Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024

Advent Technologies: «Εκτός» ΣΔΑΜ το επενδυτικό σχέδιο στην Κοζάνη

 


Απεντάσσεται από το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής μετάβασης (ΣΔΑΜ) Το επενδυτικό σχέδιο της Advent Technologies στην Κοζάνη, ύψους 64 εκατ ευρώ που προέβλεπε «τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη καινοτόμων συστημάτων κυψελών καυσίμου υδρογόνου και συστημάτων ηλεκτρολυτών, καθώς και τη δημιουργία 650 θέσεων εργασίας».

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Διοικητής της ΕΥ Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης κ. Πελοπίδας Καλλίρης από την Κοζάνη, ο φάκελος της εταιρίας «αξιολογήθηκε από την Ειδική υπηρεσία Δίκαιης Μετάβασης κρίθηκε ανεπαρκής στο όλο σχέδιο. Ζητήσαμε πολλές φορές κάποια επιπλέον στοιχεία, μας δόθηκαν τα εξετάσαμε και με βάση αυτά που προβλέπονται στις κρατικές ενισχύσεις και από το σχέδιο διοίκησης και ελέγχου, αποδείχθηκε η προβληματικότητα και δεν μπορούσε να ενταχθεί το συγκεκριμένο έργο». Ο κ. Καλλίρης δήλωσε ότι «υπήρξε ένσταση από την πλευρά της εταιρίας η οποία θα εξεταστεί».

Συνολική η έρευνα

Στο ερώτημα εάν υπάρχει προβληματικότητα στην θυγατρική εταιρεία ή στην μητρική που έχει έδρα τις ΗΠΑ ο κ. Καλλίρης δήλωσε ότι «στην προκειμένη περίπτωση εξετάσθηκε η μητρική με τις διασυνδεόμενες εταιρίες. Είναι συνολικός ο έλεγχος που γίνεται άρα είναι συνολικό το αποτέλεσμα και δεν αφορά μόνο την μια εταιρεία» κατέληξε.

Να υπενθυμίσουμε ότι στις 20 Αυγούστου η Advent Technologies απέστειλε στην ΕΥΔΑΜ (Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης) τα επικαιροποιημένα στοιχεία των ισολογισμών 2023 και του πρώτου εξαμήνου 2024 όπως αυτά δημοσιεύθηκαν στην έδρα της εταιρίας στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ και προβλέπει η αμερικανική νομοθεσία μιας και η συγκεκριμένη τεχνολογική εταιρία είναι εισηγμένη στον Nasdaq.

Το Green HiPo της Advent ανήκει στα Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος «IPCEI Hy2Tech», που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούλιο 2022, για «την υποστήριξη έρευνας, καινοτομίας και πρώτης βιομηχανικής ανάπτυξης στην αλυσίδα αξίας του υδρογόνου».

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου