε ο Μ. Βορίδης.

Εξάλλου, «η άρση της προστασίας συνδέεται με μια υφέρπουσα κρίση, σύμφωνα με την οποία είτε δεν εισέφερες κάτι σημαντικό είτε εισέφερες ψέματα», δήλωσε επίσης, διευκρινίζοντας ότι η διαδικασία προστατευόμενων μαρτύρων δεν πρέπει να καταργηθεί. Με αφορμή, όμως, σχετική ανακοίνωση από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, παρατήρησε πως «δεν είναι δυνατόν να είναι απόλυτη αυτή η προστασία, όταν είναι προφανές ότι είναι ψευδομάρτυρες».

Ακολούθησε, εκ μέρους του υπουργού Επικρατείας, σειρά ερωτημάτων, όπως: «Δηλαδή θα έρχονται να ψευδομαρτυρούν και δεν θα έχουν καμία συνέπεια;. Οι άνθρωποι αυτοί, που «με… αγωνία κατέθεσαν για τη διαφθορά των πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis και απεδείχθη πλέον ότι είναι ψευδομάρτυρες, πώς τους ήρθε η ιδέα να σηκωθούν να πουν ψέματα; Είχαν τίποτε προσωπικά με τον Σαμαρά, τον Πικραμμένο, τον Βενιζέλο ή τον Γεωργιάδη, τους είχαν κάνει κάτι κακό; Είχαν μια προσωπική έχθρα, φιλονικία, κόντρα, αντιπαράθεση;».

Για το ποινικό σκέλος είπε ότι είναι γνωστό πως «έχουν ήδη κατατεθεί μηνύσεις κατά των μαρτύρων από την εποχή που ήταν προστατευόμενοι». Επίσης, «στο πλαίσιο της ποινικής διερεύνησης της υπόθεσης θα ερωτηθούν για όλα αυτά, είμαι βέβαιος ότι θα τα ερωτήσει η προανάκριση – ανάκριση».

Στο πολιτικό σκέλος και στο ερώτημα, μήπως η Νέα Δημοκρατία σκεφθεί να συστήσει μια εξεταστική επιτροπή, αλλά από την αντίστροφη πορεία, ο Μ. Βορίδης απάντησε: «Θα το εξετάσουμε». Αναγνώρισε, μάλιστα, ότι «θα χρειαζόταν να ακολουθηθεί μια πολιτική διαδικασία για να εξετασθεί τι έγινε σε αυτήν την υπόθεση».

Όσο για τις σχέσεις Μεγάρου Μαξίμου και Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Βορίδης δήλωσε ότι «ο κ. Σαμαράς είναι πρώην πρωθυπουργός, πρώην αρχηγός της ΝΔ, οργανικό, σπλαχνικό κομμάτι της ΝΔ», ενώ ο υπουργός Επικρατείας εξέφρασε την επιθυμία, «οι όποιες σκέψεις, παρατηρήσεις και ζητήματα να λειτουργούν πάντα εποικοδομητικά και παραγωγικά, και όχι διαιρετικά. Ελπίζουμε σε αυτό».

Στο τελευταίο ερώτημα της συνέντευξης, αν δικαιούται βουλευτής της συμπολίτευσης να αρνηθεί ψήφο στον προϋπολογισμό, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε ότι η ψήφιση του προϋπολογισμού είναι «μια μεγάλη κεντρική πολιτική διαδικασία». Και, εν κατακλείδι, «θέλω να ελπίζω ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί, αλλά, πάντως, όντως θα είναι μείζον πολιτικό γεγονός».

Αδ. Γεωργιάδης: Είναι μια ημέρα δικαίωσης

Για «μια ημέρα δικαίωσης» έκανε λόγο, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Άδωνι Γεωργιάδη

«Η σημερινή απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας να αφαιρέσει -επιτέλους- την προστασία από τους δύο συκοφάντες, που ψευδώς κατηγόρησαν και εμένα και άλλους 9 συναδέλφους μου για τη Novartis, είναι μία ημέρα δικαίωσης. Όμως το προσωπικό στοιχείο υποχωρεί μπροστά στο συμφέρον της Δημοκρατίας. Το μείζον εδώ δεν είναι να τους τιμωρήσουμε, αυτά θα τα αποφασίσει η Δικαιοσύνη με θεσμικό τρόπο. Το μείζον εδώ είναι να αποκαλύψουν ποιοι τους έβαλαν, διότι αποκλείεται μόνοι τους να σκέφθηκαν τέτοια τερατώδη ψεύδη. Η διαλεύκανση αυτής της πτυχής είναι ο μόνος τρόπος να μην επαναληφθεί ποτέ στο μέλλον η εργαλειοποίηση των θεσμών για Πολιτικούς Σκοπούς. Αυτό αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες και όχι μόνον εμάς τους 10».

Αντ. Σαμαράς: Έρχεται η ώρα της αλήθειας

Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε την απόφαση ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Σε δήλωσή του, ο κ. Σαμαράς αναφέρει ότι «ανοίγει πλέον διάπλατα ο δρόμος για την πλήρη κι επίσημη αποκάλυψη της σκευωρίας Novartis». Όπως προσθέτει, «θα φανερωθούν τα αίτια και οι πρωταγωνιστές αυτής της αθλιότητας».

«Χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτήν την εξέλιξη. Έρχεται η ώρα της αλήθειας. Μέχρι τέλους. Για όλα – και για όλους» καταλήγει στη δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός.

Α. Λοβέρδος: Πίσω από τις κουκούλες κρύβεται μια κυβέρνηση και ένας πρωθυπουργός

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των «Δημοκρατών» και πρώην υπουργός, Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα» αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis.

Ερωτηθείς για την υπόθεση και το τι σηματοδοτεί η απόφαση της Εισαγγελίας για την άρση της προστασίας των μαρτύρων, ο κ. Λοβέρδος είπε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι το τέλος, είναι όμως η αρχή του τέλους. Υπό την έννοια ότι μετά από 6,5 χρόνια, ολοκληρώθηκε ο έντονος και βασανιστικός αγώνας που δώσαμε να αποκαλυφθούν τα πρόσωπα των συκοφαντών και να λάμψει η αλήθεια. Η λάμψη της αλήθειας έγινε με στάδια, με φάσεις. Η πρώτη και η πιο σημαντική φάση ήταν να ξεκαθαριστεί η υπόθεση για τους 10 ανθρώπους που συκοφαντήθηκαν. Και η δεύτερη φάση φυσικά ήταν να αποκαλυφθούν τα ονόματα των ψευδομαρτύρων, των συκοφαντών. Ενώ, η τρίτη είναι οι άνθρωποι αυτοί να μιλήσουν και να πουν ποιος τους έβαλε να πουν αυτά που είπαν».

Ακόμη, τόνισε ότι «Πίσω από τις κουκούλες βρίσκεται μία αρχή του κράτους που δεν έκανε καλά τη δουλειά της, διότι δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση αυτοί οι άνθρωποι να πάρουν την ύψιστη μορφή του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος που προστατεύεται. Και στη συνέχεια…Τι να σας πω τώρα; Και τα λάθη ανάγονται στην πολιτική. Φεύγουν από τη δικαστική εξουσία και περνάνε στην εκτελεστική εξουσία. Όλοι θυμάστε τον υπουργό κυρίως και τους υπουργούς, που πήραν απάνω τους αυτή την υπόθεση και λαλούσαν διαρκώς. Όλοι θυμούνται στην Ελλάδα τον πρωθυπουργό με τις αγορεύσεις που έκανε στη Βουλή και έλεγε διάφορα πράγματα υπερασπιζόμενος τους υπουργούς του που είχαν πάρει τις σχετικές πρωτοβουλίες (…). Και φυσικά έτσι ήρθε η ώρα να μάθουμε-αφού η δικαιοσύνη πια έκανε τη δουλειά της-ποιοι είναι οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι έγιναν το όπλο στα χέρια αυτών που ήθελαν να πυροβολήσουν; Και τώρα περιμένουμε να μας πουν συμβουλευόμενοι τους δικηγόρους τι νομίζουν ότι θα κάνουν».

Σχετικά τώρα με το αν οι μάρτυρες αναφερθούν σε πολιτικά πρόσωπα, ο πρώην υπουργός ανέφερε ότι «Δεν θα καθίσουμε να τους κοιτάμε. Θα παρέμβουμε και εμείς με τα πολιτικά και τα νομικά μας επιχειρήματα με ότι αυτό συνεπάγεται» ενώ παράλληλα πρόσθεσε:

«Οι μηνύσεις μας είναι παρούσες. Θα ζητήσω την κατά προτεραιότητα εξέτασή τους, γιατί πρέπει κάποιος εισαγγελέας να τις δει και μετά να τις παραπέμψει στην ανάκριση. Αυτό δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο. Και μην ακούτε τα περί παραγραφής, διότι η παραγραφή έχει ανασταλεί και ως προς τις ποινικές και ως προς τις αστικές τους ευθύνες, από τη στιγμή που έγινε η αρχειοθέτηση τους, λόγω του ότι αυτοί προστατεύονται, οι μάρτυρες», σημείωσε.

Αναφορικά με το αν πρόκειται να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος έρευνας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα νέο ειδικό δικαστήριο συμπλήρωσε «Δεν ξέρω. Έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια. Τα ειδικά δικαστήρια λειτουργούν με τις τότε διατάξεις περί αποκλειστικής προθεσμίας. Πάντως, δεν νομίζω. Δεν ξέρω αν οι αποσβεστικές προθεσμίες διακόπτονται. Αλλά τώρα που το ξανά σκέφτομαι-μπορεί να ανακόπτονται αλλά η διακοπή της αποκλειστικής προθεσμίας είναι κάτι που αυτή τη στιγμή ως νομικό δεν είμαι πρόχειρος να σας απαντήσω».

Π. Δουδωνής για Novartis: Έγινε αυτό που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πάρα πολύ καιρό

Σε δήλωση προχώρησε ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Παναγιώτης Δουδωνής, αναφορικά με την απόφαση της οικονομικής εισαγγελίας για την άρση του καθεστώτος προστασίας των δύο προστατευόμενων μαρτύρων για την υπόθεση Novartis.

Αναλυτικά η δήλωση του Παναγιώτη Δουδωνή

«Κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Έγινε αυτό, που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πάρα πολύ καιρό.

Από τη στιγμή που είχε κλείσει η υπόθεση για τα θύματα αυτής της υπόθεσης, ήταν τελείως αντιφατικό να διατηρούνται αυτές οι ιδιότητες στους μάρτυρες».

ΣΥΡΙΖΑ: Ταφόπλακα

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «ταφόπλακα στον σημαντικό θεσμό της προστασίας μαρτύρων», με ανακοίνωση του.

«Οι πανηγυρισμοί της ΝΔ και του κυβερνητικού εκπροσώπου αποπροσανατολίζουν από τη μεγάλη εικόνα», σημειώνει η Κουμουνδούρου στην ανακοίνωσή της.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

«Ταφόπλακα στον σημαντικό θεσμό της προστασίας μαρτύρων, που εφαρμόζεται παντού στην Ευρώπη, κι όχι μόνο, γιατί προάγει την απονομή δικαιοσύνης, ειδικά σε υποθέσεις δημόσιου συμφέροντος.

Ο θεσμός άλλωστε των προστατευόμενων μαρτύρων, ή μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, ήταν που συντέλεσε στην αποκάλυψη του διεθνούς σκανδάλου Novartis.

Οι πανηγυρισμοί της ΝΔ και του κυβερνητικού εκπροσώπου αποπροσανατολίζουν από τη μεγάλη εικόνα:

Χάρη στις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων (και των μαρτύρων που συνεργάστηκαν με την αμερικανική δικαιοσύνη) η Novartis υποχρεώθηκε σε έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό με το αμερικανικό δημόσιο ύψους 345 εκατ. δολαρίων. Από αυτά τα 310 εκατ. αφορούσαν τις πρακτικές της Novartis στην Ελλάδα, αλλά η ελληνική κυβέρνηση δεν στράφηκε ποτέ εναντίον της πολυεθνικής.

Να θυμίσουμε ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες της υπόθεσης Novartis βραβεύτηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2020, με το ετήσιο βραβείο για «Δημοσιογράφους, μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και υπερασπιστές του δικαιώματος στην πληροφόρηση», που απονέμεται προς τιμήν της δολοφονημένης Μαλτέζας δημοσιογράφου, Daphne Caruana Galizia.

Δύο σχόλια ακόμα:

–Το δρόμο για τη σημερινή εξέλιξη άνοιξε φυσικά η ίδια η κυβέρνηση της ΝΔ με τη φετινή τροποποίηση του άρθρου 218 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για το καθεστώς της προστασίας μαρτύρων, όπως άλλωστε υπενθύμισε με δήλωσή του σήμερα ο Π. Μαρινάκης.

–Η κυβέρνηση δηλαδή έφτιαξε το πλαίσιο και το περιβάλλον για να παρθεί η απόφαση–ταφόπλακα στο καθεστώς της προστασίας μαρτύρων».

Ν. Παππάς: Το σκάνδαλο Novartis είναι υπαρκτό και ομολογημένο

Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε ότι «το σκάνδαλο Novartis είναι υπαρκτό και ομολογημένο. Πώς να το αμφισβητήσει κάποιος όταν το έχει ομολογήσει η ίδια η εταιρεία; Εδώ είχαμε μία επιλογή που βάζει ταφόπλακα στον θεσμό των προστατευόμενων μαρτύρων, έναν θεσμό που ενισχύθηκε και στην Ελλάδα με νόμο του 2014, υπήρξε σχετική ευρωπαϊκή οδηγία για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος το 2019 και με νομοθετική παρέμβαση Φλωρίδη δόθηκε η δυνατότητα να προχωρήσει αυτή η διαδικασία».

«Πυρά» Κασσελάκη για τη Novartis: Πώς θα τολμήσουν στο μέλλον μάρτυρες να καταγγείλουν υποθέσεις ναρκωτικών, trafficking, κρατικής διαφθοράς;

«Η Novartis πληρώνει 350 εκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ για τις πρακτικές της στην ΕΛΛΑΔΑ (!), και εμείς εδώ αποκαλύπτουμε τους προστατευόμενους μάρτυρες με προσθήκη 57 λέξεων στον νόμο», σημειώνει σε ανάρτησή του ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Είναι απλά ντροπή για τη χώρα μας. Πώς θα τολμήσουν στο μέλλον μάρτυρες να καταγγείλουν υποθέσεις ναρκωτικών, trafficking, κρατικής διαφθοράς;», διερωτάται, καταγγέλλοντας πως «εργαλειοποιούμε τη Βουλή για a la carte νομοθέτηση» και «αποκαλύπτουμε μάρτυρες όσο αμνηστεύουμε τραπεζίτες και προστατεύουμε υπουργούς από τις ευθύνες τους».

«Είναι πλέον πασιφανές. Κάτι σάπιο υπάρχει στη χώρα μας. Στα χέρια μας είναι να το καθαρίσουμε», καταλήγει ο κ. Κασσελάκης.

Νέα Αριστερά για Novartis: Μήνυμα ατιμωρησίας και προστασίας στους θύτες η εισήγηση της Εισαγγελέως για τους μάρτυρες

«Η άρση της προστασίας των δύο προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση του σκανδάλου Novartis είναι ακόμα μια πράξη στη συγκάλυψη», υπογραμμίζει, σε ανακοίνωσή της, η Νέα Αριστερά, καθώς η οικονομική εισαγγελέας Παναγιώτα Φακού, κάνοντας δεκτή την εισήγηση της επίκουρης οικονομικής Εισαγγελέως αποφάσισε να αρθεί το καθεστώς προστασίας για τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες.

Όπως αναφέρει, «η τροποποίηση του άρθρου 218 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση προ ολίγων μηνών άνοιξε τον δρόμο για τη συγκάλυψη και την τιμωρία όσων συντέλεσαν στην αποκάλυψη ενός διεθνούς σκανδάλου όπως αυτό της Novartis».

«Ένα σκάνδαλο για το οποίο το αμερικανικό Δημόσιο πλήρωσε εξωδικαστικά 345 εκατομμύρια δολάρια εκ των οποίων τα 310 αφορούσαν τις πρακτικές της Novartis στην Ελλάδα. Όμως για την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό, υπάρχει μόνο “σκευωρία”», τονίζει η Νέα Αριστερά και καταλήγει: «Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια βαθιά πληγή για το κράτος δικαίου στη χώρα μας καθώς καταργεί επί της ουσίας τον κρίσιμο θεσμό της προστασίας μαρτύρων. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη στέλνει ένα σαφές μήνυμα όσον αφορά τις υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος. Μήνυμα ατιμωρησίας και προστασίας στους θύτες, μήνυμα αποτροπής και τρομοκρατίας σε όσους θα σκεφτούν να καταγγείλουν ή να συμβάλουν στη διερεύνηση ενός σκανδάλου».

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου