Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024

Νέο χτύπημα του Ισραήλ στη Βηρυτό με στόχο ανώτερο διοικητή της Χεζμπολάχ

 


Νέο στοχευμένο χτύπημα στη Βηρυτό πραγματοποίησαν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF).

Το χτύπημα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ως στόχο τον ανώτερο ηγέτη της Χεζμπολάχ Αλί Καράκι, επικεφαλής του νότιου μετώπου της οργάνωσης.

Από νωρίς το πρωί, ο Ισραηλινός Στρατός στοχεύει περιοχές στο νότιο Λίβανο, με τους κατοίκους σε ορισμένες περιοχές να λαμβάνουν γραπτά και φωνητικά μηνύματα που τους καλούν να εγκαταλείψουν «τα κτίρια κατοικιών που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ για να κρύβουν όπλα».

Η τελευταία επίθεση του Ισραήλ στη Βηρυτό έγινε την Παρασκευή την περασμένη εβδομάδα, όταν κορυφαίοι διοικητές της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν σε επίθεση σε κατοικημένη περιοχή.

Αυτή είναι η τέταρτη φορά που το Ισραήλ στοχοποιεί τη Βηρυτό φέτος.

Λίβανος: Τουλάχιστον 356 νεκροί από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές της Δευτέρας

Τουλάχιστον 356 άνθρωποι σκοτώθηκαν – ανάμεσά τους 24 παιδιά και 42 γυναίκες – από τις σημερινές ισραηλινές επιδρομές στον Λίβανο, αναφέρει νεότερος απολογισμός του λιβανέζικου υπουργείου Υγείας.

Άλλοι 1.246 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο προηγούμενος απολογισμός του υπουργείου Υγείας του Λιβάνου έκανε λόγο για τουλάχιστον 274 νεκρούς και 1.024 τραυματίες, ενώ χιλιάδες είναι οι οικογένειες που έχουν εκτοπιστεί, προκαλώντας πανικό σε κατοίκους.

Κύμα φυγής

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι τρέπονται σε φυγή στον νότιο Λίβανο «λόγω των ισραηλινών θηριωδιών», δήλωσε σήμερα στο Reuters ο Λιβανέζος υπουργός αρμόδιος για την αντιμετώπιση κρίσεων, Νάσερ Γιασίν.

«Οι επιδρομές του εχθρού είχαν στόχο τα υψώματα της οροσειράς του Αντιλιβάνου», η οποία δεσπόζει πάνω από την κοιλάδα Μπεκάα και πολλά χωριά σε αυτήν την περιοχή, όπου η Χεζμπολάχ έχει ισχυρή παρουσία και εγκαταστάσεις, τόνισε το ΑΝΙ. Ο Αντιλίβανος είναι οροσειρά που εκτείνεται κυρίως στον Λίβανο, αλλά και στη Συρία και το Ισραήλ. Είναι παράλληλη στην Οροσειρά του Λιβάνου και βρίσκεται στα ανατολικά της.

Ο ισραηλινός στρατός (IDF) τόνισε ότι έπληξε «περίπου 800 στόχους» που συνδέονται με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Απάντηση με ρουκέτες

Παράλληλα, τόνισε ότι η Χεζμπολάχ είχε εκτοξεύσει σήμερα περίπου 165 ρουκέτες από τον Λίβανο εναντίον του Ισραήλ. Οι περισσότερες από τις ρουκέτες στόχευαν περιοχές βαθιά στο βόρειο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Χάιφας. Τουλάχιστον 10 βλήματα μεγάλου βεληνεκούς εκτοξεύτηκαν προς οικισμούς της Δυτικής Όχθης, πάνω από 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τον Λίβανο.

Ο Λιβανέζος υπουργός Υγείας Φιράς Αμπιάντ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα δήλωσε πως τουλάχιστον 274 άνθρωποι, εκ των οποίων 21 παιδιά και 39 γυναίκες, σκοτώθηκαν σήμερα στις ισραηλινές επιδρομές στον νότιο Λίβανο και 1.024 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Παράλληλα είπε ότι το υπουργείο εργάζεται για να διασφαλίσει ότι οι τραυματίες από τα ισραηλινά πλήγματα λαμβάνουν την υγειονομική περίθαλψη που έχουν ανάγκη. Για τον λόγο αυτόν, ανέφερε ότι ζήτησε από τα νοσοκομεία να σταματήσουν να δέχονται τακτικά, ελαφρά περιστατικά για να δημιουργηθεί χώρος για τους τραυματίες.

Ο αριθμός των νεκρών από τις σημερινές επιθέσεις είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί μέσα σε μία μέρα μετά το τέλος του 15ετούς εμφυλίου πολέμου στον Λίβανο, δήλωσε ένας Λιβανέζος αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ένας υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12: «Ό,τι δεν καταλαβαίνει η Χεζμπολάχ με βία, θα το καταλάβει με περισσότερη βία».

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου