Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024

Οι Τούρκοι ρίχνουν υποβρύχια και το Πολεμικό Ναυτικό ετοιμάζεται για νέες καταδύσεις

 


Οι Τούρκοι ξεκίνησαν τις εν ορμώ δοκιμές του δεύτερου υποβρυχίου Type 214, κλάσης Piri Reis, επιταχύνοντας το πρόγραμμα ναυπήγησης νέων υποβρυχίων. Παράλληλα, το Πολεμικό Ναυτικό ετοιμάζεται για την είσοδο στη νέα εποχή με την αναβάθμιση των 4 κλάσης ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ και την επιλογή του υποβρυχίου της νέας εποχής.

του Χρήστου Μαζανίτη

Οι Τούρκοι ξεκίνησαν τις εν ορμώ δοκιμές του TCG HizirReis, του δεύτερου υποβρυχίου Type 214 από τα συνολικά 6 που έχουν πάρει τα δικαιώματα ναυπήγησης από τη Γερμανία.

Ήδη έχουν παραλάβει το πρώτο της κλάσης TCG PiriReis, το οποίο όπως έχουμε αναλύσει στο enikos.gr είναι εξοπλισμένο με τουρκικής ανάπτυξης και κατασκευής ηλεκτρονικά καθώς και τορπίλες.

Στο πλαίσιο των δοκίμων, το TCG HizirReis πραγματοποίησε την πρώτη του κατάδυση, με το σύνολο των δοκίμων να ολοκληρώνονται τους πρώτους μήνες του 2025, όποτε και αναμένεται η ένταξη του στον Στόλο.

Βάσει του προγραμματισμού του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού υπολογίζεται ότι στο δεύτερο εξάμηνο του 2025 θα ξεκινήσει τις θαλάσσιες δοκιμές το τρίτο υποβρύχιο του τύπου, TCG MuratReis.

Τα τουρκικά υποβρύχια είναι η αντιγραφή των ελληνικών κλάσης ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, τα σχέδια κατασκευής του πούλησε η Γερμανία πούλησε στους Τούρκους, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια να κατακεραυνώνει προσφάτως δημόσια την Γερμανία γι’ αυτή της την κίνηση.

Όπως πρώτο είχε γράψει το enikos.gr στις 3 Φεβρουαρίου κι επιβεβαίωσε πλήρως ο ίδιος ο Ν. Δένδιας από το Λοριάν της Γαλλίας στην τελετή καθέλκυση της φρεγάτας FDI Belharra ΝΕΑΡΧΟΣ, η Ελλάδα θα προχωρήσει στην αναβάθμιση των 4 υποβρυχίων Type 214 κλάσης ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ που διαθέτει και ταυτόχρονα θα ναυπηγήσει 4 νέα υποβρύχια.

Αφενός, σε ό,τι αφορά τα τέσσερα «αόρατα» υποβρύχια Type 214 κλάσης ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, που έχει αποφασιστεί ο εκσυγχρονισμός μέσης ζωής, που περιλαμβάνει κυρίως νέα ηλεκτρονικά. Κάτι που θα τους προσδώσουν νέο πλεονέκτημα έναντι των τουρκικών της αντίστοιχης κλάσης και θα προσφέρουν στην Ελλάδα συνέχεια στην υποβρύχια υπεροχή, που απολαμβάνει από το 2012 κι ένθεν. Το κόστος υπολογίζεται στο 1 δισ.

Όμως, έχει αποφασιστεί η ναυπήγηση 4 νέων υποβρυχίων, με την πλατφόρμα που φαίνεται να προκρίνεται να κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό. Παράλληλα, υπάρχουν σκέψεις η επιλογή ναυπήγησης των 4 να γίνει πακέτο με την προμήθεια και 2 μεταχειρισμένων, ώστε να υπάρχει ένας συμπαγής στόλος 2 τύπων, που θα δημιουργεί οικονομίες κλίμακος. Το πρόγραμμα υπολογίζεται να φτάσει τα 7 δισ. μαζί με την υποστήριξή τους.

enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου