Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024

ΗΠΑ: Ο Ζελένσκι θα παρουσιάσει το «σχέδιο νίκης» στον Μπάιντεν και θα μιλήσει στον ΟΗΕ

 


Ο Ζελένσκι δήλωσε πως επιδιώκει «πραγματικά δίκαιη ειρήνη» για την Ουκρανία κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ και άλλους εταίρους. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας θα μιλήσει στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ τη Δευτέρα, στο Συμβούλιο Ασφαλείας την Τρίτη και στη Γενική Συνέλευση την Τετάρτη. Ο Ζελένσκι ελπίζει να συναντηθεί με τον Τραμπ, ο οποίος επικρίνει την αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία την ώρα που οι ΗΠΑ ετοιμάζουν πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 375 εκατ. δολαρίων για την Ουκρανία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες την Κυριακή για να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και κάλεσε τους εταίρους του να συμβάλουν στην επίτευξη «μιας κοινής νίκης για μια πραγματικά δίκαιη ειρήνη». Πρόκειται για το «σχέδιο νίκης», που μετατράπηκε σε «σχέδιο ειρήνης» και ξανά πάλι «σχέδιο νίκης».

«Αυτό το φθινόπωρο θα καθορίσει το μέλλον αυτού του πολέμου», ανέφερε σε μια ανάρτηση στο Χ μαζί με τη νυχτερινή του βιντεοσκοπημένη ομιλία, που εκφωνήθηκε από ένα αεροπλάνο που, όπως είπε, κατευθυνόταν προς την Πενσυλβάνια. Τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν αργότερα ότι είχε φτάσει στη Νέα Υόρκη. Θα επισκεφθεί επίσης την Ουάσινγκτον αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Ο Ζελένσκι δεν ανέφερε ποια ήταν τα σχέδιά του στην Πενσιλβάνια, αλλά στην πολιτεία βρίσκεται εργοστάσιο πυρομαχικών στη γενέτειρα του προέδρου Τζο Μπάιντεν, το Σκράντον, το οποίο είναι βασικός παραγωγός κρίσιμων βλημάτων πυροβολικού 155 χιλιοστών. Υπάρχει διαρροή πως θα το επισκεφθεί για να συνομιλήσει με τους εργάτες και να τους ευχαριστήσει.

Στο πεδίο με όπλα, στις διαπραγματεύσεις με διπλωματία και στήριξη

Οι ανησυχίες του Ουκρανού ηγέτη σχετικά με την έλλειψη τέτοιων πυρομαχικών έχουν αποκτήσει πρόσθετο επείγοντα χαρακτήρα, καθώς η Ρωσία πλήττει το ενεργειακό δίκτυο της Ουκρανίας ενόψει των κρίσιμων χειμερινών μηνών. Στο βίντεό του, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία κάνει ό,τι μπορεί, αποκτώντας όπλα και μέσω της διπλωματίας, «για να εδραιώσει την υποστήριξη των εταίρων μας και να αναγκάσει τη Ρωσία σε ειρήνη».

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform μετέδωσε ότι ο Ζελένσκι έφτασε στη Νέα Υόρκη και ότι θα συναντηθεί με επικεφαλής αμερικανικών εταιρειών για να συζητήσει τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας του, καθώς και με ηγέτες κρατών και διεθνών οργανισμών την Κυριακή.

Η επίσκεψη του Ζελένσκι συμπίπτει με τις προσπάθειες των ΗΠΑ να προετοιμάσουν ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 375 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, σπάζοντας μια πολύμηνη τάση προς μικρότερα πακέτα για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Κιέβου.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι θα παρουσιάσει πρώτα στον Μπάιντεν ένα «σχέδιο νίκης» στον πόλεμο της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας. Αναμένεται επίσης να συζητήσει το σχέδιο με την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις σε ξεχωριστή συνάντηση την Πέμπτη, καθώς και με άλλους παγκόσμιους ηγέτες.

Από την υποδοχή του ζεύγους Ζελένσκι στην Αμερική. Καθώς η προεδρία της Ουκρανίας δεν συνόδευσε τις φωτογραφίες από λεζάντα, λογικά πρόκειται για προξενικές αρχές της Ουκρανίας.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θέλει να «τουμπάρει» τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Βλάντιμιρ Πούτιν

Ο Ζελένσκι ελπίζει επίσης να συναντηθεί με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει τη βοήθεια των ΗΠΑ προς τον ανατολικοευρωπαίο σύμμαχό τους «σπατάλη χρημάτων» και έχει αρνηθεί να πει ότι θέλει να νικήσει η Ουκρανία.  Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι πιθανότατα θα συναντηθεί με τον Ζελένσκι αυτή την εβδομάδα, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί ημερομηνία.

Ο Τραμπ αντιμετωπίζει τον Χάρις στις αμερικανικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου. Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters την Παρασκευή ότι το πακέτο βοήθειας, που αναμένεται να ανακοινωθεί αυτή την εβδομάδα, περιλαμβάνει περιπολικά σκάφη, πρόσθετα πυρομαχικά για τα πυραυλικά συστήματα πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS), πυρομαχικά πυροβολικού 155 και 105 χιλιοστών, ανταλλακτικά και άλλα όπλα.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το περιεχόμενο και το μέγεθος του πακέτου μπορεί να αλλάξει τις επόμενες ημέρες πριν από την αναμενόμενη υπογραφή του Μπάιντεν. Ο Ζελένσκι θα μιλήσει σε σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ τη Δευτέρα, θα συμμετάσχει σε συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Ουκρανία την Τρίτη και θα μιλήσει κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης την Τετάρτη.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου