Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024

Βρετανικό Μουσείο: Ακτιβιστές φόρεσαν πορτοκαλί γιλέκο σε άγαλμα της θεάς Δήμητρας – Τα αιτήματα της περιβαλλοντικής ομάδας

 


Η περιβαλλοντική ομάδα «Just Stop Oil» επέκτεινε τις διαμαρτυρίες της στο Ηνωμένο Βασίλειο, «χτυπώντας» αυτή τη φορά στο Βρετανικό Μουσείο, όπου ακτιβιστές της ομάδας έντυσαν ένα άγαλμα της θεάς Δήμητρας με ένα πορτοκαλί γιλέκο και τοποθέτησε δίπλα του ένα πλακάτ που έγραφε «Σταματήστε την Πείνα».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ομάδας στον ιστότοπό της, εχθές το πρωί, δύο διαδηλωτές της Just Stop Oil έντυσαν το αρχαιοελληνικό άγαλμα με το γιλέκο, ενώ το Βρετανικό Μουσείο διαβεβαίωσε πως το άγαλμα, που χρονολογείται από το 350 π.Χ. – 330 π.Χ., δεν υπέστη καμία ζημιά και η αίθουσα παρέμεινε ανοιχτή για τους επισκέπτες.

Εκπρόσωπος του μουσείου δήλωσε στο The Art Newspaper: «Το Βρετανικό Μουσείο σέβεται το δικαίωμα των ανθρώπων να εκφράζουν τις απόψεις τους και επιτρέπει ειρηνικές διαμαρτυρίες στους χώρους του, υπό την προϋπόθεση ότι δεν τίθεται σε κίνδυνο η συλλογή, το προσωπικό ή οι επισκέπτες. Το συγκεκριμένο περιστατικό παραβίασε σαφώς τους κανόνες επίσκεψης και έθεσε σε κίνδυνο τα εκθέματα».

Τα αιτήματα της περιβαλλοντικής ομάδας

Η ομάδα Just Stop Oil ζητά από τη Βρετανία να συνεργαστεί με άλλες χώρες για τον τερματισμό της εξόρυξης και καύσης πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα έως το 2030. Η ανακοίνωσή τους αναφέρεται σε μια πρόσφατη ανοικτή επιστολή, υπογεγραμμένη από 44 επιστήμονες από 15 χώρες, που προειδοποιεί για την πιθανή κατάρρευση της Μεσημβρινής Ανατρεπόμενης Κυκλοφορίας του Ατλαντικού (AMOC), η οποία φέρνει ζεστό νερό στον βόρειο Ατλαντικό και η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει «καταστροφικές» επιπτώσεις στη γεωργία της Ευρώπης.


Η ομάδα, μέσω δηλώσεων εκπροσώπων της, προειδοποιεί για την αυξανόμενη απειλή της κλιματικής κρίσης στην ασφάλεια των τροφίμων. «Πείνα ή ένας κόσμος χωρίς πετρέλαιο; Τι προτιμάτε; Η κλιματική κρίση απειλεί την ασφάλεια των τροφίμων μας και οι συνέπειες θα χειροτερεύουν όσο συνεχίζουμε να καίμε ορυκτά καύσιμα».

Στην ανακοίνωση, η ομάδα τονίζει τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στη γεωργία της Βρετανίας, ενώ αναφέρει και τις αυξανόμενες ξηρασίες σε χώρες όπως το Λεσότο, το Μαλάουι, η Ναμίμπια, η Ζάμπια και η Ζιμπάμπουε. Στις χώρες αυτές, η απώλεια καλλιεργειών και ζώων έχει οδηγήσει στην κήρυξη κατάστασης εθνικής καταστροφής.

«Αν νομίζετε ότι η πείνα συμβαίνει μόνο αλλού, ξανασκεφτείτε το», δήλωσε εκπρόσωπος της ομάδας. «Η οικονομική μας ισχύς δεν θα μας προστατεύσει από αυτά που έρχονται. Η κατάρρευση των ρευμάτων του Ατλαντικού θα καταστρέψει την ικανότητά μας να παράγουμε τρόφιμα και δεν μπορούμε να τρώμε χρήματα».

Οι προηγούμενες δράσεις της Just Stop Oil στη Βρετανία

Η δράση αυτή αποτελεί την τελευταία από μια σειρά διαμαρτυριών της Just Stop Oil σε Βρετανικά μουσεία. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, στις 24 Οκτωβρίου, η ομάδα έντυσε το άγαλμα των Beatles στην πόλη του Λίβερπουλ με παρόμοια γιλέκα και τοποθέτησε πλακάτ με φράσεις όπως «Hey Jude, let’s just stop oil» και «Imagine there’s no oil».


Την προηγούμενη εβδομάδα, τρεις διαδηλωτές της ομάδας ξεδίπλωσαν πανό μπροστά σε πίνακες του Βαν Γκογκ στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, ζητώντας την απελευθέρωση της Φοίβης Πλάμερ και της Άννας Χόλαντ, οι οποίες φυλακίστηκαν τον Σεπτέμβριο μετά από διαμαρτυρία κατά την οποία έριξαν σούπα στον πίνακα «Sunflowers» του Βαν Γκογκ το 2022.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου