Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024

«Προαναγγελία» Κασσελάκη, «ετοιμασία» Φάμελλου για τη μάχη της ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ

 


Ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης προανήγγειλε την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ με μία αφίσα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τη δική του υποψηφιότητα ετοιμάζεται να ανακοινώσει εντός των επομένων ημέρων και ο Σωκράτης Φάμελλος, ως κοινή επιλογή του στρατοπέδου των «87».

Ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε μία ανάρτηση στο «X» με την φωτογραφία συνοδευόμενη από το χάσταγκ «είμαι εδώ» και λεζάντα «ο δικός μας ΣΥΡΙΖΑ».

Παράλληλα ξεκαθαρίζει το τοπίο και στην πτέρυγα των «87».

Η εσωκομματική ομάδα που κίνησε τις διαδικασίες για την καθαίρεση του Στέφανου Κασσελάκη, όπως όλα δείχνουν, έχει καταλήξει στην κοινή υποψηφιότητα του Σωκράτη Φάμελλου. Ήταν ο βασικός όρος που έθετε και ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στις συνεννοήσεις που προηγήθηκαν. Ήδη ο κ. Φάμελλος έχει συζητήσει με πρόσωπα με τα οποία θα συνεργαστεί στην πορεία προς την διεκδίκηση της ηγεσίας.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη σήμερα το πρωί η Όλγα Γεροβασίλη -που μέχρι τότε το άφηνε ανοικτό- ξεκαθάρισε την θέση της λέγοντας ότι δεν θα είναι υποψήφια. Στράφηκε καθαρά κατά του Στέφανου Κασσελάκη και έδωσε το στίγμα της αναμέτρησης λέγοντας:

«Μπροστά μας έχουμε μία μάχη ταυτοτικού και υπαρξιακού χαρακτήρα. Θα συμβάλλω στην αλλαγή ύφους και στάσης ώστε να μιλήσουμε για πολιτική». Η κ. Γεροβασίλη πρόβαλε την προοπτική μίας ενιαίας Κεντροαριστεράς, που θα περιλαμβάνει και το ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα. Διευκρίνισε ότι αυτή είναι η δική της άποψη και δεν μιλά εξ΄ονόματος του πρώην πρωθυπουργού.

Έναρξη κούρσας

Η προχθεσινή Κεντρική Επιτροπή σήμανε την έναρξη της κούρσας για την εκλογή αρχηγού με ενδιάμεσο στάδιο το έκτακτο Συνέδριο 1- 3 Νοεμβρίου. Η εκλογή Συνέδρων θα γίνει στις 19-20 Οκτωβρίου. Μέσα από αυτό το πρίσμα όλες οι αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής τελούν υπό την αίρεση του Συνεδρίου. Σε κάθε περίπτωση όμως οι αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής διαμορφώνουν κλίμα.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η αντιπαράθεση για το «πόθεν έσχες» των υποψηφίων αρχηγών. Οι προτείνοντες, εξηγούν ότι δεν είναι φωτογραφικό κατά του Στέφανου Κασσελάκη, αφού ο «έκπτωτος» πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει και μάλιστα έχει παρουσιάσει δημοσίως το δικό του. Με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής τα «πόθεν έσχες» των υποψηφίων θα αναρτηθούν στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος, “isyriza”. Ορισμένοι πάντως εκτιμούν ότι η όλη συζήτηση όπως και οι λεπτομέρειες του “πόθεν έσχες” απαξιώνουν περαιτέρω την προσπάθεια του Στέφανου Κασσελάκη να «ανακαταλάβει τον ΣΥΡΙΖΑ».

Οι μετρήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης προηγείται. Ωστόσο οι αντίπαλοι του υποστηρίζουν το ποσοστό αποδοχής του από την κομματική βάση είναι μειωμένο, και σε κάθε περίπτωση χαμηλότερο από το ποσοστό που είχε αποσπάσει στον πρώτο γύρο της περυσινής αναμέτρησης. Στην τελευταία δημοσκόπηση της ALCO πήρε 31% στο ερώτημα «με ποιον πρόεδρο πιστεύετε ότι θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να αυξήσει την πολιτική και την κοινωνική του επιρροή και να πετύχει καλύτερο αποτέλεσμα στις επόμενες εθνικές εκλογές». Οι ίδιοι εκτιμούν ότι δεν διαθέτει την ίδια δυναμική και ο χρόνος μετρά σε βάρος του. Γι΄αυτό άλλωστε και απέρριψαν την πρόταση των συνεργατών του Στέφανου Κασσελάκη, που συνέπιπτε με του Παύλου Πολάκη, να συντομευθούν οι διαδικασίες και να γίνει η εκλογή στις αρχές Νοεμβρίου.

Υποψήφιος θα είναι και ο Παύλος Πολάκης ενώ την πρόθεσή του έχει δηλώσει και ο Απόστολος Γκλέτσος. Έχει ενδιαφέρον εάν ο πρώην δήμαρχος Στυλίδας συγκεντρώσει τις 30 υπογραφές που θα πρέπει να συνοδεύουν την υποψηφιότητα του, όπως και από που θα προέλθουν.

Σε κάθε περίπτωση μέχρι την εκλογή υπάρχει πολύς δρόμος και θα διαδραματιστούν αρκετά επεισόδια σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης όπως προκύπτει από τις πληροφορίες των όλων των στρατοπέδων.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου