Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024

ΗΠΑ: Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown»


 Οι ηγέτες των κομμάτων στο αμερικανικό Κογκρέσο ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι κατέληξαν σε συμφωνία για προσωρινή επέκταση του τρέχοντος ομοσπονδιακού προϋπολογισμού μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, αποτρέποντας έτσι το ενδεχόμενο διακοπής λειτουργίας κυβερνητικών υπηρεσιών, καθώς πλησιάζουν οι εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Ο προϋπολογισμός για το 2025 έπρεπε θεωρητικά να εγκριθεί από το Κογκρέσο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση όλων των υπηρεσιών πριν από την ολοκλήρωση του οικονομικού έτους. Ωστόσο, με την απόσταση μεταξύ των μελών του Κογκρέσου σε σχέση με την έγκριση του ετήσιου προϋπολογισμού να παραμένει σημαντική, η παράταση του τρέχοντος προϋπολογισμού φαινόταν αναπόφευκτη, με τη χρήση του λεγόμενου “Continuing Resolution” (CR).

Για εβδομάδες, οι Ρεπουμπλικάνοι πίεζαν ώστε κάθε σχέδιο για τον προϋπολογισμό να συνοδεύεται από νόμο που θα περιελάμβανε την απαίτησή τους οι ψηφοφόροι να αποδεικνύουν την αμερικανική υπηκοότητά τους. Αυτή η απαίτηση προωθείται από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος συνεχίζει να ισχυρίζεται, χωρίς αποδείξεις, ότι η ήττα του το 2020 ήταν αποτέλεσμα εκλογικής νοθείας.

Την περασμένη Τετάρτη, το σχέδιο νόμου που περιελάμβανε την απαίτηση των Ρεπουμπλικάνων, γνωστό ως SAVE Act, απορρίφθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς αντιμετώπισε αντιδράσεις ακόμη και από Ρεπουμπλικάνους. Το νομοσχέδιο αυτό προέβλεπε παράταση του τρέχοντος προϋπολογισμού για έξι μήνες, αλλά τελικά δεν εγκρίθηκε.

Η νέα συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες δεν περιλαμβάνει το SAVE Act και παρατείνει τη χρηματοδότηση μόνο μέχρι την 20ή Δεκεμβρίου, αναβάλλοντας την περαιτέρω συζήτηση για τα δημοσιονομικά μετά τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, όπου θα κριθεί η πολιτική ισορροπία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τη Γερουσία και την προεδρία.

Το επόμενο Κογκρέσο θα αναλάβει καθήκοντα τον Ιανουάριο, ενώ η ορκωμοσία του επόμενου προέδρου, είτε επανεκλεγεί ο Ρεπουμπλικάνος Τραμπ είτε η Δημοκρατική Κάμαλα Χάρις, έχει προγραμματιστεί για τις 20 Ιανουαρίου.

Ο Τσακ Σούμερ, επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, σχολίασε με δηκτικό τόνο: «Είμαι ικανοποιημένος που η συμφωνία επετεύχθη χωρίς ακραίες απαιτήσεις και πολιτικά παιχνίδια, αλλά θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί νωρίτερα».

Το νέο σχέδιο νόμου, που θα ψηφιστεί σύντομα στη Βουλή, προβλέπει επιπλέον χρηματοδότηση 231 εκατομμυρίων δολαρίων για την Υπηρεσία Μυστικών Υπηρεσιών (Secret Service), σημαντική για την προστασία υψηλόβαθμων πολιτικών προσώπων, μετά από δύο απόπειρες δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ. Παράλληλα, προβλέπονται 47 εκατομμύρια δολάρια για την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στην Ουάσινγκτον ενόψει της προεδρικής ορκωμοσίας.

enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου