Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024

Γάζα: Το Ισραήλ στέλνει τον επικεφαλής της Μοσάντ στο Κατάρ για διαπραγματεύσεις – Οι όροι που θέτει η Χαμάς

 


Αντιπροσωπεία στο Κατάρ στέλνει το Ισραήλ, στο πλαίσιο της προσπάθειας να εκκινήσουν εκ νέου έμμεσες διαπραγματεύσεις με σκοπό τη σύναψη συμφωνίας στη Λωρίδα της Γάζας, τη στιγμή που η Χαμάς δήλωσε ανοικτή σε συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός υπό όρους.

Οι πιο πρόσφατες έμμεσες διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα μεσολαβητών —Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ— με σκοπό να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, που θα συνοδευτεί από απελευθέρωση ομήρων, διεξήχθησαν τον Αύγουστο, ωστόσο δεν στέφθηκαν από επιτυχία.

Ισραήλ κατά Χεζμπολάχ – Νεκροί δημοσιογράφοι στον Λίβανο

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεσή του εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, πραγματοποιώντας νέα σειρά βομβαρδισμών σε νότια προάστια της Βηρυτού τη νύχτα.

Τρεις δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό πλήγμα στη Χασμπάγια, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με το λιβανικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων.

Οι νέες διαπραγματεύσεις αναγγέλθηκαν μερικές ημέρες μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ και καθώς το Ισραήλ δέχεται πιέσεις για να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα εναντίον της Χαμάς και στον Λίβανο εναντίον της Χεζμπολάχ.

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις του στην πολιορκημένη κι ερειπωμένη Λωρίδα της Γάζας, πάνω απ’ όλα στον βορρά, όπου έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 770 Παλαιστίνιοι μέσα σε 19 ημέρες, σύμφωνα με την πολιτική προστασία.

Οι όροι που θέτει η Χαμάς

Η Χαμάς «φάνηκε διατεθειμένη να συμφωνήσει στη διακοπή των εχθροπραξιών» αλλά σύμφωνα με αξιωματούχο της, αξιώνει από το Ισραήλ να δεσμευτεί:

  • σε κατάπαυση του πυρός,
  • σε αποχώρηση των στρατευμάτων του από τη Γάζα
  • σε σοβαρή συμφωνία για την ανταλλαγή των ομήρων που απήχθησαν την 7η Οκτωβρίου 2023 και παραμένουν έκτοτε στη Λωρίδα της Γάζας με Παλαιστίνιους κρατούμενους σε ισραηλινές φυλακές.

Οι όροι αυτοί, που είχαν παρουσιαστεί σε προηγούμενες έμμεσες διαπραγματεύσεις, είχαν απορριφθεί από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Το Ισραήλ στέλνει τον επικεφαλής της Μοσάντ στο Κατάρ

Έπειτα από συνομιλίες στο Κάιρο μεταξύ Αιγυπτίων αξιωματούχων και αντιπροσωπείας της Χαμάς, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα στείλει στο Κατάρ τον επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας της χώρας του, Μοσάντ, σύμφωνα με το γραφείο του.

Ο κ. Μπαρνέα αναμένεται να συναντηθεί την Κυριακή με τον επικεφαλής της CIA Μπιλ Μπερνς και με τον πρωθυπουργό του Κατάρ για συνομιλίες σχετικά με τις «διάφορες επιλογές για να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο επικεφαλής της Μοσάντ ήδη συζήτησε με Αιγύπτιους ανώτερους αξιωματούχους στο πλαίσιο των προσπαθειών για την «επιστροφή στις διαπραγματεύσεις και την κατάπαυση του πυρός», ανέφερε το δίκτυο Αλ Καχέρα, που θεωρείται πως έχει στενή σχέση με τις αιγυπτιακές υπηρεσίες πληροφοριών.

Μπλίνκεν: Ανάγκη να τερματιστεί ο πόλεμος

Στη Ντόχα —όπου βρίσκεται το πολιτικό γραφείο της Χαμάς—, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν επέμεινε χθες στην ανάγκη να τερματιστεί ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.

Αφού ολοκλήρωσε την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, αναμένεται αργότερα σήμερα να συναντηθεί στο Λονδίνο με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, τον Νατζίμπ Μικάτι, για να συζητήσουν σχετικά με την ισραηλινή επίθεση εναντίον της Χεζμπολάχ στη λιβανική επικράτεια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου