Οι απανωτές επιθέσεις του Ισραήλ έχουν τραυματίσει μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα 5.000 ανθρώπους.

Σε αναβρασμό οι χώρες του αραβικού κόσμου

Το Ιράκ ανακοίνωσε απόψε ότι θέλει να οργανώσει μια «κατεπείγουσα σύνοδο» των αραβικών χωρών, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που διεξάγεται αυτήν την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να συζητηθούν «οι επιπτώσεις από τη σιωνιστική επιθετικότητα» στον Λίβανο και «να εργαστούν από κοινού για να σταματήσει (σ.σ. το Ισραήλ) την εγκληματική συμπεριφορά του».

«Το Ιράκ καλεί και εργάζεται για τη διεξαγωγή μιας κατεπείγουσας συνόδου με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών των αραβικών χωρών που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη (…) για να συζητήσουμε τον αντίκτυπο της σιωνιστικής επιθετικότητας (…) στον Λίβανο» ανέφερε η ανακοίνωση του Ιρακινού πρωθυπουργού Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι, ο οποίος βρίσκεται ήδη στις ΗΠΑ.

Η Αίγυπτος από την πλευρά της ζήτησε να παρέμβει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «μετά την επικίνδυνη ισραηλινή κλιμάκωση».

Τα στρατιωτικά πλήγματα του Ισραήλ στον Λίβανο «θα οδηγήσουν την ευρύτερη περιοχή στο χάος», υποστηρίζει η Τουρκία. Από την πλευρά του ο ιρανός πρόεδρος, Μασούντ Πεζεσκιάν, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι θέλει να επεκτείνει τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας ότι αυτό δεν θα ωφελήσει κανέναν.

Ενισχύεται η αμερικανική δύναμη στην Μέση Ανατολή

Ο κίνδυνος για κορύφωση της κλιμάκωσης στην Μέση Ανατολή και ο κίνδυνος για έναν μεγαλύτερο περιφερειακό πόλεμο, αναγκάζει τις ΗΠΑ να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους στην περιοχή.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Αμερικανικού Πενταγώνου, υποστράτηγος Πατ Ράιντερ, δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία για τον αριθμό των δυνάμεων που θα αποσταλούν στη Μέση Ανατολή, ούτε ποια θα είναι η αποστολή τους. Σήμερα, στην περιοχή βρίσκονται περίπου 40.000 Αμερικανοί στρατιώτες.

Έντονη ανησυχία στον ΟΗΕ για τις μεγάλες απώλειες αμάχων

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε σήμερα τη βαθύτατη ανησυχία του για τις απώλειες αμάχων εξαιτίας των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στον Λίβανο, όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίκ

«Ο Γενικός Γραμματέας ανησυχεί βαθύτατα για την κλιμάκωση της κατάστασης κατά μήκος της Γαλάζιας Γραμμής και για τις μεγάλες απώλειες αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και γυναικών, που αναφέρθηκαν από τις λιβανέζικες αρχές», αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα, το Ισραήλ καλεί όλους τους αμάχους να απομακρυνθούν από την κοιλάδα Μπεκάα.

«Προειδοποιώ τους Λιβανέζους κατοίκους που ζουν σε χωριά στην κοιλάδα Μπεκάα. Αυτή είναι μια ειδική προειδοποίηση προς τους κατοίκους της κοιλάδας Μπεκάα. Οι κάτοικοι που βρίσκονται κοντά σε κτίρια ή μέσα σε σπίτια όπου φυλάσσονται βλήματα και όπλα, απομακρυνθείτε αμέσως από αυτά», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού.