Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024

Βενεζουέλα: Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον αντίπαλο του Μαδούρο στις εκλογές

 


Δικαστήριο της Βενεζουέλας εξέδωσε τη Δευτέρα ένταλμα σύλληψης για τον υποψήφιο πρόεδρο της αντιπολίτευσης, Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια, ο οποίος ισχυρίζεται ότι κέρδισε δικαιωματικά τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές του Ιουλίου που απονεμήθηκαν στον νυν πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, ανακοίνωσε το γραφείο του εισαγγελέα.

Το γραφείο του εισαγγελέα είχε δημοσιεύσει νωρίτερα το αίτημά του προς το δικαστήριο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο οποίο απαριθμούσε τα φερόμενα εγκλήματα του Γκονσάλες, που σχετίζονται με την «τρομοκρατία» και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων κατηγορίες για «συνωμοσία, παραποίηση εγγράφων και κατάχρηση εξουσίας».

Οι κατηγορίες απορρέουν από την επιμονή της αντιπολίτευσης ότι κέρδισε τις εκλογές της 28ης Ιουλίου, αμφισβητώντας το αποτέλεσμα και τη νίκη του Νικολάς Μαδούρο.

Το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο της Βενεζουέλας (CNE), τα περισσότερα μέλη του οποίου είναι φιλικά διακείμενα προς τον 61χρονο Μαδούρο, τον ανακήρυξε επανεκλεγέντα πρόεδρο για τρίτη εξαετή θητεία, ωστόσο δεν παρουσίασε λεπτομερή αποτελέσματα για να στηρίξει τον ισχυρισμό του, όπως είχε προσφέρει σε προηγούμενες εκλογές.

Το αποτέλεσμα που αμφισβητείται από την αντιπολίτευση και μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα χωρίς να δουν τα λεπτομερή αποτελέσματα της ψηφοφορίας.

Η CNE ανέφερε ότι δεν μπορεί να δημοσιεύσει τα αρχεία καθώς χάκερς είχαν αλλοιώσει τα δεδομένα, αν και παρατηρητές δήλωσαν ότι δεν υπήρχαν αποδείξεις για κάτι τέτοιο.

Ο Γκονσάλες Ουρούτια, συνταξιούχος διπλωμάτης που αντικατέστησε την τελευταία στιγμή την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Μαρία Κορίνα Ματσάδο στο ψηφοδέλτιο, κρύβεται μετά τις εκλογές.

Ο Μαδούρο έχει ζητήσει τη φυλάκισή του όπως και της Ματσάδο, στην οποία οι θεσμοί της Βενεζουέλας απαγόρευσαν να διεκδικήσει εκλογές με κατηγορίες που απορρίφθηκαν ευρέως ως κατασκευασμένες.

Και αυτή, επίσης, κρύβεται ως επί το πλείστον μετά τις εκλογές, αν και έχει ηγηθεί πολλών οργανωμένων διαδηλώσεων κατά του Μαδούρο.

Η αντιπολίτευση δημοσίευσε τα δικά της αποτελέσματα

Η αντιπολίτευση δημοσίευσε τα δικά της αποτελέσματα των εκλογικών τμημάτων, τα οποία, όπως υποστηρίζει, δείχνουν ότι ο Γκονσάλες Ουρούτια κέρδισε την κούρσα με συντριπτική διαφορά.

Ο Γκονσάλες Ουρούτια έχει αγνοήσει τρεις κλήσεις για να εμφανιστεί ενώπιον των εισαγγελέων που τον ερευνούν, γεγονός που ώθησε τον Μαδούρο να χαρακτηρίσει το πρόσωπο της αντιπολίτευσης «δειλό» που «ηγείται πραξικοπήματος από την κρυψώνα του».

Ο Μαδούρο κατηγόρησε επίσης την αντιπολίτευση για τον θάνατο 25 πολιτών και δύο στρατιωτών σε διαδηλώσεις που ξέσπασαν αυθόρμητα μετά την ανακοίνωση της επανεκλογής του για τρίτη εξαετή θητεία από το CNE.

Σχεδόν 200 άνθρωποι τραυματίστηκαν και περισσότεροι από 2.400 συνελήφθησαν.

Ο Γκονσάλες έχει αμφισβητήσει τις ενέργειες των εισαγγελέων για έλλειψη εγγυήσεων ορθής διαδικασίας και κατηγόρησε τον Σάαμπ, μακροχρόνιο σύμμαχο του Μαδούρο, ότι είναι ένας «πολιτικός κατήγορος» που «καταδικάζει εκ των προτέρων».

enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου