Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024

Επίθεση Ισραήλ στο Ιράν: «Ενθαρρυντική» η αποφυγή πληγμάτων κατά πυρηνικών ή πετρελαϊκών εγκαταστάσεων

 


Μέχρι τώρα δεν είχε υπάρξει ευθεία αντιπαράθεση μεταξύ Ιράν-Ισραήλ, με τις επιθέσεις να πραγματοποιούν οι «πληρεξούσιοι» της Τεχεράνης. Η νέα εξέλιξη προκαλεί ανησυχίες για έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο στην Μέση Ανατολή.

Ωστόσο, η αποφυγή ισραηλινών πληγμάτων κατά πυρηνικών ή πετρελαϊκών εγκαταστάσεων υποδομής του Ιράν, πιθανόν να μειώσει την πιθανότητα ενός ολοκληρωτικού πολέμου μεταξύ των δύο αντιπάλων, κάτι που θα ήταν καταστροφικό για την περιοχή.

Μετά τη σοβαρή αποδυνάμωση της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ και της Χαμάς, το Ισραήλ προσπαθούσε να εξισορροπήσει τους στρατηγικούς του στόχους μετά και τις ανησυχίες των συμμάχων του, ιδίως των Ηνωμένων Πολιτειών, ότι μια νέα επίθεση θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο.

Προς το παρόν – με τα ελάχιστα διαθέσιμα στοιχεία – το Ισραήλ μπορεί να έχει λάβει υπόψη τις προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον και να έχει χαλιναγωγήσει ορισμένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδιά του να προκαλέσει τον μέγιστο πόνο στις ιρανικές αρχές.

Ειδησεογραφικοί ιστότοποι που πρόσκεινται στους Φρουρούς της Επανάστασης ανέφεραν ότι ορισμένες στρατιωτικές βάσεις έγιναν στόχος. Αλλά τουλάχιστον προς το παρόν, τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης υποβάθμισαν τον αντίκτυπο της επίθεσης

Το Πεντάγωνο ενημέρωσε ότι οι ΗΠΑ είχαν ενημερωθεί για τα σχέδια του Ισραήλ εκ των προτέρων και ότι δεν υπήρχε καμία εμπλοκή των ΗΠΑ στην επιχείρηση. Αυτό είναι σημαντικό στις προσπάθειες της Ουάσιγκτον να αποτρέψει την κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν σε μια αντιπαράθεση που θα μπορούσε να πλησιάσει ολοένα και πιο κοντά στον ολοκληρωτικό πόλεμο.

Οι ΗΠΑ θα περιμένουν επίσης να καταλαγιάσει η σκόνη για να δουν εάν οι στόχοι του Ισραήλ περιορίζονταν σε στρατιωτικούς στόχους ή αν πήγαν πέρα ​​από αυτό για να συμπεριλάβουν εγκαταστάσεις που συνδέονται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν – κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει μια άλλη σημαντική απάντηση από την Τεχεράνη.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου