Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024

Novartis: Μαρία Μαραγγέλη και Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης οι δυο μάρτυρες πίσω από τους "Αικατερίνη Κελέση" και "Μάξιμο Σαράφη"

 


Έτοιμα να περάσουν στην αντεπίθεση εμφανίζονται τα πολιτικά πρόσωπα που κατηγορήθηκαν στην υπόθεση Novartis μετά την απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας να άρει το καθεστώς προστασίας των δύο προστατευόμενων μαρτύρων.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Τάκη και το Action24, το επίμαχο έγγραφο της Οικονομικής Εισαγγελίας αποκαλύπτει ότι πίσω από τις κωδικές ονομασίες "Αικατερίνη Κελέση" και "Μάξιμος Σαράφης" κρύβονταν τα ονόματα Μαρία Μαραγγέλη και Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης.

Πρόκειται για τη γραμματέα του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Novartis, Κωνσταντίνου Φρουζή και ένα πρώην στέλεχος της εταιρείας. Η απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι τα δύο αυτά πρόσωπα δεν χάνουν μόνο το καθεστώς ανωνυμίας τους αλλά χάνουν και κάθε προστασία από ποινικές διώξεις. Με άλλα λόγια, δίνεται πλέον το δικαίωμα σε όσους είχαν θιχτεί από τις καταθέσεις τους να στραφούν εναντίον τους.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος σε δήλωσή του χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την απόφαση της Δικαιοσύνης. "Διότι ανοίγει πλέον διάπλατα ο δρόμος για την πλήρη κι επίσημη αποκάλυψη της σκευωρίας Νοβαρτις. Θα φανερωθούν τα αίτια και οι πρωταγωνιστές αυτής της αθλιότητας. Χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτήν την εξέλιξη. Έρχεται η ώρα της αλήθειας. Μέχρι τέλους. Για όλα- και για όλους!" ανέφερε.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, το όνομα του οποίου επίσης είχε εμπλακεί στην υπόθεση σημείωσε και αυτός ότι πλησιάζει η ώρα της αλήθειας. "Η Ελλάδα είναι Κράτος Δικαίου. Η επιλογή μου να εμπιστευθώ τη Δικαιοσύνη και να μην κρυφτώ πίσω από βουλευτικά προνόμια ήταν ακλόνητη. Πέρασα χίλιους κόπους βάσανα και θυσίες αλλά η Δικαιοσύνη έλαμψε" επισήμανε στο X.

Ημέρα δικαίωσης χαρακτήρισε τη σημερινή ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης έκανε λόγο για απόφαση σταθμό.

ΣΥΡΙΖΑ: Απόφαση ταφόπλακα στον θεσμό προστασίας μαρτύρων

Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ, επί κυβέρνησης του οποίου άνοιξε η υπόθεση Novartis με τις κατηγορίες σε βάρος δέκα πολιτικών προσώπων, αποκάλεσε "ταφόπλακα στον σημαντικό θεσμό της προστασίας μαρτύρων", την απόφαση της οικονομικής εισαγγελέως.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ο θεσμός εφαρμόζεται παντού στην Ευρώπη, κι όχι μόνο, γιατί προάγει την απονομή δικαιοσύνης, ειδικά σε υποθέσεις δημόσιου συμφέροντος. "Ο θεσμός άλλωστε των προστατευόμενων μαρτύρων ή μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, ήταν που συντέλεσε στην αποκάλυψη του διεθνούς σκανδάλου Novartis.

Οι πανηγυρισμοί της ΝΔ και του κυβερνητικού εκπροσώπου αποπροσανατολίζουν από τη μεγάλη εικόνα: Χάρη στις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων (και των μαρτύρων που συνεργάστηκαν με την αμερικανική δικαιοσύνη) η Novartis υποχρεώθηκε σε έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό με το αμερικανικό δημόσιο ύψους 345 εκατ. δολαρίων. Από αυτά τα 310 εκατ. αφορούσαν τις πρακτικές της Novartis στην Ελλάδα, αλλά η ελληνική κυβέρνηση δεν στράφηκε ποτέ εναντίον της πολυεθνικής".

Novartis: Μαρία Μαραγγέλη και Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης οι δυο μάρτυρες πίσω από τους "Αικατερίνη Κελέση" και "Μάξιμο Σαράφη"

"Να θυμίσουμε ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες της υπόθεσης Novartis βραβεύτηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2020, με το ετήσιο βραβείο για "Δημοσιογράφους, μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και υπερασπιστές του δικαιώματος στην πληροφόρηση", που απονέμεται προς τιμήν της δολοφονημένης Μαλτέζας δημοσιογράφου, Daphne Caruana Galizia" τόνισαν αιχμηρά από την Κουμουνδούρου και πρόσθεσαν:

"Το δρόμο για τη σημερινή εξέλιξη άνοιξε φυσικά η ίδια η κυβέρνηση της ΝΔ με τη φετινή τροποποίηση του άρθρου 218 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για το καθεστώς της προστασίας μαρτύρων, όπως άλλωστε υπενθύμισε με δήλωσή του σήμερα ο Π. Μαρινάκης. Η κυβέρνηση δηλαδή έφτιαξε το πλαίσιο και το περιβάλλον για να παρθεί η απόφαση-ταφόπλακα στο καθεστώς της προστασίας μαρτύρων".

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου