Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024

Επίθεση Ισραήλ στο Ιράν: «Ζήσαμε το καλύτερο δυνατό σενάριο» – Παράθυρο εξόδου για την Τεχεράνη

 


Πλήττοντας σε πολλαπλά κύματα και σε διάστημα 4 ωρών στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ιράν – και όχι πετρελαϊκές ή πυρηνικές εγκαταστάσεις – το Ισραήλ έδειξε αυτοσυγκράτηση, τήρησε την υπόσχεσή του έναντι των Αμερικανών (τους οποίους και ειδοποίησε 6 ώρες νωρίτερα) και απέφυγε να ωθήσει άμεσα τα πράγματα σε περιφερειακό ολοκληρωτικό πόλεμο.

«Από όσα γνωρίζουμε έως τώρα, αυτό είναι το καλύτερο σενάριο όσον αφορά τη συγκράτηση του Ισραήλ. Φαίνεται να έχει περιορίσει τα πλήγματά του σε στρατιωτικούς στόχους και όχι σε πυρηνικές ή πετρελαϊκές υποδομές», δήλωσε στη Wall Street Journal η Dalia Dassa Kaye, ανώτερη πολιτική επιστήμονας. στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες και πρώην διευθύντρια του Κέντρου Δημόσιας Πολιτικής Μέσης Ανατολής στο Rand.

«Αυτό δίνει στο Ιράν ένα παράθυρο εξόδου, αν ψάχνει για ένα. Αλλά είμαστε ακόμα σε διαφορετικό μέρος, γιατί το Ισραήλ και το Ιράν βρίσκονται τώρα σε μια άμεση και ανοιχτή σύγκρουση».

Ο σκιώδης πόλεμος ανάμεσα στις δύο χώρες, που ήταν σε εξέλιξη εδώ και χρόνια, έχει σίγουρα βγει στο φως. Το ερώτημα τώρα είναι εάν οι δύο πλευρές θα θελήσουν να κρατήσουν τα πράγματα σε μία ελεγχόμενη σύγκρουση ή να τα ωθήσουν σε έναν ανεξέλεγκτο περιφερειακό πόλεμο.

Η απάντηση του Ιράν

Η συγκρατημένη σχετικά απάντηση του Ισραήλ και η δήλωση του Ιράν για «περιορισμένες μόνο ζημιές», αποκαλύπτουν ότι μπορούμε να είμαστε μάλλον αισιόδοξη. Δεν φαίνεται η πρόθεση – αυτή τη στιγμή τουλάχιστον – να είναι η ολοκληρωτική σύρραξη. Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες των New York Times ο Ιρανός ηγέτης, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, είχε δώσει εντολή στους Φρουρούς της Επανάστασης να του παρουσιάσουν σενάρια αντιποίνων στο Ισραήλ, ανάλογα με την επίθεση που θα δεχθεί η χώρα.

Το πιο τρομακτικό σενάριο ήθελε το Ιράν να εξαπολύει 1.000 πυραύλους έναντι του Ισραήλ (έναντι 200 την 1η Οκτωβρίου). Ωστόσο αυτό αφορούσε απάντηση σε ενδεχόμενο πλήγμα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις. Αν λοιπόν υπάρξει τελικά και νέα απάντηση του Ιράν, αυτή θα είναι μάλλον στοχευμένη, περιορισμένη και σε επίπεδο συμβολισμού.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου